OSMAN KARA

Akıllı telefonlar hayatımıza girdiğinden beri zamana yarışır olduk. Derdimizi en kısa yoldan hızlı bir biçimde anlatma telaşı hayatımıza emjoilerin girmesine neden oldu. Kısa cümlelerle ifade etmekte zorlandığımız pek çok duygu ve düşünceyi, küçük surat ifadeleri ile anlatma işi günümüz dünyasında macerasına oldukça farklı bir şekilde devam ediyor.
Aslında emojilerin hayatımıza girmesi akıllı telefonlardan da önceye dayanıyor. MSN ve mIRC gibi programları kullanmış nesil emojilerle daha eski tanışıklığı olsa da, Z kuşağının gençleri hemen hemen her şeyi anlatmaya çalışırken emojileri kullanıyor.
Basit bir 'gülen surat' emojisi bizim için ne anlam ifade ediyorsa, elin İngiliz'i, Alman'ı, Japon'u içinde aynı şeyi ifade ediyor. İşte bu noktada emojiler, evrensel dünyanın yeni alfabesi olmuş durumda.

GÖZDEMİZ KALPLİ ÖPÜCÜK
Emoji kelimesi, Japonca'da 'harf, karakter' anlamına gelen 'moji' ile 'resim' anlamına gelen 'e'nin birleşmesinden oluşuyor. Resmi olarak 230'un üzerinde ifade bulunan emoji alfabesi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de en çok kullanılanın 'gülen surat' emojisi olsa da en sevilenin 'kapli öpücük' olduğu ifade ediliyor. Fransızlar en çok 'kırmızı kalp' emojisi, İngilizler 'göz kırpma', Avustralyalılar ise 'içki' emojilerini seviyor. Günlük yazışmalarında emoji kullananların yüzde 77'si hemen hemen her iletişimde emoji kullanıyor.

60 YAŞ ÜSTÜ DE KULLANIYOR
Asya ülkelerinden çıkmış olsalar da bugün emojiler, uluslararasında emoji işaretleri için düzenleyicisi olarak kabul edilen Evrensel Kod Konsorsiyumu (Unicode) tarafından yaratılıyorlar. Unicode, dışarıdan insanların da emoji kütüphanesine katkı sağlamasına imkan veriyor. Fakat bu çok uzun ve meşakkatli bir süreç. Bir emojinin Unicode tarafından kabul edilip alfabeye eklenmesi en az 2 yıl sürüyor.
Emojiler her şeyden önce vurgulamak istediğimiz mesajın anlamını güçlendiriyor. Haliyle kullanımı da hızla yaygınlaşıyor. 18-65 yaş aralığındaki her beş kişiden dördü günlük hayatında emoji kullanıyor. Peki, emoji dili nasıl bu kadar hızlı yaygınlaştı? Dijital iletişimi hazmetmeye başlayan ilk demografik kesim olarak gençler emoji kullanımıyla dijital iletişimi zenginleştiriyorlar.

Z KUŞAĞININ FAVORİSİ
Özellikle Z kuşağı olarak tabir ettiğimiz 2000 yılı ve sonrasında doğanlar adeta emoji dünyasının içine doğdu. Bu dili kullanmayı kendilerini ifade etmenin 'en kısa yolu' olarak görüyorlar.
Emoji dünyası her geçen gün büyümekte ve kendine yeni üyeler kazandırmakta. Geçtiğimiz ayalarda Android 10 ve iOS13 için gelecek olan yeni emojiler tanıtıldı. Birbirinden farklı emojiler arasında engelli bireyler de unutulmamış. Apple, iOS13 ile aralarında tekerlekli sandalye kullananların, elinde bastonla yürüyen görme engellilerin ve işaret dili kullanan işitme engellilerin de bulunduğu emojileri akıllı telefon kullanıcıları için kullanıma açıyor.
Bu sevimli yüzlerin artık bir günü de var. Her yıl 17 Temmuz'da 'Dünya Emoji Günü' olarak kutlanıyor. Emojilerin kuşaklar arası ve küresel iletişimde büyük fayda sağlayacağı aşikar. Çünkü dünyanın neresine giderseniz gidin aynı anlamlar içeren ifadelerin olması inanılmaz bir iletişim fırsatı sunuyor. Farklı dilleri konuşan insanları yakınlaştıran emojilerin geleceği çok parlak görülüyor.

???????????????????????????

HAFTANIN ÜRÜNÜ
UMIDIGI Q1 (4,6/5) /Fiyatı: 141.16- 223.06 TL
15W kadar hızlı sarj desteği bulunan kablosuz sarj aleti UMIDIGI Q1 ince yapısı ve şık görüntüsüyle dikkat çekiyor. iPhone ve Android işletim sistemli cihazlar ile uyumlu UMIDIGI Q1, Qi özellikli cihazlar için 15W'a kadar şarj gücü sunuyor. Bu UMIDIGI Q1'i piyasadaki en hızlı kablosuz şarj cihazı yapıyor.
Qi kablosuz şarj standardını kullanan UMIDIGI Q1 bizlere dört farklı şarj seviyesi sunuyor. Telefonunuzun kılıfını çıkartmandan şarj etme imkanı sunun cihazın içerisinden bir adette USB Type-C kablo çıkıyor. Ön yüzeyinin cam olması nedeniyle cihazınızı ayna olarak da kullanabiliriz.
5mm yüksekliği ve 5 cm yarıçapı ile kompakt ve seyahat dostu tasarım, UMIDIGI Q1'in cebinize veya çantanıza kolayca sığmasını sağlar.

Ürünün Genel Özellikleri