Sosyal yaşamda kimliklerimizle yol alıyoruz: Ebeveyn, evlat, arkadaş, mesleki, sosyo-kültürel kimliklerimiz toplumdaki üretim sahamızı, yerimizi belirliyor. Bu kimliklere ilave bir de bazılarımızın sahip olduğu 'Gezgin' kimliğimiz var ki, bu hafta bu kimliğimizin üzerinde duracağız. 'Kime gezgin denir, gezginlerin karakteristik özellikleri nelerdir?' bu sorulara cevap bulmaya çalışacağız.
Seyahat kültürünün toplumsal yaşamda geniş sahada zemin bulmasıyla günlük yaşamda sıklıkla kullanılan 'Gezgin', Türkçe kökenli bir kelimedir. TDK'da gezgin 'Tanımak, görmek, gezmek, dinlenmek maksadıyla geziye çıkan kişi' olarak tanımlanıyor. Şehir içinde, ülke genelinde olduğu gibi uluslar arası gezme faaliyetinde bulunan gezginler kendilerine has özellikleriyle de dikkat çeköektedirler.
Gezginlerin en temel özelliği merak sahibi olmaktur. Gezmeyi amaç edinen gezgin farklı coğrafyaları, kültürleri, etnografyayı, mutfağı, mimariyi, tarihi, sanatı merak eden, bu alanların güzelliklerinden haz alıp, yaşamına katma arzusunda olan kişidir. Bunun için turlara katılır, ilgili yayınları okur/takip eder, yabancı dil öğrenir.
Gezgin katıldığı turlarda zor şartlarla barışıktır. Yollar, mesafeler, beklemeler onun için engel değildir; hatta bu zorluklardan da haz almayı bilir. 'Meşakkat' onun yol arkadaşıdır, yarenidir. Kimi zaman aç kalır, bulunduğu coğrafyada damak zevkine uygun olmayan yiyeceklerle karın doyurmasa da bu farklı lezzetler hakkında bilgi edinmeye çalışır, coğrafi şartlar ve kültürel özelliklerle mutfak arasında bağ kurmaya çalışır, merakını bu yolla giderir. Beğendiği farklı lezzetleri ülkesine döndüğünde kendisi de hazırlamaya çalışır, mutfak kültürünü zenginleştirir. Gezgin uçak, gemi, tren, otobüs, oto, otostop yoluyla görmek istediği yerlere ulaşmaktan mutlu olur; seyir halinde dağları, gölleri, nehirleri, denizleri, kanyonları, kır yaşamını, yöre evlerini izlemekten büyük keyif alır. Hatta yol uzadıkça daha çok heyecanlanır; daha fazla yer/şey görmek onun pistonudur… Sınır kapılarında bekleme, karşılaşılan olumsuz muameleler onun motivasyonunu düşüremez. O atmosferden de çok şey öğrenir, ülkeler arası ilişkiler ölçeğinde değerlendirmede bulunur.
Gezgin seyahat ettiği kültürlerin yaşamlarına damgasını vurmuş tarihi şahsiyetlerin yaşamları hakkında yerinde bilgi edinerek çok daha etkili öğrenir. Dostoyevski'nin müze evi, Cern ışık laboratuarı, Mevlana müzesi gezgine edebiyat, bilim, maneviyat labirentlerinde yol aldırır.
Gezgin yolda olmayı bilir. Bir savaşçı titizliğiyle tura çıkar; kıyafetleri, ayakkabıları, seyahat çantası büyük bir özenle, rasyonel bir şekilde hazırlanır. Gezi kitap ve notları da çantadır. Seyir halinde en faydalı şekilde beslenmeyi becerir, seyahat bütçesini de bir hesap uzmanı kimliğiyle hazırlar.
Özetle; gezgin merakını her zaman kamçılamayı bilen, okuyan/araştıran/sorgulayan, farklı kültürlerle barışık, doğayı seven, rasyonel ve heyecanlı, barışsever, hümanist bir kimlik kartının sahibidir.
Selam olsun yolda olanlara…