Günün her anında her ortamda sıcak-soğukiçilebilen ama özelikle kahvaltı sofralarının baş tacı olan çayın kültürümüzdeki yeri bambaşkadır. Kahve yalnızlığı çay kalabalığı severmiş bu nedendir ki çay,yıllardır dünyanın dört bir yanında kalabalık sohbetlere eşlik etmiş, yüzlerce şiire konu olmuştur.
Ülkemizde yıllardır önemli bir yeri olan ince belli bardakla figüre edilen siyah çay, artık alternatif çaylara da yer açıyor. Yeşil çay, Beyaz çay, Sarı çay,Oolong Çay, Pu-erh çayı tüm dünyada tanınır hale gelmeye çaylardan bazıları.
İsimlerinin birbirinden farklı olduğuna bakmayın. Bu çayların hepsi genellikle aynı bitkiden elde ediliyor fakat bu çayları birbirinden ayıran temel fark çay bitkisinin farklı bölümlerinden farklı üretim aşamalarından geçerek elde ediliyor olmaları.

*Çayların üretim aşamaları içeriğindeki bileşenleri, çayın lezzetini, biyoyararlığını etkileyen önemli bir unsur.
*Ben bugün saydığım bu çay çeşitlerinden en az işlemle üretilen ve içeriğindeki bileşenlerden yararlanma oranı en yüksek olan 'Beyaz çayı' ele aldım.

*Beyaz çay, çay bitkisinin uç kısımlarındaki tam açmamış,beyaz gümüşi renkli tüylü tomurcuklardan elde edilir. 'Beyaz çay' ismini veren de bu beyaz gümüşi renkli tomurcuklardır.
Yıllaröncesinde kraliyet ailelerinin içtiği beyaz çay,aynı zamanda o dönemlerde saygınlık sembolü olarak da nitelendirilirmiş.

*Beyaz çay diğer çaylara oranla daha fazla
-Antioksidan: Hücrelerimizdeki hasar yapıcı moleküller olanserbest radikalleri 'temizleyerek' hücre hasarını önlemeye yardımcı
-Antikanserojen: Kanser oluşumunu önleyen veya kanser riskini düşüren
-Antimikrobiyal: Mikropların varlığını azaltma gücüne sahip
-Antiaging: Yaşlanma karşıtı, yaşlanma belirtilerini önleyici
-Antialerjik :Alerjiyi iyileştiren, alerji semptomlarını azaltıcı özelliği bulunan etkilere sahiptir.

*Beyaz çayın diğer faydaları ise şöyle sıralanabilir;
-Kan şekerini dengelemeye yardımcıdır ve özellikle insülin direncinde olumlu etkileri gözlemlenmektedir.
-Sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlık problemlerine iyi gelmektedir.
-Metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle birlikte vücutta lipidmetabolizmasında etkilidir ve böylece yağ yakımı kolaylaştırmaktadır. Dolayısıyla obezite tedavisinde ve kilo vermede oldukça etkilidir.
-Cildi UV ışınlarının zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur ve cilt kanserinden bağırsak tümörüne kadar olumlu antikarsinojenik etkileri vardır.
-Osteoporoz veya romatizmal hastalıklarda kemik güçlendirici etkisi vardır.
-Antimikrobiyal etkisi sayesinde ağız içi yaralarını gidermede oldukça etkilidir.
-Kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye iyi kolesterolü(HDL) yükseltmeye yardımcı olur.


Kimler Tüketmemelli?
*Beyaz çay, her ne kadar siyah çay veya yeşilçaya göre daha az kafein içeriğine sahip olsa da belli bir miktar kafein içerir.Bu nedenle aşırı tüketimi kalp çarpıntısı gibi etkilere neden olabilir. Kalp ritm bozukluğu olanların ve özellikle hamilelik ve emzirme dönemindeki anne ve anne adaylarının tüketmemesi gerekir.
*Yine aşırı tüketimi hipertansiyona neden olabileceğinden hipertansiyonu olan bireylerin hekimleri kontrolünde dikkatli tüketmeleri veya tüketmemeleri gerekir.
*Diğer çaylarda da olduğu gibi beyaz çayın da fazla ve yanlış tüketimi demir emilimini engelleyebilmektedir. Bu nedenle demir eksikliği anemisi olanların da tüketmemesi veya doğru besinlerle doğru zamanda yeterli miktarda tüketmeleri gerekir.

Her ne kadar siyah çayın seveni çok olsa da beyaz çayın saydığım bu faydalarıyla siyah çayın uzun vadede olumsuz etkilerini düşünerek beyaz çayı mutlaka denemenizi tavsiye ederim. (Tabii ki yukarıda sıraladığım tüketmemesi gereken grupta değilseniz)

Ne demişler 'Gönül ne çay ister ne çayhane. Gönül muhabbet ister çay bahane.'
Muhabbet edecek daha çok konumuz var. Haftaya görüşmek dileğiyle
Sağlıklı günler dilerim.