Merhaba Değerli Okurlar
Geçtiğimiz hafta büyük ses getiren ve beğenilen bir yazı ile karşınızdaydım Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme hakkından bahsetmiştik. Bu haftaki yazımızda ise babalık davası olarak da bilinen soy bağının reddi davasından bahsedeceğiz, Türk Medeni Kanunu babalık hükmünü büyük oranda karinelere bağlamıştır. Geçen haftaki yazımızda masumiyet karinesinden bahsetmiştik. Ve masumiyet karinesini anlatırken karinenin tam olarak ne anlama geldiğini açıklamıştık. Geçen haftaki yazıyı okuyamayanlar için şimdi tekrar açıklayalım.


KARİNE NEDİR
Karine sözcük anlamı olarak 'gösterge, emare' gibi anlamlara gelmektedir. Hukuki olarak da karine kanunun aksi ispatlanabilir bir şekilde koyduğu varsayımdır. Bu varsayımlar yargılama esnasında kolaylık sağlamaktadır. Hemen konumuzla ilgili de olan kanun maddesi ile örnek verelim. Türk Medeni Kanunu 285. Maddesinin 1. Ve 2. Fıkrasında 'Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır.
Bu süre geçtikten sonra doğan çocuğun kocaya bağlanması, ananın evlilik sırasında gebe kaldığının ispatıyla mümkündür.' Denmiştir. Yani kanun burada evlilik içerisinde doğan çocuğun herhangi bir işleme gerek kalmaksızın babasının erkek eş olduğunu kabul etmiştir. Aksi kanıtlanabilir ancak kanun ilk planda bunu varsaymıştır.


SOYBAĞININ REDDİ DAVA HAKKI
Türk Medeni Kanunu'nun ilerleyen maddelerinde dava hakkına ilişkin açıklamalarda bulunulmuştur. Burada koca eğer çocuğun babası olmadığını düşünüyorsa anneye ve çocuğa karşı dava açmak zorundadır. Eğer ki çocuk babasının biyolojik babası olmadığını düşünüyorsa annesine ve babasına dava açmak zorundadır.


YARGILAMADA İSPAT
İlk başta kanun burada bebeğin evlilik içerisinde anne rahmine düştüğüne dair bir karine koymuştur. Şöyle ki evlilik başladıktan sonra yüz seksen gün içinde doğan veya evlilik bitiminden sonra 300 gün içerisinde doğan çocuk evlilik içerisinde anne rahmine düşmüş sayılır.


Çocuğun evlilik öncesi veya ayrı yaşama esnasında anne rahmine düştüğünün davacı tarafından kanıtlandığı zaman başka delile gerek kalmaz. Örnek olarak bebeğin anne rahmine düştüğü tarihte bir gemi seferinde olan erkek eş bu durumu belirterek karneyi çürütebilir. Ancak anne burada o tarihlerde koca ile ilişkiye girdiğine dair ciddi kanıtlar sunarsa karine devam eder.


HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE

Erkek Eş baba olmadığını öğrendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde dava açmak zorundadır. Aksi taktirde dava hakkı düşer.


Eğer ki erkek eş ölürse, gaipliğine karar verirlerse veya zihinsel engelli bir duruma gelirse Kocanın annesi, babası, alt soyu veya baba olduğunu iddia eden kişi ölüm, gaiplik veya engel durumunu öğrenmesinden itibaren bir yıl içerisinde dava açabilir


EVLİLİK DIŞI DOĞAN ÇOCUĞUN DURUMU
Evlilik dışı bir birliktelik olursa doğan çoçuğun durumu nedir soyismi ne olacaktır, evlilik dışı çocuğun baba tarafından tanınması için birkaç işlem gerekmektedir. Bu işlemlerden sonra çocuk babanın soyadını alacak ve babanın kütüğüne işlenecektir.


BABANIN ÇOCUĞU TANIMASI İÇİN YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER

Anne ve babanın resmi olarak evlenmesi Babanın çocuğu tanıması(idari işlem) Anne veya çocuğun, babalık davası açması
Somut olayın durumuna ve koşuluna göre yukarıda belirttiğimiz işlemlerden biri seçilerek babanın çocuğu tanıması sağlanabilir.

AV.ASLICAN ÖZGÜR İLELİ