Son yıllarda oldukça popülerleşen, pazarlarda da artık yerini sıklıkla alan, market raflarında da sürekli görmeye alışık hale geldiğimiz bir meyve.Hatta öyle ki geçtiğimiz yıllarda Kamu Personeli Seçme Sınavı(KPSS)'nda'Amerikan Armudu'olarak soru şeklinde bile gündeme gelmişti.

Sosyal medyada çeşitli tariflerle paylaşılarak tüketiminin arttığını da söylemek mümkün.
Dünya üzerinde birçok sektörde kendine yer edinen avokado, besin-gıda endüstrisinden kimya endüstrisine ilaç endüstrisine birçok alanda kullanılmaktadır.

İçerdiği kaliteli yağlar ve yüksek vitamin-mineral değerinden dolayı hem yetişkinler için hem de ek gıda döneminden itibaren bebek ve çocuklar için oldukça faydalıdır.

Avokado Besin Değerleri
Ortalama 100 gram bir avokado 160 kcal içermektedir. Bu da kalori açısından baktığımızda 4 değişim yağa denk gelmektedir.
Yani çeyrek avokado 5-6 adet zeytine veya 2 tam cevize veya 7-8 adet badem, kaju, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlara eş değer sayılabilir.Bu nedenle her ne kadar faydalı olsa da porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir.

100 g
Karbonhidrat (g) 8.53
Protein (g) 2
Yağ (g) 14.66
Lif (g) 6.7
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 7
Potasyum (mg) 485
Kalsiyum (mg) 12
Vitamin A (iu) 146
Vitamin C (mg) 10
Demir (mg) 0.55

Kolesterol içeriğinin olmaması avokadonun kalp damar sağlığı açısından da ne kadar olumlu etkileri olduğunun bir kanıtı aslında.Bu nedenle avokado her ne kadar meyve olsa da biz değişim listelerinde daha çok kaliteli yağlar grubunda sınıflandırıyoruz.
Ayrıca bu tabloya göre potasyum içeriği sağlıklı bir bireyin günlük gerekenpotasyum miktarının %10'unu karşılamaktadır.

Bunların dışında C vitamini, E vitamini ve özellikle B6 vitamini açısından da oldukça zengindir.

Şimdi bakalım faydaları nelermiş?

-Vitamin ve minerallerce zengindir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar.

-Sindirim sitemi problemlerine iyi gelir.Kabızlık gibi sorunların giderilmesinde hızlı etki sağlar.

-Cilde parlaklık ve yumuşaklık verir.İçerdiği kaliteli yağlar sayesinde cilt sağlığında ve güzelliğinde önemli rol oynar.Bu nedenle birçok krem, şampuan, bakım ürünün içeriğinde yer almaktadır.

-Saçlara parlaklık verir. Çeşit çeşit maskelerin içeriğinde avokado görmek mümkün. İçerdiği kaliteli yağlar saç bakımında da oldukça olumlu etkileri vardır.

-Kalp sağlığı koruyucudur. İçerdiği yağların %60 'ı doymamış yağ grubundandır. Kolesterol içermediğinden dolayı da hem kalp-damar koruyucu hem de kalp sağlığında doğal tedavi yöntemi olarak da kullanılmaktadır.

Kimler tüketmemelidir?

-Kalori miktarı oldukça yüksek ve kontrolü kısmen de olsa zor bir besindir. Bu nedenle fazla kilo problemi olan bireylerin dikkatli tüketmelerinde fayda var.
Bir diğer husus ise K vitamini yönünden zengin olmasıdır. K vitamini kanda pıhtılaşmayı sağlayan bir vitamindir. Bu nedenle kanda pıhtılaşma problemi yaşayan, antikoagülan dediğimiz kan sulandırıcı ilaç kullan bireylerin hekimleri kontrolünde tüketmeleri veya kontrolsüz şekilde tüketmemeleri çok daha sağlıklı olacaktır.

Avokadoyu beslenme programlarımıza eklemek için birçok sebep varmış meğer.

Hepinize şimdiden sağlık getirsin. Afiyet olsun
Sağlıklı günler diliyorum.