Merhaba Değerli Okurlar;
Geçen hafta evlilik dışı doğan çocuk babasının soyadını hangi hukuki yollarla kazanacağından bahsetmiştik.Bu hafta ise 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olması nedeniyle engelli haklarından bahsedeceğiz.

ENGELLİ OLMAK ENGEL DEĞİLDİR!!!

Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal veya sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmiş kişilere verilen hakları genel tabirle engelli hakları olarak nitelendirebiliriz.

İnsanlık tarihinden itibaren engellilik sürekli olarak engelli bireyler için kusur olarak atfedilmiştir.Günümüze kadar da engelliler için belirgin ve önemli derecede çalışmalar yapıldı ancak yeterli olmadı.Halen daha ''Engelliler Hukuku'' gibi bir hukuk alanımız tam anlamı ile mevcut değil.

Bu zamana kadar yapılan çalışmalardan en önemlisi '' Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi''
13 Aralık 2006 tarihinde kabul edilmiş,Türkiye bu sözleşmeyi 27 Mayıs 2009 tarihinde kabul etmiştir. . Sözleşmenin 1. maddesinde 'Bu sözleşmenin amacı, engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını teşvik etmek, korumak, sağlamak ve varlıklarına ilişkin onura saygıyı güçlendirmektir' denilmiştir.

Bununla birlikte 5378 sayılı Engelliler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 07/07/2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

ENGELLİ HAKLARI

Son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte engelli vatandaşlarımız için birçok sosyal ve hukuki haklar tanınmıştır.Bunlarda bazıları;

Engelli Aylığı, Muhtaç Aylığı, Evde Bakım AYLIĞI, Gelir Vergisinde Engelli İndirimi, Araç Alımında ÖTV Muafiyeti, Özel Araç ve Gereçlerde KDV Muafiyeti, Motorlu Taşıtlarda MTV Muafiyeti, Konutlarda Emlak Vergisi Muafiyeti, İthal Edilen Araç ve Gereçlerde Gümrük Vergisi Muafiyeti, Engelli Kimlik Kartı Hakkı,Özel Eğitim Hakkı, MEB ve ÖSYM Sınavlarında Engelliler İçin Sağlanan Kolaylıklar, Devlet Personel Başkanlığı Engelli Memur Alımları , Özel Sektör ve Devlet Kurumlarına Engelli Personel Alımları , Şehirler Arası Otobüs Şirketlerinde Engelli İndirimi ve THY Engelli İndirimi…gibi birçok alanda engelli vatandaşlarımıza kolaylık sağlanmaya çalışılmaktadır.

ENGELLİLER HUKUKU
Engelliler hukuku adı altında bir hukuk dalımız ülkemiz sisteminde yer etmiş bir alan değildir.Bu alanla ilgili kanunlar ve gerekli yasal düzenlemeler daha çok Avrupada yaygın diyebiliriz.Uygulamada yukarıda da belirttiğimiz üzere engelli vatandaşlarımıza sosyal haklar tanınmış olup bu haklarla ilgili yaşanılacak hukuki bir ihtilaf durumunda sorunu giderecek geniş ve ayrıntılı doktrin çalışmaları ülke hukukumuzda yer etmiş değildir.
Engelliler ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılması kadar bunların uygulanması konusunda da gereken hassasiyetin yeterince gösterilemediği görülmektedir. Bu alanda yapılacak çalışmalarla birlikte getirilecek yasal düzenlemeler uygulamayı da kolaylaştıracaktır.İlk olarak hukukçuların yapacağı araştırmalar ve çalışmalarla engelli hakları alanında toplumsal duyarlılığın artması engellilerin hak ettikleri bir yaşam standardına ulaşmalarında katkı sağlayacaktır.

HAFTAYA GÖRÜŞMEK DİLEĞİYLE…
AV.ASLICAN ÖZGÜR İLELİ