Eskişehir Teknik Üniversitesi, birbirinden değerli projeler ile değer yaratmaya devam ediyor. Bu köşede son zamanlarda sıklıkla ESTÜ akademisyenlerinin projelerini kamuoyu ile paylaşmaya çalışarak topluma yönelik bu çalışmaların seslerini biraz daha olsun duyurmaya çalışıyorum.

Gündemin ve hayatın olağan akşının ne yazık ki çok sert politik rüzgarlarla belirlendiği bir toplumda küçük gibi görünen ama etkisi ve değeri büyük olan bu projelerin ekonomimize, hayatımıza, toplumumuza değer ve anlam katması benim için büyük önem taşıyor.


Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Erdem'in yürütücülüğünü yaptığı ve ESTÜ tarafından desteklenen 'Atık Zeytin Pirinasından Poliol Eldesi İçin Süreç Optimizasyonu ve Sert Poliüretan Köpük Eldesi' isimli proje yapılıyor.

Konunun uzmanlarının çok iyi anlayabileceği ama toplumun geniş kesiminin anlamakta zorluk çekeceği bu proje, aslında bildiğimiz atık zeytinlerin çekirdek ve et kısımlarından elde edilen pirinaların değerlendirilmesini içeriyor. Proje kapsamında Sarıcakaya'da yer alan Bozaniç Sakarı Zetinyağı üretim tesislerinin soğuk sıkım prosesi sonrasında açığa çıkan pirinaların değerlendirildiğini öğrendik.

ÇÖPE DEĞİL ÜRETİME

Peki bu ne demek?
Bunu Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Erdem açıklıyor. Pirinaların zengin protein içeriği ile balıklar ve geviş getiren hayvanlar için yem olarak kullanılabildiğini ifade eden Erden, ülkemizde üretilen pirinanın bir kısmının yakıt olarak kullanılırken çok büyük kısmının da boş arazilere döküldüğünü söylüyor.

Erdem, 'Zeytin pirinası ülkemizde ticari olarak etkin bir biçimde değerlendirilmediği açıktır.
Ülkemizde pirina üretimi zeytin üretimine bağlı olarak yıldan yıla değişmekle birlikte bu değerin ortalama 200-250 bin ton/yıl olduğu tahmin edilmektedir.' Diyor.

BİRÇOK SEKTÖRDE KULLANILIYOR

Biraz daha açalım. Yılda ortalama 200-250 bin ton atığın çöpe atılması ile kaçan fırsatı daha iyi anlayalım. Prof. Dr. Murat Erdem hoca; günümüzde, biyopolioleldesi ve özellikle ısı yalıtımında yoğun miktarlarda kullanılan sert poliüretan köpüklerin (SPK'ler) birçok sektörde kullanıldığını söylüyor.

SPK'lerin oldukça düşük ısıl iletkenlik, yüksek mekanik mukavemet, düşük yoğunluk vb. üstün özellikleri nedeniyle başta beyaz eşya, otomotiv, inşaat, soğuk zincir taşımacılık sektörleri olmak üzere birçok endüstriyel üretim sürecinde tercih edilen malzemeler olduğunuifade ediyor.

Yani zeytin atığı diyerek farkında olmadan çöpe attığımız pirinalar; katma değeri çok yüksek sektörlerde ciddi şekilde kullanılıyor. Hatta füze yakıtı olarak bile değerlendiriliyor. Otomotivde koltuk süngeri olarak ya da beyaz eşyada sert plastik üretiminde değerlendiriliyor.

ESTÜ'den akademisyenlerin yürüttüğü çalışmalar sadece bu da değil.

HALİHAZIRDA SIVILAŞTIRILAN KATI ATIKLAR: