DENİZ ÇAĞLAR FIRAT

Bilim ile toplum, şehir ile üniversite buluşmaları ülke genelinde olduğu gibi Eskişehir'de de gündeme gelen önemli konulardan biridir. Dolayısıyla üniversitelerin ve bilimin topluma dönük yüzünün daha da genişlemesi beklenir ve istenir.

Üniversitelerin, şehir ve toplum ilişkilerine kattığı büyük bir ivme olduğu ve bu ivme ile değişim ve ilerleme sağlanmasından dolayı bu ilişkinin daha da artması için sürekli çağrılar yapılır ve yetkililer göreve davet edilir. Ancak üniversite-şehir buluşması dediğimiz zaman da her zaman zihinlere sanayi-üniversite, piyasa-bilim işbirlikleri gelir. Oysa bu ilişkiyi sadece üniversite-sanayi-sektör buluşmaları olarak ele almak çok doğru olmaz. Genel bir bütünlük içinde konuya bakmak ve konuyu o şekilde ele almak gerekir.

Ekonomiden eğitime, sağlıktan spora, kültürel yaşamdan sanatsal etkinliklere, tarımdan turizme kadar akıllara gelebilecek tüm alanlarda bu işbirlikleri önemli sonuçlar doğurur. Bu alanda yapılan çalışmalar ne yazık ki oldukça kısıtlı ya da kısıtlı olmasa da bu işbirliklerini topluma anlatmada sıkıntılar yaşanır. Bu da sanki üniversitelerin sürekli kendi kabukları içinde halktan, şehirden, toplumdan uzak olduğu izlenimi verir. Oysa aslında durum çok da sanıldığı gibi değil.

İKİ ALANDA İŞBİRLİĞİ İMZALANDI
Bu işbirliklerin en güzel örneklerinden biri geçtiğimiz gün Anadolu Üniversitesi ile Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında 'kültürel mirasları koruma' ve 'eğitimde iş birliği' konularında gerçekleştirildi ve iki kurum bir protokol imzaladı.

Rektör Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, protokolün önemini ise şöyle açıkladı;