Avukatlar Günü dolayısıyla Baroya kayıtlı avukatlar, adliye önünde bir araya geldi. Düzenlenen törene Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce de katıldı. dTörende konuşan Baro Başkanı Mustafa Elagöz, avukatların yok sayıldığını ve mesleklerini icra edemez hale getirildiğini söyledi. Elagöz, 'Temelinde savunma hakkı ve hak arama özgürlüğü olan avukatlık mesleği arabuluculuk ve uzlaştırmacı gibi kavramlarla parasal çıkarlar ve piyasa kuralları öne çıkarılarak yeniden yapılandırılmaktadır. Bu yapıyla halkın yargıya erişimi ve adil yargılanma hakkı da bu şekilde ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.Ülkemizde çok ciddi bir hukuk krizi yaşanmaktadır. Bir hukuk devleti olan ülkemiz maalesef her geçen gün bu özelliğini kaybetmektedir. Devleti yönetenlerin Anayasaya, yasalara ve hukukun evrensel değerlerine uymak zorunda olmadıklarına dair bir anlayış içinde hareket etmeleri ülkemizin en önemli sorunu haline gelmiştir' dedi.

KANUNLARLA DEĞİL
GENELGEYLE YÖNETİLİYOR

Elagöz, 'Devletin üç ana kurucu unsuru olan Yasama, yürütme ve yargı erklerinin tamamının yürütme organının tekeline sokulmak istenmesi ve bu anlayışın hukuk tanımaz bir biçimde devam ettirilmesi, ülkemizde yaşanan sorunların ana sebebidir. Türkiye Cumhuriyeti maalesef kanunlarla değil, genelgelerle yönetilen bir ülke olmuştur. Bu yapıda TBMM baypas edilmiş, Türk yargısı yürütmeye bağlı bir kurum olarak görülmeye başlanmıştır.Kanuna aykırı genelgelerle Baro seçimleri papatya falına dönüştürülmüştür. Bu ciddiyetsiz yaklaşım sonucu Ekim ayından bu yana iki kez ertelenen baro genel kurulu ve organ seçimleri 3. kez aldığımız kararla bir aksilik olmaz ise 10-11 Nisan tarihlerinde yapılabilecektir. Karşılaştığımız bu tablo bizlerin hukuka neden sahip çıktığımızı bir kez daha ortaya koymuştur. Çünkü hukuku askıya alırsanız ve keyfi davranırsanız bu tür tablolarla karşı karşıya kalırsınız. Lebalep parti kongreleri milletin gözünün içine soka soka yapılırken, kanunen yapılması zorunlu genel kurullarımız yapılamamıştır. Bu çifte standarttır. Bunu toplum vicdanı ve hukuk vicdanı kabul etmez. Ülkemizde hukuk maalesef askıya alınmıştır. Bu hukuksuz yaklaşıma karşı, gerek Yüksek Seçim Kurulu gerek İlçe seçim kurulları ve idare mahkemeleri karşı durmamış, tutarsız kararlarla siyasi otoritenin hukuksuzluğunu olağan görmüşlerdir' diye konuştu.

REFORM PAKETİNE ELEŞTİRİ
2020 ve devamında 2021 yılının ilk çeyreğinde çok ciddi hukuk skandalları ile karşılaşıldığını belirten Elagöz, açıklanan yargı reformunu şu şekilde eleştirdi: 'Ülkemizde bir süredir yargı reformları adı altında çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalarda, sorunu her gün yaşayan avukatlar ve onların meslek örgütü olan barolar neden yer almadı? Neden bizleri de bu çalışmalara dahil etmediniz? Çağırdınız da gelmedik mi? Yapılan bunca hukuk reformundan bugüne kadar nasıl bir sonuç aldınız? Bu reformlarla yargılamaları mı kısalttınız? Adalete erişimi mi kolaylaştırdınız? Yargıyı mı bağımsızlaştırdınız? Hakimler üzerindeki baskınızı mı kaldırdınız? Mahkemelerden doğru kararlar çıkmasının yolunu mu açtınız? Mahkemelerdeki dava ve dosya sayısını mı azalttınız? Yargıda liyakati mi getirdiniz? Kişi hak ve hürriyetlerini mi güçlendirdiniz? İfade özgürlüğünün önünü mü açtınız?Hangisini yaptınız? Gerçeklerle örtüşmeyen reformlarınızla yargı sistemini her geçen gün içinden çıkılmaz bir hale soktunuz.Bizleri her gün fiili gerçekliklerden uzak, hayatında adliyeye uğramamış bürokratların masa başında hazırladığı genelgeleriniz ile iş yapamaz hale getirdiniz. Avukatları hakimlerle, savcılarla ve memurlarla karşı karşıya getirdiniz. İşte adalet teşkilatının geldiği son durum bu!Lütfen adaletin ayarını daha fazla bozmayın! Ayarını bozduğun kantar, gün gelir seni de tartar.' SAMET KILIÇ