Merhaba Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz hafta Tüketici Hukuku'nda ayıplı mal konusunu anlatmaya çalışmıştık.Bu hafta ise İş Kazası nedir?Neleri kapsar onu anlatmaya çalışacağız.
İŞ KAZASI NEDİR?
İş kazası 5510 saylı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 13. Maddesinde tanımlanmıştır. Buna göre:
İş kazası;
a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
b) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,
c) Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir
yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
d) Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hale getiren olaydır.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda ise iş kazası 'İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hale getiren olay' olarak tanımlanmıştır.
İş Kazasını Bildirim Süresi Ne Kadar?
İşveren en geç kazadan sonraki 3 iş günü içinde kolluk kuvvetlerine ve SGK'ya bildirim yapmak zorundadır. İş kazası eğer işverenin kontrolü dışında bir yerde olmuşsa bu süre işverenin kazayı öğrendiği tarihten itibaren başlar. İşveren eğer bu yükümlülüğünü yerine getirmezse işçi de bildirim yapabilecektir.
İş Kazasına Giren Durumlar Nelerdir?