Eskişehir'in kent ve kentlilik algısı kim ne derse desin Türkiye'nin birçok kentinden farklı. Eskişehir deyince akla hoşgörü, çağdaş, demokrat, bilim, sanayi, havacılık ve üniversite şehri geliyor.

Ancak Eskişehir'in tarihi, bu algılar üzerinde neredeyse tamamen unutuluyor. Adeta Eskişehir, gökten zembille inmiş bir şehirmiş gibi karşılanıyor. Oysa Eskişehir, sadece Anadolu için değil dünya tarihi için de çok önemli bir konuma sahiptir.

Amatör olarak tarihi kişilikler ve tarihi olaylar ile ilgilenen biri olarak yıllar önce Atlas Dergisi'nin Haçlı Ordusu'nun Anadolu'daki geçiş güzergahını konu alan yazıyı büyük bir ilgi ile okumuş, adım adım gezilen o yerlerdeki hikayeleri takip etmiştim.

Derginin kesinlikle aklımdan çıkaramadığım bir tespiti de şuydu;

'Dünya tarihini değiştiren Haçlı Ordusu'nun yürüyüş güzergahında yaşayanlar o döneme ait bir tane bile hikayeye, masala, efsaneye sahip değil. Hatta Haçlıların o bölgeden geçtiklerini dahi bilmiyorlar'
Haçlı Seferlerinin en önemli olaylarından biri Müslüman ordusu ile Haçlı ordusunun ilk kez karşı karşıya geldiği, cenge tutuştuğu yer hepimizin üzerinde yaşadığı Eskişehir olduğunu kaç kişi biliyor acaba?

Tarihe Dorlion Meydan Muharebesi olarak geçen ve 925 yıl önce iki büyük medeniyetin Hıristiyanlar ile Müslümanların ilk kez büyük güçler olarak karşılaştığı bu savaşı biz Eskişehirliler olarak ne kadar değerlendiriyoruz? Çünkü bu kaybedilen savaşın ardından 1147'de yani 50 yıl sonra bir kez daha gelen Haçlı ordusu ilk savaşın yapıldığı yerde bu sefer yenilgiye uğratılmıştı.

Bu kadar önem arz eden savaşın olduğu yeri; kültürel, ekonomik ve turistik açıdan değerlendirmemiz mümkünken bunu hala görememek bana şaşırtıcı geliyor. Eskişehir Ovası olarak da bilinen bu alanda tarihi bir anıt yaparak neredeyse bin yıl önce meydana gelen savaşı anmak, tarihe barış dolu mesaj vermek ve günümüzde kan gölüne dönen coğrafyamızı bu anıt ile barışa davet etmek tarihi bir görevdir de…

Ortadoğu'nun bugün içinde bulunduğu çıkmazın başlangıcı sayılabilecek seferin Müslüman ordusu ile ilk karşılaştığı yere barış anıtı yaparak dünyaya mesaj verilir. Burası hem dünyanın en büyük barış müzesi hem de mesire yeri olabilir. Uluslararası alanda yapılacak çalışmalar ile de dünyanın her bir tarafından insanlar buraya davet edilir; sempozyumlar, geziler düzenlenir. Savaşın olduğu alanlar tarihçiler aracılığı ile canlandırılabilir. Savaşın kanlı yüzü ibret vesikası olarak tasvir edilir, her bir alanda o dönem kullanılan savaş araç gereçleri, kıyafetleri sergilenir.

Eskişehir, 925 yıl önce ilk Haçlı savaşının yeri olduysa bin yıl sonra da dünyaya barış mesajı verilen yer olur.

Uluslararası bir proje ile…