Buhafta taptaze bir akademik çalışmayla geldim. Yapılan çalışmaya göre yüksek früktoz şurubuyla tatlandırılmış içeceklerin ve dolayısıyla 'şekersiz' adı altında satılan ama içeriğine baktığımızda sıklıkla 'fruktoz şurubu' ibaresiyle karşılaştığımız ürünlerin aslında çok masum olmadığı hatta kan serum düzeyindeki sodyum miktarını artırdığısonucuna varılmış. Bu da demek oluyor ki bu sözde diyet ürünler sağlığımız için birer potansyel tehlike yaratıyor ve bu durumun özellikle yüksek tansiyonlu bireyler için hayati tehlikelere varabileceğini unutmamak gerekiyor.
Tabi ki de tek bir çalışmaya bakarak kesin bir sonuçtan bahsetmek doğru olmayacaktır diyet ürünlere dair yapılmış birçok çalışmadan bahsetmek mümkün. Her birinin ortak noktası da şu ki diyet ürünlerde ürünlerin tat, koku, kıvam gibi unsurlarında oluşan farklılıkların giderilmesi için yapay maddeler eklenebiliyor.Örneğin tatlandırmak için yapay tatlandırıcılardan, kıvamı korumak için kıvam artırıcılardan, raf ömrü uzatmak için koruyuculardan, renk bozulmalarını önlemek veya daha cazip hale getirmek için renklendirici yapay maddelerden de yararlanıyorlar. Elbette ki bu maddelerin hepsi sağlığımız için riskli maddeler arasında.Etiket okumak işte bu yüzden çok önemli.Bir ürünün, besinin , 'şekersiz' olması tek başıına yeterli değil.Şeker yerine farklı adlar altında yapay şekerleri etikette görmek mümkün.
Katkılı, koruyuculu, yapay tatlandırıcılı birdiyet ürün tüketmektense içerisinde az miktar doğal şeker olan bir ürünü tüketmek çok daha sağlıklı bir tercih olacaktır diyebilirizama tabii ki de en güzeli geleneksel yöntemlerle hazırlanmış, besinlerle beslenebiliyor olmak.
Peki Etiket Okurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bu aslında uzun ve detaylı ele alınması gereken bir başlık ama ben danışanlarıma etiket okumayı kısaca şöyle özetliyorum. Aldığınız paketli ürünlerin etiketinde evinizde bulunmayan hiçbir maddenin olmamasına özen gösterin. Örneğin evinizde aspartam varmı ?yoksa o pakette de olmamasına özen gösterin.Evinizde 'E-' kodlu herhangi bir ürün var mı ? O zaman aldığınız ürünlerde de olabildiğince olmamasına özen gösterin.
Bu hafta bir kez dahaetiket okumanın ne kadar önemli olduğunu vurgulamış olduk. Aldığınız her paketli içerik için mutlaka etiket okumaya özen gösterin. Pet şişe su bile olsa. Hangi plastik kullanılmış? Kullanılan plastik kaç kez geri dönüştürülmüş?... bunları ve daha fazlasını etiket ,ürün ambalajı okuyarak öğrenmek mümkün.
Önümüzdeki haftalarda ürünlerin üzerindeki semboller bize neler anlatmak istiyor. Bunları da detaylı konuşabiliriz.
Haftaya görüşmek üzere
Sağlıklı günler diliyorum.