Fevzi Çakmak Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, mahallelerine hizmet gelmediğini, Fevzi Çakmak Mahallesi olarak seçimden seçime hatırladıklarını söyledi.

KÖYDEN FARKIMIZ YOK
ES TV Mahallenizde ekibi bu hafta Fevzi Çakmak Mahallesi'ne giderek Muhtar Ayşe Çıraklı ve vatandaşların sorununu dinledi. Mahallelerinin sadece seçim zamanı adaylar tarafından hatırlandığını ve hizmet gelmediğini söyleyen mahalle sakinleri, 'Kentin merkezine çok yakın bir mahalle ama köyden farkımız yok' diyerek tepki gösterdi.

PAZAR YERİNE YEŞİL ALAN VAR
Yoğunlukla pazarcıların oturduğu Fevzi Çakmak Mahallesinde pazar yok. Mahallelerine pazaryeri isteyen Fevzi Çakmaklılar, pazar alışverişine başka mahallelere gitmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Planlarda pazaryeri olarak belirlenen arsa var fakat yeşil alan olarak değerlendirilmiş ve üzerinde güzel bir park yer alıyor. Muhtarlık da bu alanın içine kurulu durumda. Mahallenin pazaryerine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Mahalle Muhtarı Ayşe Çıraklı, 'Parktaki ağaçlarımız büyüdü onları kesersek yazık olur. Belediye pazaryeri için başka bir araziyi değerlendirebilir. Mahallemizin bu konuda eksiği var. Mahalleliden 500 kadar imzada topladık. Sadece sebze, meyve satışı olarak düşünmemek lazım, pazarlara gelen kılık kıyafet ve diğer ürünlerin satış eksiğini de hissediyoruz' diye konuştu. Pazar ürünlerinin mahallede fahiş fiyatlara satıldığını dile getiren mahalle sakinlerinden Cemal Dönerce, başka mahallelerdeki pazarlara gitmek için yol parası vermek zorunda kaldıklarını aktardı. Dönerce sözlerine şöyle devam etti: 'Pazaryerimiz olsa yola vereceğimiz para ile birkaç kilo fazladan bir şeyler alırız. Ayrıca yaşlılar ve çocuklu kadınlar aldıklarını evlerine taşımakta da zorlanıyor. Mahallemize pazaryeri yapılırsa seviniriz.'

ELEKTRİK DİREKLERİ İSYAN ETTİRDİ
Fevzi Çakmak Mahallesinin ortasından geçen yüksek gerilim hattı artık elektrik taşımasa da direkleri yerinde duruyor. Direklerin geçtiği arsalara en fazla bir kat imar izni veriliyor. Mahalleli ise artık kullanılmayan elektrik direklerinin kaldırılıp arsalarının daha kullanışlı hale gelmesini istiyor. Kaldırılmayan direkler nedeniyle mahallenin birçok noktasındaki arsaların boş olduğunu aktaran Abdülkerim Keleş, 'Bu direkler kaldırılırsa boş kalan arazilerimizin yapı izini olacak. Yetkililerden bu konuda anlayış ve ilgi bekliyoruz' dedi. Yetkililerle ilk görüşmesinde direklerin toplanacağının söylediğini aktaran Muhtar Ayşe Çıraklı en son görüşmelerinde ise kendisine 'Belki başka amaçla değerlendiririz, şimdilik dursun' denildiğini anlattı. Mahallede yer alan sağlık ocağının da aynı nedenle tek katlı yapılma riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten Çıraklı, 'Ön tarafa değil de biraz daha arkaya yaptırarak iki kat müsaadesi alabildik. Yoksa tek katlı bir sağlık ocağımız olacaktı. Kullanılmadığı halde kaldırılmayan yüksek gerilim hatlarının böyle bir sıkıntısı var mahalleye' ifadelerini kullandı.

DİREKLER KALKARSA ALTYAPIMIZ OLACAK
Mahallede birde Türk Telekom'a ait telefon direklerinden kaynaklı sıkıntı yaşanıyor.Akkutlu Sokakta bulunan evlerin imara kavuşmasının ardından belediye tarafından yol çalışmasının başlatıldığını dile getiren Halil Doğan, yolun ortasında kalan telefon direklerinin mahallelerine gelecek diğer hizmetlere engel olduğuna dikkat çekti. Telefon direklerinin hem araçlar için tehdit olduğunu ve kazalara davetiye çıkarabileceğini vurgulayan Doğan konuyla ilgili şunları söyledi: 'Telekom'a muhtarımızla başvuruda bulunmamıza rağmen direkleri taşıtamadık. Belediyelerimize altyapı için dilekçelerimizi verdik, kabulde gördü fakat direkler yüzünden altyapı çalışmaları başlatılamıyor. Rica ediyoruz direkleri kaldırsınlar bizde altyapı ve doğalgazımıza kavuşalım.'

BAZ İSTASYONLARI TEDİRGİN EDİYOR
Mahalleli baz istasyonları nedeniyle tedirgin. Baz istasyonundan yayılan radyasyonun mahalleliyi hasta edeceği endişesi taşıdıklarını anlatan Abdülkadir Sever, baz istasyonlarının zehir saçtığını ve bir an evvel kaldırılması gerektiğini söyledi. Evi baz istasyonlarının yanında olan Ramazan Çetinkaya ise hastalık tehlikesinin yanı sıra şiddetli rüzgarlarda çok sallanan istasyonların evinin üzerine yıkılmasından korktuğunu dile getirdi. Yaklaşık 7 sene önce kurulan istasyonların bahçesine ektiği bitkileri bile etkilediğini iddia eden Çetinkaya, iki komşularının da kanserden hayatını kaybettiğini söyleyerek tedirginliğini ifade etti. GSM şirketlerine ait 3 baz istasyonunun kaldırılması için dava açtıklarını belirten Çetinkaya, davayı kaybettiklerini ve dava masraflarını ödemek zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi. Mahkeme sürecinde baz istasyonlarını incelemeye bilir kişi heyetinin geldiğini hatırlatan Muhtar Ayşe Çıraklı, kendisine istasyonlardan radyasyon yayıldığının söylendiğinin altını çizdi.


SÖYLEMEKLE OLMUYOR
Mahalle sakinlerinden Hüseyin Sarıtaş, Fevzi Çakmak Mahallesi'nin kentin merkezine çok yakın olduğunu fakat buna rağmen bir türlü gelişmediğini söyledi. Kent merkezinin Avrupa'ya benzerken sadece beş kilometre uzaklıktaki Fevzi Çakmak'ın gelişmemesine tepki gösteren Hüseyin Sarıtaş, 'Vaat etmekle, söylemekle olmuyor. Buraya yetkililer bir an önce hizmet getirsin. Kat artırımı istiyoruz, Pazar istiyoruz, elektrik, su doğalgaz istiyoruz' dedi.

50 YILDIR BURADA OTURUYORUZ
1970'li yıllarda Fevzi Çakmak Mahallesi'ne geldiklerini söyleyen iki mahalleli, 'Bizler 50 yıla yakındır burada oturuyoruz. 50 yıldır mahallemizde değişen hiçbir şey olmadı' diye isyan etti. En çok Pazar istediklerini belirten kadınlar, 'Bir pazarı bile bize çok görüyorlar' dedi.


SEÇİMDEN SEÇİME HATIRLANIYORUZ
Fevzi Çakmak Mahallesi, kent merkezine yakın bir mahalle...
Fakat buna rağmen ne yazık ki gelişmemiş.
Mahalle Muhtarı Ayşe Çıraklı'dan vatandaş son derece memnun... Mahalle sakinleri 'Muhtarımız bütün emeğini bütün çabasını mahallemiz için harcıyor ama önüne hep engeller çıkıyor' diye anlatıyor.
Yol yok, su altyapısı, elektrik, doğalgaz altyapısı yok. ES TV ve Yenigün Gazetesi ekibi olarak mahalleye gittiğimizde salonun en çok kadınlar tarafından dolduğunu gördük.
Mahallede en çok kadınlar dertli... Peki ne istiyor bu kadınlar?
Pazar istiyorlar... Kent merkezine inip ya da başka bir mahalleye giderek Pazar alışverişi yapmak istemiyorlar. Kendi mahallelerinde kendi pazarlarında alışveriş yapmak istiyorlar. Günümüzde köylerde dahi Pazar kurulurken Fevzi Çakmak'a bir türlü Pazar gelmemiş.
Güvenlik istiyorlar... Evlerine dahi güvenlik kamerası taktırmak zorunda kaldığını söyleyen kadınlar, önce can güvenliği sonra mal güvenliği istiyorlar.
Dar olan sokakların genişletilmesini istiyorlar... İsmet Paşa İlkokulu'nun bulunduğu cadde oldukça dar. Öğrencilerin giriş çıkış saatlerinde araçların geçmesi nedeniyle adeta kaos ortamı oluşuyor. Veliler çocukların her gün ezilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, çocuklara araba çarpmasından korkuyor.
Fevzi Çakmak Mahallesi sakinleri aslında seçimden seçime hatırlanmak istemiyor. Seçimlerden önce mahalleye gelenin gidenin çok olduğunu söyleyen mahalleli, seçim sonrası bri kez dahi kapılarının çalınmadığını söylüyor.
Haklılar... Hem de sonuna kadar haklılar. Seçim öncesi verilen sözler mahalleye hiçbir zaman uğramamış!
Seda Uçar Kale