Bağırsak sağlığının vücudumuz için ne kadar önemli olduğunu her geçen gün yapılan çalışmalarla, akademik yayınlarla ve güncel kitaplarla öğreniyoruz. Öyle ki vücudumuzda nedenini bilmediğimiz birçok hastalığın kaynağının bağırsaklarda kaynaklanan bir emilim bozukluğundan olabileceğine dair kanıtlar var.

Kötü beslenme, sindirim sistemi problemlerini tetikliyor ve bu problemler dedoğrudan bağırsak sağlığını etkiliyor. En sık karşılaşılan bağırsak problemlerinden biri de diyare yani halk dilinde ishal.
Diyare süresine göre akut veya kronik olarak ikiye ayrılmaktadır. Bir diğer diyare sınıflaması da viral veya bakteri nedenli ve gıda zehirlenmesi veya yanlış beslenmeden kaynaklı olarak yapılabilmektedir.
Özellikle enfeksiyon kaynaklı diyarelerde tablo zaman zaman oldukça ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Günlerce hastanede yataklı tedavi gerektiren , durumlar olabiliyor fakat ben bugün daha çok yanlış beslenmeden kaynaklanan diyare ve tedavisine ağırlık vereceğim.

Zaman zaman aşırı yağlı beslenme, kalitesiz vedefalarca kullanılan yağlarla hazırlanmış besinlerle beslenme, tatlı-acı-tuzlu- baharatlı besinlerin aşırı ve ardı ardına tüketimi gibi durumlarda diyare yaşanması oldukça normal bir durumdur.

Diyare aslında vücudun kendini savunma şekillerinden bir tanesi diyebiliriz. Vücuda giren midenin hoşlanmayacağı besinleri vücuttan daha kolay atmak vücudun otomatik tepkilerinden bir tanesi. Yani aslında eğer enfeksiyon kaynaklı bir diyare yaşamıyorsanız, yediklerinizden kaynaklı ve 1-2 günde geçebilen akut bir diyare yaşıyorsanız. Bu durum vücut sağlığınız için gayet normal hatta sindirim sisteminiz için her ne kadar yolunda gitmeyen bir şeyler var gibi görünse de otokontrol açısından oldukça faydalı bir durumdur bile diyebiliriz.
Gelelim tedavisine

Diyarede en önemli unsur gaita(dışkı)ile atılan fazla suyu yerine koymaktır.Bu nedenle bol su tüketmek oldukça önemli.
Bir diğer önemli unsur ise lif alımının azaltılması.

Diyare (ishal) ile Konstipasyon(kabızlık) kısmen zıt durumlardır ve tedavileri de birbirinin tersi şeklinde düşünülebilir. Önceki haftalarda konstipsyon tedavisi için neler demiştik hatırlayalım o halde :
Konstipasyon(kabızlık) temelde kabaca temelde üç sebebe dayanır diyebiliriz.

-Az su içmek
-Az lifli beslenmek
-Az hareket etmek
Bu nedenle tedavi ederken bu üç şeye çok dikkat etmek gerekiyor
Yaani
-Çok su içmek
-Çok lifli beslenmek
-Bağırsak hareketlerini artırıcı besinler tercih etmek,yürüyüş yapmak, hareketimizi artırmak gerekmektedir.

Şimdi gelelim konumuza madem diyare ile konstipasyon zıt tedavi edilebilir dedik o halde diyare tedavisi için de şunlara dikkat edilmeli
-Az lifli beslenmek
-Bağırsak hareketlerini artırmayacak şekilde beslenmek
Ve bunlara ek olarak

-Vücuttan atılan suyun yerine bol su tüketmek
-'Halk dilinde mideni bastıracak şeyler ye' tabiri ile kastedilen mide öz suyunu azaltacak kuru besinlerle beslenmek, kuru ekmek, leblebi, galeta,grissini,…vs
-Beyaz ekmek tercih etmek (daha az lifli olduğu için)
- Muz, şeftali, elma,…gibi diğer meyvelere göre daha az lifli meyveler tercih etmek, meyveleri kabuksuz tüketmek
-Özellikle bağırsak hareketlendirici kırmızı-mor meyve sebzelerden tüketmemek
(çilek, vişne, böğürtlen, karadut, mor lahana,…vs)
-Pirinç lapası, haşlanmış patates gibi yine nişastalı besinler de diyareiçin iyi gelecek besinlerdendir.

Not: Diyare ile kaybedilen suyun yanında ciddi vitamin ve mineral kayıpları da yaşanabilmektedir Bu nedenle içilen suya, pirinç lapasına veya yenilen yemeklere limon sıkmak kaybedilen C vitamini için iyi bir alternatif olacaktır. Bunun yanında içilen suya ek olarak maden suyu eklemek de kaybedilen mineralleri yerine koyabilmek adına güzel bir tercih olacaktır.

Son olarak her ne kadar yaşadığınız diyare akut da olsa sık sık yaşıyorsanız veya uzun süreli hale geliyor ve kronikleşmeye başlıyorsa lütfen probiyotik kullanmayı ihmal etmeyin.

Bazen çok masum görülen bir diyare problemi bile bağırsaklarınızda yolunda gitmeyen bazı hastalıkların belirteci olabilir.

Bu nedenle diyareye uygun probiyotik bakteri içeren takviyelerinizi hekiminize, diyetisyeninize ve eczacınıza danışarak kullanmayı ihmal etmeyiniz.

Haftaya görüşmek üzere
Sağlıklı günler diliyorum.