OKB'YE DİKKAT!
Tüm dünyayı ve ülkemizi tehdit eden koronavirüsün yol açtığı belirsizlik büyük küçük hemen hepimizde büyük kaygı yarattı. Peki, hayatımıza hakim olan kaygı ile baş etmek mümkün mü? Hayatımız sadece bir ayda hiç düşünemeyeceğimiz kadar çok değişti. Ülkemizde de giderek yaygınlaşan koronavirüsün kontrol altında tutulabilmesi için alınan önlemler hayatımızda birçok kısıtlamaya neden oldu.
KAYGIYA ESİR DÜŞMEYİN
Salgın ile ilgili bilgi almak için televizyonların ya da sosyal medya kanallarının başından ayrılamıyoruz. Virüsün bulaşma riski kadar, yarattığı kaygı da sağlığımızı tehdit ediyor. Koronavirüs nedeniyle kaygı duymanın çok normal olduğunu ancak kaygıya esir düşmemek gerektiğini belirten Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nden Uzman Psikolog Çağrı Kuşçu, 'Kaygıya esir düşersek, günlük rutinimiz aksar, işlerimizi yapmakta güçlük çeker, konsantrasyon sorunları yaşarız. Daha ileri boyuta uzanan kaygı, obsesif kompulsif bozukluğa (OKB) neden oluyor. Yani obsesif (takıntılı) düşünceler, kompülsif (tekrarlayıcı) davranışlara yol açıyor. Aklımıza tekrar tekrar gelen koronavirüs kaygısı, bizi bazı davranışlara yani sık sık el yıkamaya, temizlik yapmaya yönlendiriyorsa burada dikkat etmemiz gereken bir nokta var demektir' dedi.
ANLAMI DEĞİŞTİRMELİYİZ
Hepimizin karşılaştığımız olayları zihnimizde yorumladığımızı, bizde oluşan duyguya bağlı davranışlar gerçekleştirdiğimizi anlatan Uzman Psikolog Çağrı Kuşçu, 'OKB'den kurtulabilmek için rahatsız edici durumu ortadan kaldırmak yerine rahatsız edici düşünceye verdiğimiz anlamı değiştirmeliyiz' diye konuştu.
DOĞRU BİLGİYE ULAŞIN
Bugünlerde dışarıya çıktığımızda dokunduğumuz bir kapı kolunun, bizde 'Eyvah, virüs bana bulaştı, kesin hasta edecek' düşüncesine yol açması, ardından da 'Acilen ellerimi en az 10 dakika boyunca yıkamalıyım' diyen kişinin elini dakikalarca yıkaması durdurulamayan kaygıya verilebilecek bir örnek. Uzman Psikolog Çağrı Kuşçu, bazen kişinin elini ne kadar yıkarsa yıkasın virüsten kurtulamayacağı, başkalarına bulaştırdığı düşüncesiyle giderek içinden çıkamayacağı bir sarmala girdiğini ifade ederek, çok sıkıştığımız durumlarda uzmanlardan ya da çevremizden yardım istememiz gerektiğini belirtti.
TEDBİRİNİZİ ALIN
Gerçekçi tedbirlerin kaygıyla baş etmenin ilk yolu olduğunu vurgulayan Uzman Psikolog Çağrı Kuşçu, önerilerini 'Gerçek ve doğru bilgiye ulaşın. Tedbirinizi alın, sosyal izolasyon kurallarına uyun ve kişisel hijyeninize özen gösterin. Ayrıca koronavirüs hakkında çevrenizle konuşurken sürekli olumsuzluklardan bahsederek birbirinizi korkutmaktan kaçının. Evde, ailece geçirdiğiniz zamanın psikolojik olarak sizi rahatlatan bir sürece dönüşmesi için iletişiminizi güçlendirecek yeni yollar, oyunlar bulun' diye sıraladı.