Merhaba Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz hafta 'kiralara ne kadar zam gelecek', 'Kira artış oranı nedir?', 'Ev sahibi ne kadar kira zam yapabilir?', 'kirama çok zam gelirse ve ödeyemezsem ne yapacağım' 'ev sahibimle davalık olabilirmiyim? bu sorulara cevap bulup yasalar çerçevesinde hukuki değerlendirmeler yapmıştık.
2022'nin gelişiyle yeni umutlara yeni mevsimlere penceremizi açıp önce sağlık sonrada başarı ve huzurun peşimizde gezeceği bol kahkahalı bir yıl ve bu yılda yeni yazılara yeni hukuki değerlendirmelere kucak açacağız hep birlikte…
Bu yıl ki ilk yazımızda işe 2022 yılında ötv muafiyetli araç alacaklar ve ötv muafiyetli araçların özel durumuna ilişkin koşulları inceleyeceğiz.
ÖTV MUAFİYETLİ ARAÇ ALIM LİMİTİ 450 BİN TL'YE ÇIKTI

1 Ocak 2022 tarihi itibariyle Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliğe göre, engelli vatandaşların satın alabildiği söz konusu otomobillerde yeni limit 450 bin 500 TL olarak belirlendi. 2021 yılında sektör yetkilileri satılan araçların %20'sinin ötv'li olduğunu belirtmiştir. ÖTV' muafiyetli araçlara talep çok olup bu araçları alabilmek için hukuki prosedürleri de karşılamak gereklidir.
KİMLER ÖTV MUAFİYETLİ ARAÇ ALABİLİR ?
Bu başlığı iki kategoride incelemek daha doğru olur aslında %40 üzeri ve %90 üzeri engellilik durumlarına göre 2 farklı şekilde uygulanıyor. %90 engelli raporu ile alınan araçlar, engelli kişinin yakınlarının yararlanabileceği indirimleri kapsarken, %40 engelli raporu ile alınan araçlar, engellinin kendi kullanacağı araçlar olarak sınıflandırılıyor. %40 araç alacaklar Birey kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. Engel oranı %90 ve üzerinde olan malul ve engellilerin yaşıyla ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır. Engellilik derecesi (tüm vücut fonksiyon kaybı oranı) %90 ve üzerinde olan tüm engelliler tarafından ilk satın alınacak araçta ÖTV istisnasından yararlanmak mümkündür.
5 YIL SÜREYLE ARAÇ SATILAMAZ
ÖTV indirimiyle alınan otomobillerde 5 yıl boyunca satış işlemi yapılamamaktadır. Aracın satışı yapılsa dahi 5 senelik süre boyunca tekrar ÖTV indirimi hakkından yararlanarak otomobil alımı yapılamaz.
ÖTV FARKI ÖDENEREK 5 YILDAN ÖNCE ARAÇ SATILABİLİR Mİ ?
Eğer ÖTV indirimli alınan araç 5 yıl dolmadan engelsiz birine satılırsa bu sefer araç alınırken ödenmeyen ötv ödenir. Yok eğer satış işlemi 5 yıl dolduktan sonra yapılırsa hiçbir şekilde ÖTV ödenmez. Engelliden engelliye satmanızda bir sakınca yoktur. Engelli aracınıza bir engelli alıcı bulduktan sonra Noter'de Ötv şerhi ile birlikte aracın satışını yapabiliyorsunuz.


ENGELLİ ARAÇ SAHİBİ VEFAT EDERSE NE OLACAK ?
Ötv'li araç satın alan kişinin ölmesi durumunda ötv muafiyetli araç murisin mirasçılarına kalmaktadır. Hayatını kaybeden kişinin diyelim ki 4 çocuğu ve eşi var. Murisin ötv muafiyetli arabası 5 kişi arasında pay edilecektir. Muristen varislere geçiş olacaksa ÖTV ödenmesine gerek yoktur. Ancak engelli şahsın vefatının sonrasında araç aile üyelerinin üzerine alınması sonrasında ilk dönem itibariyle MTV ödemeleri yapılmaya başlanmak zorundadır.
ARAÇ ÜZERİNDEKİ HAK SAHİPLERİ KENDİ PAYLARINDAN TEK BİR MİRASÇI ADINA FERAGAT EDEBİLİR Mİ ?
Murisin ölmesiyle hak sahipleri kendi paylarından feragat ederek tek bir mirasçıya araçtaki paylarını devrederek kendi haklarından feragat edebilirler. Tabi ki bu işlemler noter aracılığıyla resmi şekilde yapılması gerekmektedir Bu durumda artık tek kişi aracın sahibi olarak mtv ödemesini ilk dönemde ödemeye başlamalıdır.

HAFTAYA GÖRÜŞMEK ÜZERE
AV. ASLICAN ÖZGÜR İLELİ