Deniz Çağlar Fırat

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) işsizlik rakamlarını açıkladı. Ortaya çıkan tablo ülkenin en önemli gündem maddelerinden birinin işsizlik olduğunu koyacak cinstendi.
Buna göre; Türkiye genelinde işsiz sayısı 980 bin kişi artarak 4 milyon 650 bin kişi oldu. 15-34 yaş grubunu içine alan geniş yaş tanımlı genç işsiz sayısı ise 2 milyon 801 bine çıkarakCumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 6.6 puan artarak yüzde 27.4'e yükseldi. 15-64 yaş grubunda bu oran 2.9 puanlık artış ile yüzde 14.3 olarak gerçekleşti.
Ayrıca istihdam edilenlerin sayısı 789 bin kişi azalarak 28 milyon 529 bin kişi, istihdam oranı ise 2 puanlık azalış ile yüzde 46.3 düzeyine geriledi. İşsizlik artıp istihdam oranı düşerken kayıt dışı istihdamın da yükselmesi dikkatleri çekti. Bu dönemde, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2.1 puan artarak yüzde 36.1 düzeyine yükseldi. Yani neredeyse her 3 çalışandan birinin kayıt dışı olduğu gerçeği ortaya çıktı. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.3 puan artarak yüzde 23.4'e çıktı.
Bazı verileri yorumlamak ne çok zordur ne de çok kolay. İşsizlik verisi işte bu türden bir veri olarak karşımızda duruyor. İşsizlik olgusunun yarattığı derin tahribat hem toplumun hem de bireylerin davranışlarında köklü değişikliklere neden olur. Bu bilinen bir durum. İşin en üzerinde durulması gereken hususu genç işsizliğin bu denli hızlı artmasıdır.
Bilimsel çalışmalara göre işsizliğin nedenleri ülkeden ülkeye, kültürden kültüre, bölgeden bölgeye farklılık göstersede bazı kabul gören nedenler;