Yaratılan binlerce canlı içerisinde akıl ve şuur sahibi olan ve aynı zamanda Hz Allah'ın yeryüzünde halifesi olma şerefini üzerinde taşıyan yalnızca insandır. İnsanlığın başlangıcından günümüze bazı temel prensipleri dışında hayat şartları ve ihtiyaçlar farklı olduğu gibi bu ihtiyaçlara her dönemde verilen ilahi beyandaki prensipler de zaman zaman değişiklikler olmuştur. Son olarak da Hz Muhammed (sas)'e bütün kitapları özetleyen Kur'an nazil olmuştur.

Kur'an okumanın dünyada kazandırdıkları

Kuran yalnızca insanların ölüm ötesi hayatlarını ilgilendiren hususları açıklayan ibadetler hakkında bilgi veren ve yaratıcının birliği ve varlığını ortaya koyan delilleri değil, aynı zamanda o, insanların dünyadaki mutluluklarını temin hususunda da yol gösterendir. Kur'an, insanlar için bir nasihatçi, yol gösterici ve kalplerin şifa kaynağıdır.

Kur'an, rehberdir.

İnsan ne kadar ilerlerse ilerlesin maddi olarak hangi seviyeye ulaşırsa ulaşsın Kur'an'ın ona gösterdiği prensiplerden asla müstağni kalması düşünülemez. Kur'an'ın rehber olmasını şu ayet ifade etmektedir.

De ki o iman edenler için Hidayet ve şifadır. (Fussilet 41/44)

Gerçekten bu kuran insanları en doğru yola en isabetli tutuma yöneltir. (İsra 17/9)

Kur'an okunduğu yere huzur, mutluluk ve bereket getirir. Her türlü vesvesenin o insanlardan ve okunan yerlerden gitmesini sağlar. Cinni ve insi şeytanlara karşı onları korur. Allah resulü Kur'an'ın bu yönünü şu benzetme ile anlatır:

Kur'an okunan evin hayrı artar; oturanları sıkmaz, böyle evlere melekler toplanır, şeytanlar uzaklaşır, içinde Kur'an okunmayan ev oturanlara dar gelir, böyle evlerin hayır ve bereketi az olur melekler uzaklaşır şeytanlar üşüşür. (Darimi Sünen, 2/429)

En hayırlı kişi

İnsanlara göre üstünlük ölçütleri farklıdır. Kimine göre zenginlik, kimine göre soy-sop, kimine göre ırk, kimine göre makam mevki vesaire, ancak Cenabı Hak Kur'an'ı öğrenme ve öğretme meselesine bağlamıştır. Bu hususu Hz peygamber (sas) şöyle anlatır.

Sizin en hayırlınız kuranı öğrenen ve öğretendir. (Tirmizi, Fedailü'l Kur'an,15 )

Kıyamette şefaat

En küçük bir iyiliği dahi karşılıksız bırakmayan Cenab-ı Hak insanın bu dünyada değer verip meşgul olduğu Kur'an'ı insana şefaatçi yapar.

Allah resulü şöyle buyurmuştur.

Kur'an okuyun, zira Kur'an kıyamet günü okuyana şefaatçi olarak gelir. ( Müslim, müsafirun 252)

Kur'an'la yükselme

Nasıl ki Dünyada insanlar sahip oldukları imkanlar açısından aynı seviyede değillerse ahirette de bunun benzeri olacaktır. Burada yaptıkları işler, kazandıkları sevaplar ölçüsünde cennetteki makam ve dereceleride farklılaşacaktır.

Rahmeti sonsuz yüce yaratıcı insanlara verdiği sayısız nimetler yanında ayrıca yaptıkları işlere de kat kat sevap ve mükafat vermektedir.

''Nitekim kişi Allah'a güzel bir işle gelirse, ona on katı verilir, kimde bir kötülükle gelirse sadece kötülüğüne denk bir ceza görür ve hiç kimseye haksızlık edilmez.''(Enam 6 / 160)

.

Özet olarak

Yüce Allah'ın rahmet vesilesi olarak gönderdiği ilahi kelam, okumamız ve anlamamız gerekli olan bir konuma sahiptir. O hem dünya hem de ahiretimiz açısından Kurtuluş vesilemizdir. Dünyada bizler için önemli bir nasihat dertlerimize şifa Hidayet kaynağı ve rahmettir.


MEAL OKUYORUM

O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur'an'ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, size doğru yolu göstermesinden ötürü Allah'ı tazimle anmanız için ve şükredesiniz diye (uygun hükümler gönderiyor).

(Bakara 2/185)


GÜNÜN DUASI

'Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!'


HER GÜNE BİR HADİS

'Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır; birisi iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.'

(Buhari, Savm 9; Müslim, Sıyam 163


BİR SORU-BİR CEVAP

Ramazan'da oruçlu iken gündüzü uyuyarak geçirmenin oruca zararı var mıdır?

Orucun sahih/geçerli olması için, 'oruç tutmaya niyet etmiş ve orucu bozacak şeylerden kaçınmış olmak' şarttır. Gündüzleri az veya çok uyumak, orucun sıhhatine zarar vermez. Bununla birlikte orucun vereceği sıkıntılardan uzak kalmak ve onları hissetmemek kastıyla, gerekli olmadığı halde Ramazan günlerinde uzun süreli uyumanın, orucun hikmetiyle bağdaşmayacağı da unutulmamalıdır.

(DİYK, FETVALAR)