Kadınlar Günü falan değil, Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Emekçi derken de geniş anlamda emeği ile geçinenler daha dar anlamda işçi kadınlar anlamında. Yani statüsü işçi olan kadınlar.

Hikayesi de şöyle;
8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi.
İşçilerin cenaze törenine 10 bini aşkın kişi katıldı. 26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın 'Internationaler Frauentag' (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Fabrikasında direnen,
Tarlasında ev içi emeğinde kaybolup giden,
Gece gündüz ev içinde işçilik yapan,
Çalışmadığı her bir gün için bedel ödemek zorunda kalan tüm kadınların daha iyi bir yaşama ve hayata kavuşması için bir kutlama günü değil aslında bugün. Bir anma ve mücadele günü.
Permalı saçlar, ojeli tırnaklar ve parfüm ve kozmetik ürünleri altında otellerde, salonlarda paneller düzenleyip iyi niyet sergileyen kadınlarımıza da saygılar elbette ama Dünya Kadınlar Günü değil, Dünya Emekçi Kadınlar Günü diyerek öncelikle olaya temelden yaklaşmak gerekiyor.
İşte bu temel bakış açısıyla Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, büyük bir ilke imza atarak farkındalık yarattı. Kadınları kutlamadı, devrimci bir kararla 8 Mart'ta kadınlara izin verdi.
Dedi ki;
'Kadın çalışanlarımızın tamamına öğleden sonra izin veriyoruz. Tatil yapmalarını sağlayacağız. Bu Türkiye'de ilktir ama böyle olmalıdır. 8 Mart bütün dünya kadınları için gün olarak kutlanacaksa emekçi kadınlarımızın o gün izin yapmasını doğru olacağını düşündük. 8 Mart Perşembe günü Odunpazarı Belediyesi'nde öğleden sonra hiçbir kadın çalışmayacak'

Aklıma yıllar önce 1 Mayıs için yapılan resmi tatil talepleri geldi. 1 Mayıs'ın tatil olması için sendikalar ve sol partiler ısrarcı davranırken ülkedeki bir grup (her zaman olduğu gibi) buna karşı çıkıyor, bu talebi ciddiye bile almıyordu. Ama bugün 1 Mayıs resmi tatiller arasında. Her zaman olduğu gibi haklı talepler, mücadele ve dayanışma kazandı.
Bugün Kazım Kurt'un Odunpazarı Belediyesi'nde Türkiye'de bir ilk olarak başlattığı 8 Mart'ta kadın işçilere izin uygulaması ülke genelinde uygulanabilecek önemli bir karar.
CHP Genel Merkezinin bu uygulamayı genele yaymak için karar alması çok da sürpriz olmaz.