Ülkemizin yerli otomobil markası TOGG'un tanıtılmasının ardından yaşadığımız mutluluğu ve enerjiyi dün paylaşmıştım. TOGG'un üretilmesi ile Eskişehir ile TOGG arasında entegresyon kurulabilir mi sorusunu ele almış, ESO Başkanı Celalettin Kesilbaş'ın bu yöndeki çağrısını değerlendirmiştik.

Yazımının tekrarına girmeden TOGG ile kentimiz Eskişehir'in entegrasyonu için TOGG ile işbirliği içindeki firmaların üretim deneyimi ile kentimizin tarihlse üretim kültürü ve deneyiminin birleşmesi ile bunun mümkün olabileceğine inanıyoruz.

Ancak bu sadece firmaların, birkaç Odanın ve sanayicinin isteği ile olabilir mi? Onu geçtim, bir kentin topyekun amaç birliği içine girmesi ile bile olabilir mi?

Bu sorunun cevabına ulaşmak için yerli otomobil konusunda başarıya ulaşmış, sonradan sanayileşmiş ülke örneklerine bakmamız gerekiyor. Sanayi devrimini gerçekleştiremediği halde günümüzde başarılı sanayi ülkesi hale gelmiş Güney Kore, bu alanda çok müthiş bir örnek olarak dikkat çekebilir.

Prof. Dr. Murat Yülek'in 2019 Mart ayında baskısı gerçekleştirilen Ulusların Yükselişi isimli çalışmasında Güney Kore'nin yerli otomobil konusunda nasıl başarıya ulaştığı açıkça yazıyor.

Bu çalışma incelendiğinde anlaşılıyor ki bu süreçoldukça planlı ve kararlı politikaların sonucundaolduğu görülüyor.

Gelin biraz zaman ayırabilenlerle beraber bu süreci inceleyelim: