Jivkov dönemi sancılı bir dönemdi. Rejim baskıcıydı. Türklere ağır baskı uyguluyordu. Jivkov' un Türkleri asimile politikaları nedeniyle 1989' da Türkiye'ye zorunlu göçler oldu. Sürgünler yaşandı.
Zorunlu olarak gelenler Türkiye'de tutundu. Jivkov döneminden sonra Balkanlarda önemli siyasal gelişmeler yaşandı. AB üyesi olduktan sonra hızla demokratikleşti. Bulgaristan önemli siyasal ve demokratik gelişmeler oldu. Bulgaristan vatandaşları AB ülkelerinde serbestçe gidiyor çalışıyor.
Şimdi, Bulgaristan'da milletvekilliği seçimleri var. Eskişehir'deki Bulgaristan'dan 1989 da, zorunlu olarak gelen soydaşlarımızın böyle bir hukuki hakları var. Şimdi seçim heyecanı yaşıyor.

HÖP Türklere en yakın parti.
O haklardan biride çift vatandaşlık hakkı olanlar, Türkiye'de yaşayanların da seçme hakları var.
Eskişehir'deki göçmenleri ziyaret eden Hak ve Özgürlükler Partisi Şumnu İl Başkanı Aysel Rifat'ın getirdiği afişler asılmaya başlanmış bile.
Göçmen konutları, Yeşiltepe de yoğun bir şekilde çalışmalar başlamış bile.
Demokrasi böyle bir şey. Bize daha çok uzak. Neden? Çünkü bizde ileri demokrasi var!

TOKİ VE SOSYAL KONUTLAR..
DP İL başkanı Hüseyin Özcan OY'um AK Partiye demiş. Ak parti hayal satıyor.
500 bin konut yapmak çok büyük bir hayal. 250 bin sosyal konut ise yüzde 50si hayal..
TOKİ tarafından henüz yanıtlanamayan yüzlerce soru var. Hiç kimse sosyal konut yapıyor diye eleştirmiyor.
Fakat bunun seçim vaati olduğunu herkes biliyor. Çünkü Vaatlerin matematiksel ve iktisadi alt yapısı yok.
Umut pompalanıyor.
Kanunla TOKİ' ye bu görev verilmiş. AK Parti 20 yıldan beri iktidarda. Şimdiye kadar yaptıkları konutlar var. Fakat yaptıklarının hepsi sosyal konut niteliğinde değil.
Şimdiye kadar kaç bin sosyal konut yapmış? Pek bilinmiyor.
Peki, sosyal konut nedir?
Çevresinde sosyal donatıları olan ve ulaşım sorunları olmayan yeni bir şehirleşme.
Bana göre 75-85 m2 konutlardır.

Eğer AKP'nin doğru dürüst bir akılcı stratejik eylem planı olsaydı,20 yıldan beri en azından bu sorunun % 75 ini çözerdi.
Temelinde finans sorunu var. Siz,5.500TL. Asgari ücretin olduğu yerde bunu çözemezsiniz.
Onun için sözde proje büyük bir hayaldir.
Zira, TOKİ'nin geçmişte yaptıkları var yapamadıkları var. Sorunların çözülmediği ve davalık olan durumlar var. Bu rakamın 50 bin civarında olduğu dile getiriliyor.. Hukuki olarak hala sorunları yaşıyorlar ve bu güne kadar sonuç alınmış değil.

Sosyal konut masalı gazete Manşetlerde sihirli bir cümledir. Fakat hayaldir. İşin matematiğinde yapabilme olanağı yoktur.
Nedeni şu anda bile çıplak inşaat maliyeti-9-10 binTL arasındadır. ihaleye çıkacaktır ve hiçbir müteahhit bu rakamlarla ihaleye giremez. Bunun alt yapısından tutunda, üst yapısına kadar işi üstlenecek olursan maliyet en az 18 bin TL civarında olacaktır.
Bunun bürokrasisi, yerel ilişkiler, koordinasyon eksiklikleri, nakit akım tablosu, maliyetteki artışlar ve diğer sorunlar nedeniyle teslim süresinde geçen sürelerde vatandaş perişan olacaktır.
Çünkü tasarrufların yeterli olmadığı, kısıtlı geliri olanların bu ödemeleri nasıl yapacak? Daha ilk adımda atarken acı faturayı ödemeye başlayacaklar hak sahipleri.
Birde hak sahibi olmak için birçok aşaması var. Müracaat edenlerin arasından şanslıysa kurada çıkacak. Bu enflasyonist ortamda ne olacağı da meçhul.
Umut'un siyasal pazarlaması. En cazip olanı konut.

Sadece seçim vaati. Bunuda normal karşılamak lazım. Palavra atmak politikanın fıtratında var.
TOKİ'nin Eskişehir'deki ilk projelerden biri 'sıra evler' projesiydi. Şeker fabrikasının hemen yanı başında. Zemini çok kötüydü.
Bende müracaat etmiştim, fakat kurada çıkmamıştı. Biraz hayıflanmıştım. Sonra arkadaşlarımdan çıkanlar oldu.
Orada, gıda toptancısı açılmıştı. Araçla gidip alışveriş yaparken karşılaştım kendisiyle. Sonra gel dedi ev yakın çay içecek terasımız var. Alışverişten sonra gittik.
Çaylarımızı yudumlarken başına gelenleri özetledi.

Kaç tane müteahhit geldi geçti. Sonra güç bela ev sahibi olmuşlar.Aradan yıllar geçmiş..Başına gelenlerini anlattı. Sanki roman gibi. Girdiğine bin pişman olmuş.
Bana sen ne yaptın dedi. Bende kızdım kendi evimi kendim yaptım dedim. Müsait zamanda gel çay içeriz, yemek yeriz dedim. Bir cumartesi akşamı yemeğe geldiler..
Şaşırdı kaldı. Yahu dedi gözlerime inanamadım. Yaa dedim. Bana TOKİ'den çıkmadı diye biraz üzülmüştüm ama, her şeyde bir hayır varmış. Kendim yaptım.
Bu dördüncü evi yapışımdı. Hepsi de bahçeli ve müstakil. Çünkü yapım apartmanda birlikte yaşamaya uygun değil. Her seferinde bir öncekinde yaptığım hataları yapmadım.
Kısaca,iktisadi-matematiksel olarak anlattım. Nasıl? yaptın diye sorunca 'hayal ediyorum yapıyorum' dedim.
Sonra giderken sende 'akıl biter mi' diye takıldı.

MÜJDELER BİTERMİ?
Hani bir zamanlar Eskişehir içi birçok müjdeler vardı. Bakanlar gelir müjdeleri verirlerdi.
Ertesi gün sekiz sütuna manşet.
Eskişehir'e müjde..
İşte kızılinler projesi
Gemlik bağlantılı demiryolu projesi.
Süper kent projesi.
Kuzey çevre projesi. Falan, filan…

Proje mezarlığına dönen raflarda dosyalar ile doludur. Sırası geldi mi, üzerlerindeki tozları alınarak, remixsleri yapılarak yeniymiş gibi piyasaya sürülür. Bizde bile bile bunu yazarız.
Ne yazacaksın. Ucuz kurnazlık yaparak çiçek, böcek mi yazalım. Yazsan ne olacak?
Sansürcü başı hemen devreye girer!

Onun için, Hüseyin Özcan'ın yaparlarsa AK Partiye oy vereceğinin sözünü vermesi anlamlıdır.
Tansu Çiller de 1991'de benzer vaadi vererek iktidara gelmişti. DYP-SHP hükümetinde ekonomiden sorumlu devlet bakanı olan Tansu Çiller 'herkese biri ev biri araba' olmak üzere iki anahtar vaat etmişti. 'Her mahallede, yüz trilyoner olacak' dedi, bunu 'her köylüye traktör sözü' takip etti. Demirel sonrasında Başbakanlık koltuğuna oturdu ama verdiği sözleri yerine getirmedi.
Çünkü Boğaziçili ekonomistti.İktidara geldi. Ne ev kaldı ne araba.
Zira Tecrübe konuşmuş. AKP bunu yaparsa Hüseyin Özcan'dan bir oy garanti.
Nasıl olsa, AKP' de DYP kökenli arkadaşları çoktur.

BÜYÜKŞEHİRDEN BİR İLK.

MUZ YETİŞTİRMEK.
Büyükşehrin Entegre Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisinde, organik atıklardan 95.000 hanenin elektrik ihtiyacına karşılık gelen 18.038.000 KWh enerji üretimi sağlandı.
Neden se bunu ak pliler yapılan bu tesisi görmezden geliyor. Sera kurulmuş. Enerji üretimi sırasında açığa çıkan ısı ile 2000 m2' lik alanda birçok tropik bitkiler ve çiçekler yetiştiriliyor.

Deneme amaçlı üretim de yapılıyor. İlk defa muz yetiştirilmiş… Şimdi sırada portakal, mandalina ejder meyvesi var.
Hocada akıl biter mi?