İğne biyopsisini tanımlayan Op. Dr. Esen; 'Hastalıkların teşhis edilebilmesi için vücutta bulunan dokulardan ve organlardan örnek alınması demek olan biyopsi işleminin iğne ile yapılan türüne denir' diye konuştu. Troid nodülü veya memede kitle için biyopsi uygulamasının da iğne biyopsisi yöntemi ile yapıldığını aktaran Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersoy Esen, bu yöntem ile ameliyat yapmadan kitle veya nodül hakkında bilgi sahibi olabildiklerini söyledi.

'MEMEDE KİTLEYE İĞNELİ BİYOPSİ YAPILIYOR'
Şüpheli bulguların el muayenesi ile saptanamadığı durumlarda iğne ile biyopsi yapabildiklerini ifade eden Op. Dr. Esen, radyoloji doktorlarının ultrason veya mamografi sonrasında hastadan biyopsi alınmasını önermeleri durumunda ultrason eşliğinde iğne ile veya Tru Cut Biyopsi; (kalın iğne biyopsisi) yaptıklarını söyledi. Normalde iğne biyopsisinin radyoloji doktorlarının yaptığı bir uygulama olduğunu ancak aldığı özel eğitim ile bu işlemi kendisinin de yaptığını söyleyen Op. Dr. Esen, 'İşlem sonrası bulgular, iyi huylu, şüpheli (atipik) ya da kötü huylu olarak rapor edilir. İşlem süresi farklı yöntemlere göre değişiyor ve yaklaşık 20-40 dakika sürüyor Her işlemde olduğu gibi bunda da kanama riski gibi riskler vardır. Uygulama öncesi hasta bu konuda bilgilendirilir.' ifadelerini kullandı.
Op. Dr. Esen, iğne biyopsisinin faydalarını şöyle özetledi: 'Hızlı bir yöntem olması, çoğunlukla ağrısız olması, genel anestezi gerektirmemesi, tekrar edilebilir olması, çabuk bir şekilde sonuç vermesi ve teşhis için çoğunlukla doğru bilgi vermesi.' İHA