Osman KARA

Eskişehir'in birçok güzel sıfatı var. Örneğin, öğrenci şehri Eskişehir, en güvenli şehir Eskişehir, spor şehri Eskişehir, turizm şehri Eskişehir, sanat şehri Eskişehir, ooo daha neler var neler. Tüm bu sıfatları saymaya kalsak sabaha kadar bitmez. Hem içinde yaşayan insanlarıyla hem de diğer canlılarla birlikle havasıyla, doğasıylaöyle güzel bir şehirde yaşıyoruz ki kıymetini bilmemiz lazım.Fakat tüm bunların yanında Eskişehir'in sorunları yok dersek de yanlış olur. Bugün sokaktaki vatandaşlara mikrofon uzatsak ve 'Eskişehir'in en büyük sorunu nedir?' diye sorsak büyük bir çoğunluğu hiç kuşku yok ki ulaşım der.
Şimdi beni iyi dinleyin, özellikle de ulaşım konusunda sıkıntı yaşayanlara size güzel bir haberim var. Şehrin en büyük kanayan yarısı ulaşıma alternatif bir çözüm olabilecek bir uygulama geçtiğimiz haftalarda Eskişehir'de de faaliyete geçti. Uygulamanın ismi ise Martı'.

NEDİR BU MARTI?
Birkaç ay önce yazdığım 'Eskişehir'in neyi eksik?' başlıklı köşe yazımı okuyanlar hatırlayacaktır. Yazımda, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde hizmet veren ve orada yaşayan insanların hayatını kolaylaştıran uygulamalardan bahsetmiştim. Bugün size anlatacağım Martı uygulaması da bu tip bir uygulama.
Öncelikle uygulamayı kısaca tanıtacak olursam, bünyesinde bulunan elektrikli scooter'ları dakikalık periyotlar halinde kiralanabileceğiniz mobil bir uygulama.

NEDEN MARTI?
Başlangıçta İstanbul'un belli semtlerinde aktif olan uygulama çok kısa sürede İstanbul'un tamamında(neredeyse), Ankara'da, İzmir'de ve Eskişehir'de kullanılmaya başlandı. Dünya'da benzerleri sıkça kullanılan Martı uygulaması Türkiye açısından bir ilki temsil ediyor. Oğuz Alper Öktem ve Sena Öktem kardeşlerin 2019 yılında geliştirdiği Martı uygulaması hem araç trafiğinin önüne geçilmesinde yardımcı oluyor hem de çevre dostu. Maalesef, şehir hayatını kolaylaştırıcı ve doğa dostu olan bu uygulamayı Eskişehirlilerin birçoğu daha önce hiç duymamış, duyanlar ise nasıl çalıştığını bilmiyor.

NASIL ÇALIŞIYOR?
Öncelikle uygulamayı kullanabilmeniz için telefonunuza Martı uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Uygulamayı App Store ve Google Play'den indirebilirsiniz.
Uygulamayı indirdikten sonra başlangıçta sizden kredi kartı bilgilerinizi isteyecek. Burada girdiğiniz karttan uygulamada kullanacağınız elektrikli scooter'ın kiralama ücretleri tahsil edilecek.
Uygulamada bizden istenilen bilgileri girdikten sonra ekrana bir harita beliriyor. Harita üzerinde yer alan yeşil çizgilerle çevrili kırmızı alan Martı uygulamasının aktif olarak kullanılabilir alanını temsil ediyor. Bu alan içerisinde elektrikli scotter'ları görebilir, kullanabilir ve park edebilirsiniz.
Harita üzerinde yer alan yeşil renkli martı simgeleri kullanılabilir elektrikli scotter'ların konumlarını gösteriyor. Ayrıca martı simgesinin yanında yer alan pil simgesi sayesinde scotter'ların pil durumlarını da görebilirsiniz.
Kullanmak istediğimiz elektrikli scotter'a vardıktan sonra uygulama üzerinden 'Başla' butonuna tıklıyoruz. Karşınıza bir QR Kod okuma ekranı çıkıyor. Elektrikli scotter'ın üzerinde bulunan QR Kodu bu ekrana okutuyoruz. Daha sonra uygulama ekranına scotter'ın üzerinde bağlı bulunan fiziksel kilidin şifresi beliriyor.
Şifreyi girip scotter'ın kilidini açtıktan sonra süre işlemeye başlıyor. Yolculuğa başlamak için 3 TL ve sonrasında kullandığınız her 1 dakika için 75 kuruş ödüyoruz.
Varmak istediğiniz yere vardığınızda öncelikle scotter'ı uygun bir yere kilitlemeniz gerekiyor. Bu bir ağacın gövdesi olur, bir elektrik direği olur hiç fark etmez. Scotter'ı killedikten sonra uygulama üzerinden 'Bitir' butonuna tıklıyoruz. Butona tıkladıktan sonra ekrana ne kadar süredir yolculuk yaptığınız ve ne kadar ücret ödemeniz gerektiği yazıyor. Bu ödeme önceden girdiğiniz karttan otomatik olarak çekiliyor.
Ödeme işlemi gerçekleştikten sonra scotter'ı güvenli bir yere park ettiğinizi doğrulamak için scotter'ın fotoğrafını çekmeniz isteniyor. Son olarak fotoğrafı çektikten sonra gönül rahatlığıyla uygulamayı kapatıyoruz.

NEREDE KULLANILABİLİR?
Daha bir yılı dolmadan büyük ivme kazanan Martı uygulamasının Eskişehir'de de faaliyete geçmesi özellikle öğrencilerin ve iş insanlarının işine çok yarayacağını düşünüyorum. Martı'yı, şuan için sadece Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinde yer alan merkez mahallerde aktif olarak kullanabilirsiniz. Uygulamanın aktif alanını görmeniz için mobil uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Umarım uygulama çok kısa süre içerisinde tüm Eskişehir'de de faaliyete geçer.

EKSİLERİ
Öncelikle yeni çıkmış ve halen daha gelişmeye devam eden bir uygulamanın kullanım özelinde çok ağır bir şekilde eleştirilmesinin çokta doğru olduğunu düşünmüyorum. Fakat uygulamanın kullanımını bir kenara bırakırsak, fiyatlandırmanın çokta öğrenci dostu olmadığını söylemeliyim. Özellikle başlangıç ücreti olan 3 TL'yi çok yüksek buldum. Daha sonra dakika başı 75 kuruş alınması ise taksiye nazaran çok daha uygun olsa da tramvay veya otobüs ücretleriyle karşılaştırdığımızda biraz ücreti yüksek. Bu yüzden fiyatların daha öğrenci dostu fiyatlara çekilmesi gerektiğini düşünenlerdenim.

GELECEĞİ
Evet, Martı uygulaması belki Eskişehir'in trafik sorununu kökten çözmeyecek ama iyi bir alternatif olacağını düşünüyorum. Bu tarz uygulamaların Eskişehir'de artması ve yaygınlaşması taraftarıyım. Bazı zamanlarda köşe yazılarımda yazdığım teknolojinin nimetlerinden yararlanmalıyız lafı tamda bu tip uygulamalar için geçerli.
Şuan için sadece gün içerisinde hizmet veren uygulamada 7 gün 24 saat hizmet vermek içinde çalışmalar yürütülüyor.
Ayrıca bir internet sitesinde, Öktem kardeşlerin Çin'den getirdikleri bu elektrikli scotter'ları yerli üretimle daha ucuza mal etmeye çalıştıklarını okumuştum. Şuan yerli üretim için somut bir adım olmasa da gelecekte Eskişehir sokaklarında tamamı yerli ve milli elektrikli scotter'ları görebiliriz. Kim bilir belki bu yerli scotter'ları üretenler Eskişehir'den çıkar.


HAFTANIN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ

SOSYAL MEDYANIN YENİ GÜNDEMİ: OK BOOMER
Özellikle Y ve Z kuşağının(90 ve 2000'den sonra doğanların) internette X ve Boomer kuşağı için kullandıkları 'OK Boomer' ifadesi başta Twitter olmak üzere tüm sosyal medya sitelerinde gündem oldu. Görünen o ki 'OK Boomer' ifadesi sosyal medyayı ikiye bölmüş durumda. Temelinde kuşak çatışması bulunan ifade kimilerine göre ayıp kimilerine göre de desteklenmesi gereken bir hareket olarak görülüyor.

WHATSAPP AÇIKLADI: 2020'DEN İTİBAREN KULLANIMA KAPATILACAK
Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, 31 Aralık 2019 itibarıyla destek vermeyi keseceği telefonları açıkladı. Yapılan açıklamalarda WhatsApp'ın Windows Mobile, iOS 7 ve Android 2.3.7 ve daha altındaki işletim sistemlerini desteklemeyeceği ifade edildi.

CALL OF DUTY: MOBILE'DAN BÜYÜK BAŞARI
FPS (Birinci şahıs nişancı) oyunlarının başında gelen Call of Duty, mobil versiyonu ile 1 Ekim 2019 tarihinde mobil mağazalarda yerini almıştı. Oyun yayınlanan son rapora göre ciddi bir indirme başarısı yakalayarak, yine adından söz ettirmeyi başardı.Kısa sürede Android ve iOS platformlarının en popüler oyunlardan biri haline gelen Call of Duty: Mobile, yayınlanan son rapora göre 172 milyondan fazla indirilerek yaklaşık 87 milyon dolar gelir elde etti.