Merhaba Değerli Okurlar;

Geçtiğimiz hafta sizlerle miras kalan malvarlıkları ile ilgili mirasçıların yapabilecekleri işlemler üzerinde kanunlar ve yargıtay karaları nezdinde incelemelerde bulunmuştuk. Bu hafta ise çok merak edilen ve günümüzde bazı zamanlarda karşılaşılan ve mağduriyet yaşanabilen bir konuya değineceğiz. Elektrik kesintisi nedeniyle uğranılan zararların tazmini olabilir mi ?

Özellikle sanayi çevresinde fabrikalar bölgesinde yaşandığında çok büyük zararlara yol açacak bir durum olup sanayicinin fabrikasını kapatma seviyesine bile yol açabilecek bir durumdur.Bir saatlik kesintide bile işlerin durması birçok fabrikayı batma noktasına getirebilmektedir. Peki bu mağduriyetin telafisi için hukuki bir yol ve bu mağduriyetin tazmini mümkün müdür …?


ELEKTRİK PİYASASINDA DAĞITIM VE PERAKENDE SATIŞ FAALİYETLERİNE İLİŞKİN KALİTE YÖNETMELİĞİ

Elektrik piyasasında kalitenin sorumluluğu için ilgili yönetmelik olan Elektrik Piyasasında Dağıtım Ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliğine baktığımızda..
Kalitenin izlenmesi
MADDE 4 - (1) Elektrik dağıtım sisteminde kalite, dağıtım faaliyetinin kalitesi ve perakende satış faaliyetinin kalitesi olmak üzere Kurum tarafından iki ana başlık altında izlenir.
Dağıtım faaliyeti kalitesinin sorumluluğu
MADDE 5 - (1) Dağıtım şirketi, dağıtım faaliyeti gösterdiği bölgede bulunan kullanıcılara sunduğu hizmetin kalitesinden sorumludur.

'Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği' uyarınca, kalitenin sağlanmasında sorumluluk 'dağıtım şirketine' ve 'perakende satış şirketlerine' aittir.

TEDARİK SÜREKLİLİĞİ DAĞITIM ŞİRKETİ TARAFINDAN KAYDEDİLİR

Kalite süresi, tedari sürekliliği, kesinti gibi unsurlar Yönetmeliğe ekli 6. Tabloda belirtilen unsurlar göz önünde bulundurularak tespit edilmektedir. Tablo 6 dağıtım şirketi ticari kalite tablosu gibi belli başlıklar altında tabloları içermektedir. Yönetmelikte, kullanıcıya ödenecek tazminat miktarlarıda tabloda yer almaktadır.(mesken abonesi, diğer aboneler)

İlgili kurumların tüm müşterilerine yeterli, kaliteli ve sürekli elektrik enerjisi sunacak şekilde hizmet vermesi gerekmektedir.

İlgili tabloda Kullanıcıların, bildirimli kesintiler hakkında yazılı, işitsel veya görsel basın yayın kuruluşları ve dağıtım şirketi internet sitesi aracılığıyla bilgilendirilmesine ilişkinde bilgiler yer almaktadır.

İLGİLİ KURUMA YAZILI BAŞVURU YAPILABİLİR.

TACİR VE SANAYİCİ ABONELER HAKLARINI ARAMAK İÇİN GENEL MAHKEMELERE BAŞVURABİLİR Mİ ?

Tacir ve sanayicilerin uğradıkları zararlar normal meskenlerin kat ve kat daha fazlası olup iş yerinde maddi anlamda büyük kayıplar yaşanmaktadır. Buna ilişkin olarak ilgilli yönetmelikler ve Yargıtay Kararları kapsamında Tacirler habersiz kesintinin neden olduğu zararlarını belgeleyerek talep edebilirler

YARGITAY 3. HUKUK DAİRESİNİN KONUYA İLİŞKİN İLGİLİ KARARI

'…Şirket sahasında elektrik kesintisi yaşandığını, akabinde davalı şirket tarafından elektriğin ters fazda verilmesi nedeniyle hava kompresörünün kullanılamaz hale geldiğini, mahkeme aracılığı ile yaptırdığı tesbitte uğradığı zararın 53.313,51 TL olarak belirlendiğini ileri sürerek; zararının, davalı tarafından tazminini tazminini talep etmiştir.
Davalı; arıza onarımının yüklenici firma olan ... Elektrik Limited Şirketi tarafından yapılması nedeniyle kendisine husumet yöneltilemeyeceğini, esas yönünden ise faz koruma rölesinin bulunmaması nedeniyle sadece dava konusu kompresörün hasar gördüğünü, zararın davacının kusuru nedeniyle meydana geldiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.

Bozma ilamına uyan mahkemece; alınan bilirkişi raporu ile davalının % 75 oranında, davacının ise hava kompresörü üzerinde koruma ekipmanının faz koruma rölesini aktif bir şekilde bulundurmaması nedeniyle % 25 oranında kusurlu olduğunun anlaşıldığı gerekçesiyle; davanın kısmen kabulü ile 36.200,75 TL tazminatın davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiş; karar, tarafların temyizi üzerine Dairemizce onanmıştır…'

HAFTAYA GÖRÜŞMEK ÜZERE
AV. ASLICAN ÖZGÜR İLELİ