Yeni yılın ilk yazısından herkese merhabalar,
Öncelikle hepinizin yeni yılını kutluyor, sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, huzurlu ve her açıdan mutlu bir yıl diliyorum.
Yeni yıl hedefleri, veya dilekleri arasında 'Daha sağlıklı beslenmek ve kilo vermek olanlar; lütfen günümüz popüler güzellik algısından dolayı değil de kan bulgularınızdaki genel sağlığı iyileştirmeyi hedeflemek amacınız olsun.
Koskoca bir yılı geride bırakmışken malum covid-19 salgını nedeniyle 2021 boyunca beslenme adına Dünya genelinde en çok 'Bağışıklık ve bağışıklığı güçlendirmenin yolları' konusunun konuşulduğunu tahmin etmek zor değil.
Şimdi gelelim 2022'de popüler olması düşünülen belki de birçoğunuzun ilk defa duyacağı bir besine 'Patates Sütü' evet yanlış duymadınız , patates sütü. Birçoğunuzun 'Yok artık, bunu da mı yapmışlar?' dediğini duyar gibiyim.
İngiltere'nin ünlü süper market zinciri olan Waitrose, 2022'nin trend besinlerinden birinin patates sütü olacağına dair bir açıklamada bulundu.
İnek sütüne alternatif olarak üretilen özellikle vejetaryen bireylerin beslenmelerinde önemli bir yeri olan 'soya sütü, hindistan cevizi sütü, yulaf sütü,badem sütü…. gibi bitkisel bazlı besinlerden elde edilen içeceklere alternatif olacağı düşünülen patates sütü hem diğer bitki bazlı sütlere oranla daha kolay elde dilebilir hem de daha ekonomik. Ayrıca patatesin bileşenlerinden kaynaklı olarak vitamin ve mineral açısından da daha zengin içeriğe sahip fakat eksi yönü ise yüksek nişasta ve yüksek glisemik indeks oranı. Bu nedenle özellikle diyabetik bireylerin biraz mesafeli durmasında fayda var. Diyabetik vejetaryen bireylerin ise kesinlikle beslenmelerinde inek sütüne alternatf olarak koyacakları bir besin olarak görmemeleri gerekir.
Patates sütü, üretim süresi ve maliyeti de düşünüldüğünde diğer bitki bazlı sütlere oranla daha sürdürülebilir ve doğa için daha az maliyetli olması açısından da gezegenimiz için de güzel bir haber niteliği taşımakta
Haftaya görüşmek dileğiyle