Şu bir gerçek ki bilişim ve teknoloji çağındayız. Dünya hızla gelişiyor ve büyüyor. Bizde bu dünyayı şekillendirmek istiyorsak, tüketici değil üretici olmak için çocuklarımıza kodlamayı ve algoritma mantığını öğretmemiz gerek. ''Çocuklara yalnızca okumayı öğretmek marifet değildir. Asıl meziyet çocuklara sorgulamayı ve düşünmeyi öğretmektir'' George Carlin. Eğer ileri görüşlü bireyler yetiştirmek istiyorsak çocuklarımızın algoritmayı ve kodlamayı öğrenmeye ihtiyacı var.
Bilgisayar programlama; problemleri çözmek, insan-bilgisayar etkileşimini sağlamak ve belirli bir görevi bilgisayarlar tarafından gerçekleştirmek için çeşitli komut setleri ile yapılan uygulama ve geliştirme sürecidir. Bu komut setleri bilgisayar programları tarafından dikkate alınır ve bilgisayarların işlemleri kolayca yapabilmelerini sağlarlar. Bir başka değişle kodlamak, kullandığımız makinelere hükmetme gücü verir. Eee çocuklarımız kodlamayı öğrendi 'hacker' mı olacak? Hayır. Küçük yaşlarda kodlama öğrenmek çocuklarda; eleştirel düşünme, problem çözme, yeni şeyler denemek için cesaret, mantık, anlamlı bağlantılar kurma ve yaratıcılık gibi becerilerini geliştirir, dünyaya daha farklı bakabilir. Burada önemli bir noktaya değinmemiz gerek, her çocuk ileride yazılımcı veya bilgisayar mühendisi olmak zorunda değil elbette. Bu yüzden kodlamayı ve algoritmayı sadece bilgisayarla işi olan insanların değil gelecek dünyayı şekillendirmek için tüm insanların öğrenmesi gerek.
Geleceğin dünyasında bir yer edinmek istiyorsak kullandığımız teknolojinin ardında yatan temeli bilmemiz gerekiyor. Çünkü kodlamayı öğrenen çocuklar dünyamızın nasıl var olduğunu, günümüz teknolojinin nasıl bir altyapıya sahip olduğunu sorgulamayabilecek ve daha iyisi geliştirmek için çaba gösterebilecek.
Gelecekte çocukların daha başarılı olabilmesi için kodlama ve algoritma eğitiminin erken yaşlarda başlaması gerekiyor. Ülkemizde kodlamayla ilgili bazı özel okullarda, derneklerde ve belediyelerde Scratch ve Arduino kullanılarak eğitimler verilmekte, robotik çalışmalar yürütülmektedir. Fakat devlet okullarında, gerek eğitimde kullanılacak materyallerin pahalı olması gerek bu konuda eğitim verebilecek donanımlı BT öğretmenlerin olmamasından kaynaklı çok geri kalmış durumda.