Çalışma hayatını düzenleyenler, denetleyenler ezberlerinden vazgeçmezse Türkiye'de iş dünyası asla olması gereken noktaya gelemeyecektir.
'Sömüren patron, sömürülen işçiler.'
Bu kalıp artık Türkiye'ye çok dar gelmektedir.
İşveren-işçi çekişmesi yerine diyaloğunu sağlama anlayışı ülkemizde bir taraftan iş barışını sağlayacak bir taraftan da verimi arttıracaktır.
Ne yazık ki bürokrasi, iş barışını sağlamaya çalışmak yerine işçinin tarafını tutuyorum derken kutuplaşmayı arttıran, çalışma barışı yerine çekişmeyi arttıran, bürokrasinin yarattığı sıkıntıların işletmenin devamını riske sokmasından dolayı müteşebbislerin yatırımlarını yurt dışına kaydırmaktan başka bir işe yaramamaktadır.
Çalışanlar, günümüz Türkiye'sinde çok farklı çalışma standartlarına sahiptir. Kimi fiziksel enerjisiyle, kimi düşünsel, kimi bilimsel, kimi sanatsal, kimi yeteneklerine kimi de başka bir özelliği ile iş dünyasında yer bulmaktadır.
Artık tek tip bir işçi tanımıhiçbir sektör için geçerli değildir.
Bürokrasi, tek tip elbiseyi herkese giydirme alışkanlığından vazgeçmelidir. Çalışma hayatı hiçbir şekilde standart değildir, asla olamaz.
Her sektörde geçerli olabilecek tek tip bir standart işçi tanımıhiçbir ülkede daha doğrusu dünyada yapılamamıştır.
Maalesef çalışma hayatı için düzenleyici kanunlar, mevzuatlar sorunları çözmek yerine sorun yaratan bir noktaya gelmiştir.
Bir bilgisayar programcısıile üretim yapan fabrika işçisiiçin tek tip bir çalışma mevzuatına göre çalışma hayatları düzenlenebilir mi?
- Tüm sektör çalışanları için geçerli olabilecek günlük, haftalık standart çalışma saati olabilir mi?
- Tüm sektörlerin çalışanları için standartaylık asgari ücret olabilir mi?
- Her sektör için fazla çalışmahangi esaslara göre, nasıl değerlendirilecektir? Bunun standartı olabilir mi? Velev ki standart oluşturuldu, bu her iş kolu için geçerli olabilir mi?
- Her sektörde fiziksel çalışma eşit midir?
- Emek, fiziksel yorgunluğagöre mi değerlendirilmelidir?
Başka skala yok mudur?
- Hiç fiziksel yorgunluk olmaksızın sadecebeyine bağlı çalışma,tamamen bedenen çalışanlaragöre nasıl değerlendirilmelidir?
Bunun standartı olabilir mi?
- Her sektörde dinlenme süresiaynı olabilir mi?
- Cerrahın, itfaiye erinin, polisin, askerin, öğretmenin, fabrika işçisinin, madende çalışan işçinin çalışma standartıolabilir mi? Dinlenme süreleri ve aralıkları neye bakılarak tespit edilecektir?
- İş kollarının, çalışma şartlarının farklılığı asla mevzuatlarla tek tip hale getirilemez.
Ne gariptir ki tek tip elbisenin hiçbir kimseye uymayacağı söylenilmesine rağmen çalışma hayatını düzenleyen Çalışma ve Soyal Güvenlik mevzuatı çalışma süresianlayışına göre düzenlenmeye devam etmektedir.
Sektörler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının mevzuatına kendini uydurmaya çalışmaktan işini yapamamaktadır.
Bu işin tek bir yolu vardır o da her sektörün tarafları (odalar, dernekler, ilgili STKlar ) ayrı ayrı çalışma standartlarını oluşturmasıdır.
Ayrıca sahada çalışmayan bürokrasinin oturduğu yerden mevzuat üretme çalışmalarına kesinlikle son verilmelidir.
Zira mevzuatlar sürekli değişmekten eskiyemeden çöpe atılmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mevzuatı ya her bir sektör için taraflarla birlikte yeni baştan çok ayrıntılı hazırlanmalıdır.
Amaç barış içinde yaşamaksa, tüm taraflar için geçerli mutlaka bir yol bulunur.
Sevgiyle kalın