Temmuz ayının son haftasında Eskişehir Teknik Üniversitesi ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii arasında lisansüstü eğitim alanında önemli iş birliği protokolü imzalanmıştı.

Bu protokol ile ESTÜ ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii arasında Malzeme ve İmalat alanında ortak yüksek lisans/doktora programı yürütülecek. Üniversite – Sanayii iş birliğinin geliştirilmesine katkı sağlaması yönünden önem taşıyan protokol ile ESTÜ, böylece Türkiye'deki 6 üniversite arasındaki yerini aldı.

ESTÜ, inovasyon odaklı üniversite- sanayi iş birliğinin önemli örneklerinden olan ve Türkiye'den 6 üniversite ile yürütülen model için Cornell Üniversitesi ile de görüşmelerine devam ediyor.


***

YENİ NESİL MALZEME
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nde çalışan mühendislerin malzeme ve imalat konusunda kendilerini geliştirmelerine katkı sağlayacak olan yüksek lisans/doktora programı ile aynı zamanda yeni nesil malzemelerin ve ileri imalat tekniklerinin de geliştirilmesi sağlanacak.
***

TUSAŞ MÜHENDİSLERİNE KONTENJAN
TUSAŞ Akademi Başkanlığında, Eskişehir Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü 2022-2023 Güz dönemi için özel koşullarda Makine Mühendisliği ve Uçak Gövde Motor Bakımı Anabilim dalları altında 19 yüksek lisans ve 11 Doktora kontenjanı ile TUSAŞ Genel Müdürlüğü mühendislerinin başvurabileceği bir uygulamayı başlatılacak.
***

TEKNOLOJİ YOL HARİTASI BELİRLENECEK
ESTÜ'den uzman akademisyenlerin katılımı ile gerçekleşecek lisansüstü programda, şirketin kıdemli mühendis kadrosu da işlenecek olan derslere katkı sunacak.

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından belirlenen 4 akademik jüri ve TUSAŞ Genel Müdürlüğü'nün belirlediği 4 yetkili tarafından yüksek lisans ve doktora yapmaya hak kazanan mühendislerin süreç takipleri gerçekleştirilecek.

İmzalanan işbirliği protokolü ile tezli lisansüstü eğitim alacak mühendislerin tez konuları TUSAŞ Teknoloji Yol Haritası ile ilişkili olarak TUSAŞ'ta ilgili birim ile Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından birlikte oluşturulacak.

***

TÜM SÜREÇ YÖK'E GÖRE YÖNETİLECEK
TUSAŞ Genel Müdürlüğü'nden müracaat edecek mühendisler için çalışma konularından tez danışmanlarının belirlenme sürecine kadar her adımın titizlikle yapılandırıldığı protokolde tüm süreçler YÖK Çerçeve Yönetmeliği ve ESTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsünün 2020 yılında uygulamaya giren Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne göre yürütülecek.

***

AĞUSTOS AYINDA ÇALIŞTAY PLANLANIYOR
İnovasyon odaklı üniversite- sanayi iş birliği modelini merkeze alan lisansüstü programlara ilişkin tamamlayıcı bir çalıştayın da ağustos ayı içinde yapılması planlanıyor.

Tez danışmanı seçiminde ise Eskişehir Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinin yanı sıra ikinci danışman olarak doktora derecesine sahip sanayi danışmanı atamaları ile örnek bir model olan iş birliği, lisans seviyesinde de staj desteği sağlayacak.

***

TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ HAKKINDA

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde 4 milyon metrekare açık, 640 bin metrekare kapalı alanda 12.000'i aşkın çalışanı ile hizmet vermeye devam etmektedir.

Havacılık ve uzay sanayisinde küresel ilk yüz oyuncu arasında yer alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, proje konularına bağlı olarak;