İnternet hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Artık işimizi yapmak için, arkadaşlarımızla iletişim kurmak için, kişisel sorunlarımızı çözmek için kısacası her şey için interneti kullanıyoruz. Haliyle internette ilk çıktığı yıllardaki gibi değil. Kullanıcıların ihtiyaçlarına göre devamlı gelişiyor, değişiyor. Bu süreçte internette diğer her şey gibi evrimleşiyor. Yapay zekaların, kişisel asistanların konuşulduğu bu dönem bize internettin artık daha farklı bir yola girdiğini gösteriyor. Belki hepimizin bilmediği bu kavrama Web 4.0 adı veriliyor ya da başka bir değişleWebOS.
Öncelikle Web 4.0'ın bizlere nasıl bir dünya sunacağını ön görebilmek için Web'ingelişim evreleriniiyi bilmemiz gerekiyor.

Merhaba Dünya: Web 1.0
Web 1.0'ın başlangıç tarihini 1990 bitişini ise 2000 yılı olarak sayılabilir. World Wide Web ile dünyaya gözünü açan Web 1.0'da kullanıcı ile yayıncı tek taraflı bir iletişim kurar. Kullanıcı içeriğe müdahale edemez, yorum yaparak onu zenginleştirilemez. İletişim tek taraflıdır ve eş zamanlı değildir (asenkron).Tabi insanlar tek yönlü bu iletişimden çabuk sıkılmıştı, artık kullanıcılarında aktif olarak rol aldığı bir yapı istediler. Etkileşim önemliydi. Bu da bize Web 2.0'ın yolunu hazırlamış oldu.

Sosyalleşen Dünya: Web 2.0
Web 2.0'da, Web 1.0'ın aksine kullanıcılar internet içeriğini ortaklaşa ve paylaşarak yarattı. Buradaki iletişim çift taraflıdır ve eş zamanlı(senkron) ya da asenkron olabilir. İkinci nesil internet hizmetlerine örnek vermek gerekirse wikiler(wikipedia,nupedia), sözlükler(eksisözlük,uludağ) sosyal medyalar(facebook,twitter), bloglar, forumlar söylenebilir. Bununla birlikte temel mottosu'bilgi herkes içindir, herkese açıktır, herkes tarafından geliştirilebilir' olan 'Bulut Teknolojisi' de Web 2.0 ile hayatımıza girdi. Tabi bubilginin doğruluğu ve güvenirliliği de ayrı bir tartışma konusudur.
Pek çok web sitesinde kullanılan 'Etiket bulutu' uygulaması da Web 2.0 ile gerçekleşmiştir.Etiket Bulutu oluşturmak için bloglara, resimlere veya çeşitli paylaşımlara etiketler yapıştırarak daha sonradan başka kullanıcıların da bu yazılara ulaşmasını sağlamaya çalışılıyor. Günümüzde herkesin çok iyi bildiği bu sisteme#(hashtag)diyoruz.
Ayrıca, e-mail, mesajlaşma uygulamaları, çeşitli telefon uygulamaları da Web 2.0 teknolojileri olarak adlandırılmaktadır.
Web 1.0'dan sonra internet ortam tasarımlarının gelişmesi, bilginin etkileşimli hale gelme ihtiyacı Web 2.0'ı geliştirmiş ve Web 2.0 ile birlikte bilginin depolanması, paylaşılması, bilgiye ulaşım hız kazanmış ve bilginin önemi artmıştır. Kabaca bu dönemin de 2000-2010 yılı arasını kapsadığını söylenebilir.

Öğrenen Dünya: Web 3.0
2010 yılından beri isesemantik web olarak adlandırılan Web 3.0 teknolojilerini konuşuyor ve kullanıyoruz. Peki, nedir bu Web 3.0? Hangi ihtiyaçların bir sonucudur?
Web 3.0'ı içerik kontrolünün yazılımların eline geçtiği bir dünya olarak adlandırılabilir. Birbiriyle iletişim halinde olan veri tabanı sistemleri sayesinde nelerden hoşlandığımızı anlayabilen ve buna göre bizlere çözüm sunan bir Web sistemidir. Bu tanım size tanıdık geldi mi? Evet bahsettiğimiz şeyin temelinde olan kavram 'Yapay Zeka'. Web 3.0'ın bir diğer adı da 'Semantik Web', 'Semantik' en temel hali ile bir kelimenin içerdiği anlam demektir.
Web 3.0′la beraber artık bir dokümanın sadece içerdiği kelimeler değil, aynı zamanda içerdiği 'anlam' da anlaşılabilecek. Bu sayede arama motorları daha akıllı olacak, bizim aslında ne aramak istediğimizi, web sayfasının da aslında ne anlatmak istediğini anlam olarak da anlayabilecek. Örneğin, Google üzerinde karşılaştığımız bireyselleştirilmiş arama sonuçları bu teknolojinin bir sonucu. Artık x kişisi ile y kişisi arama motorlarında 'yemek' kelimesini arattığında aynı sonuçları almıyor. Çünkü bu tip siteler sizin web geçmişinizi analiz ederek yani internette bıraktığınız izlerden yola çıkarak, sizlere uygun arama sonuçları getiriyor.
Buna bir diğer örnek de Facebook sitesi verilebilir. Facebook'ta bir fotoğraf eklediğiniz de 'yüz tanıma özelliği' sayesinde fotoğraftaki kişileri hemen ya otomatik etiketliyor ya da etiketlemede kişi önerileriyle kolaylık sağlıyor.
Web 3.0, teknolojik cihazların semantik hale gelmesi ve kullanıcılarını anlaması, istek ve ihtiyaçlarına cevap vermesidir. Telefonlarımızın asistan uygulamaları Web 3.0'ın en iyi örnekleridir.(Siri, Google asistan vb.)
Ayrıca Web 3.0 ile internet hızımızda da ciddi değişimler yaşandı. Artık 4G ve 4.5G teknolojileri sayesinde saniyede 100 Megabitveri akışı sağlanabiliyor.
Artık Web 3.0'ın da son dönemlerini yaşıyoruz, geliştirilen yapay zeka uygulamaları da gösteriyor ki yeni bir dönemin kapısı aralanıyor. Kara göründü, 2010 yılında girdiğimiz Web 3.0'a 2020 yılında veda edeceğiz gibi.

Sınırsız Dünya: Web 4.0
Web 1.0'da tek taraflı bir düzen vardı, Web 2.0 ile birlikte bu düzen çift taraflı olmaya başladı. Paylaşım merkezli bu dünya Web 3.0 ile duyguları da işin içene katarak daha çok gelişti. Web 4.0 ile bir adım daha ileriye gidiyoruz. Tamamen sanal ve sınırsız bir dünya. Bir saniyede 100 Gigabit bağlantı ve bant aralığı sayesinde online işletim sistemlerinin(WebOS)kullanıldığı içindeki uygulamaların hiçbiri yerel depolamada bulunmayan sanal koca bir dünya. Bu uygulamalar yapay zeka teknolojisinin yanı sıra zenginleştirilmiş gerçeklik (AugmentedReality) teknolojisinden de yararlanacak. Bu dönem ile birlikte kişisel bilgisayarlardaki sabit diskler önemini yitirmiş olacak. Bulut teknolojisi yeni internet hızı sayesinde farklı bir boyut kazanacak. Hiçbir uygulamamızı, verimizi yerel sürücülerde barındırmak istemeyeceğiz artık programları kurmak gibi bir zahmetle girişmeyeceğiz.
Bu dünya bize bilim kurgu filmlerinde gördüğünüz yapay zekaya sahip işletim sistemleriyle tanıştıracak. Evet bu dediklerim belki size şuan için çok ütopik gelebilir ama şuan ki gelişmeler gösteriyor ki önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kendimizi Web 4.0 içerisinde bulacağız. Günümüzde kullanılan ve web üzerinden hizmet vereneyeOS, YouOS, G.ho.stve DesktopTwogibi uygulamalar Web 4.0 uygulamalarıdır.