Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bugün Türk vatandaşlarının en önemli milli bayramlarından birini kutluyoruz. Devlet yönetimi ve egemenlik anlayışının belirli bir grup, aile ve zümreden alınıp doğrudan millet iradesine verildiği önemli bir gün olmasının ötesinde dünyada çocuklar için armağan edilen tek çocuk bayramı olması da bugünü önemli kılıyor.
23 Nisan TBMM'nin açılışının ulusal egemenlik bayramı olarak kutlanması oldukça anlamlı ama bugünün Çocuk Bayramına dönüşmesinin altında derin ve anlamlı bir hikaye yatıyor. Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hakimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. Yani Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşıyordu.
Çocuk Bayramı ise 1. Dünya Savaşı ve akabinde Kurtuluş Savaşı sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. 23 Nisan'ın Çocuk Bayramı oluşu yine TBMM'nin açılışıyla ilişkili olmasına rağmen, tamamen ayrı bir bayram olarak gelişmiş ve 1981 yılına kadar da öyle devam etmişti. Bu Bayram 23 Nisan 1927'de Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin (günümüz Çocuk Esirgeme Kurumu'nun) o günü 'Çocuk Bayramı' olarak duyurmasıyla başladı.
Kurum, 23 Nisan 1923'te millî bayram için pullar bastırmış ve satmıştı. 23 Nisan 1924'te Hakimiyet-i Milliye gazetesinde 'Bu gün Yavruların Rozet Bayramıdır' ibaresi yer almış, 23 Nisan 1926'da da yine aynı gazetede '23 Nisan Türklerin Çocuk Günüdür' başlıklı bir yazı kaleme alınmış ve bu yazıda cemiyetin bu günü çocuk günü yapmaya çalışarak doğru yolda olduğu ve para kazanan herkesin bu gün cemiyete çocuklar için bağışta bulunması gerektiği vurgulanmıştı.
23 Nisan 1933'te Atatürk yeni bir gelenek başlatmıştı. O sabah çocukları makamında kabul ederek onlarla sohbet etmişti. Aynı yıl stadyumlarda beden hareketi gösterileri yapılmaya başlanmıştı. Hatta O bayram Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip Bey'in kaleme aldığı Andımız çocuklar tarafından ilk kez okunmuştu.
Günümüzde ise 23 Nisan tüm dünyada Çocuk Bayramı olarak kabul edilen tek bayram olma özelliğini sürdürüyor. Temelinde bir ulusun bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesi yatarken özünde ise babalarını savaşta kaybeden yetim ve öksüz çocukları mutlu etmek, sevindirmek ve onları mutlu, güzel bir geleceğe hazırlamak yatıyor.
Bu vesileyle 23 Nisan Ulusal Egemenliğimizi edinmemiz esnasında şehit düşen tüm atalarımızın aziz hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz. Bir kez daha ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bizlere bıraktığı cumhuriyetin değerini çok daha iyi anlamak için çabalamamız gerektiğini fark ediyoruz.
Ruhları şad olsun. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.