Akıllı telefonlar artık günlük hayatımızın vazgeçilmezi. App Annie tarafından hazırlanan bir araştırmaya göre, akıllı telefon kullanıcıları 2020 yılının ikinci çeyreğinde 35 milyar yeni uygulama indirdi ve toplamda 27 milyar dolar harcadı. App Annie'nin paylaştığı bilgilere göre aylık olarak mobil uygulamalara ayrılan süre 2020'nin ikinci çeyreğinde bir önceki yıla oranla yüzde 40 oranında artmış ve aylık 200 milyar saate ulaşmış durumda. Yine aynı şirketinin 2017 yılında yaptığı bir araştırmaya göre ise ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının telefonunda 80 kadar mobil uygulama varken bu uygulamalardan sadece 40 tanesini düzenli olarak kullanıyor.
Bu araştırmadan çıkan bir başka sonuç ise mobil kullanıcılar artık tek bir uygulama üzerinden birden fazla iş yapmak istiyor. Birden çok amaca hizmet eden süper uygulamaların sayısının ve kullanımının giderek arttığı da bir gerçek. Asyalı firmalar kullanıcıların bu isteklerine hızlı reaksiyon vererek geliştirdikleri uygulamalarla mobil dünyanın yeniden dizayn edilmesine neden olacak.


SuperApp Nedir?

Super Application olarak da anılan ve kısaca SuperApp olarak adlandırılan uygulamalar, tek uygulamada birçok fonksiyonu bir araya getiriyor. Kullanıcılar SuperApp'ler ile birlikte telefonlarına farklı uygulamalar yüklemelerine gerek kalmadan tek bir uygulama ile birden fazla ihtiyacını karşılayabiliyor. Kullanım kolaylığı ve işlevsellikleri ile ön plana çıkan SuperApp'lerin kullanıcı sayısı, zaman tasarrufu sağlamak ve telefonda daha fazla alan yaratmak gibi nedenlerden dolayı her geçen gün artıyor.

WeChat ve daha fazlası

Bu alanda en bilinen uygulama Çin'de belki de tüm akıllı telefonlara yüklenmiş olan WeChat. İlk olarak 2011 yılında bir mesajlaşma uygulaması olarak tüketicilere sunulan WeChat, bugün 1 milyarı aşkın kullanıcı sayısıyla mesajlaşmanın yanı sıra kapsamlı bir sosyal paylaşım, iletişim, oyun uygulaması ve ödeme aracı olarak öne çıkıyor. Bu geniş kapsamlı özelliklere ek olarak Facebook gibi diğer sosyal medya içeriklerini de sunarak tam anlamıyla bir 'süper uygulama' özelliği taşıyor.
Geleceğin mobil uygulamaların hepsinin birer SuperApp olma yolunda çalışmalar yaptığını belirtilirken, kullanıcıların tek bir uygulama üzerinden sebze meyve alışverişini yaparken aynı uygulama üzerinden tiyatro bileti alabileceklerini ya da seyahat planlamasını da yapabilecekler.
WeChat'in başarı hikayesini örnek alan girişimciler benzer deneyimleri sunan süper uygulamaları birbiri ardına kullanımımıza sunuyor. Alipay, Grab ve Gojek bu kategorideki en bilinen diğer uygulamalar. Bugün batı dünyası SuperApp'leri tartışırken, doğu mobil hayatını bir SuperApp ile düzenliyor. Bu app'lerin en yoğun kullanıldığı coğrafya hala Asya olmakla birlikte dünya genelinde yükselen trend oldukları yadsınamaz bir gerçek. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde SuperApp'lerden daha sık bahsediyor olacağız.




TARİHTE BU HAFTA
31 Temmuz 1980 - ASELSAN, ilk Türk telsizini üretti.



HAFTANIN KARİKATÜRÜ




HAFTANIN OLAYI
Bir dönemin efsanelerinden, nostalji severlerin uğrak noktası 'Alkışlarla Yaşıyorum' yayın hayatını sonlandırdığını duyurdu. Youtube'un yasaklı olduğu dönem ülkemizde en çok kullanılan video paylaşım sitesi olan Alkışlarla Yaşıyorum, artan davalar dolayısıyla kapanma kararı aldı. İnternet sitelerinde yaptıkları açıklamada 'Evet, belki de tahmin ediyordunuz! son dönemlerde sıkça yaşadığımız hukuksal süreç ve masraflar artık bizleri fazlasıyla zorluyordu. nitekim, daha fazla götüremedik, olmadı..' denildi. Alkışlarla Yaşıyorum'un, eşsiz yorumları, komik videolarını, viral olan kareleri hep kalbimizde olacak. Selam olsun, 'Artiz ne arar la bazarda' diyen dayıya, kanala düşen dayıya.

HAFTANIN İNSANI
3 Ağustos 1970 tarihinde dünyaya gelen Masahiro Sakurai, 19 yaşında HAL Laboratory'da Kirby (Kirby's Dream Land) serisini yarattı. 1999 yılında Nintendo'ya özel Super Smash Bros. oyun serisini geliştirdi. Sakurai, şirketin Kirby oyun serisinde gösterdiği tutumundan dolayı 5 Ağustos 2003'te HAL Laboratory'ndan ayrıldı. 2005'te hala başkanlığını yaptığı şirket olan Sora Ltd.'yi kurdu. Aynı yıl Meteos serisinin tasarımını yönetti ve 2012'de Kid Icarus: Uprising oyununun yönetmenliğini yaptı. Ayrıca Sakurai, Famitsu dergisinde haftalık köşe yazıları yazmakta ve bazı oyunlarında seslendirme çalışması yapmaktadır.



HAFTANIN TEKNOLOJİ HABERLERİ

TRUMP, TIKTOK İÇİN TARİH VERDİ

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesindeki kolu herhangi bir Amerikan şirketine satılmadığı takdirde Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u 15 Eylül'de ülkede yasaklayacaklarını söyledi.

TWITTER'A CEZA YOLDA

Geçen ay hack saldırısıyla sarsılan Twitter'a bir darbe de Federal Ticaret Komisyonu'ndan geliyor. Komisyon, sosyal medya devinin kullanıcılarının telefon numaraları ve mail adreslerini 'uygunsuz kullandığı' gerekçesiyle Twitter'a 250 milyon dolar para cezası vermeye hazırlanıyor.

GALAXY NOTE 10 ARTIK SATILMAYACAK

Akıllı telefon üreticisi Samsung, 5 Ağustos'ta düzenleyeceği özel bir etkinlikle Note 20 modellerini tanıttıktan sonra Note 10 modellerinin satışını durduracağı iddia edildi.