Tarım cenneti ükemizde yetişmeyen bitki neredeyse yok denecek kadar az. Patates,soğandan tropikal sebze ve meyvelere kadar birbirinden değerli, birbirinden faydalı birçoknimet sunuyor bize bu topraklar.Yetişiyor yetişmesine de peki biz yeterince Faydalanıyor muyuz? Bunu sorgulamak gerekir. Örneğin İç Anadolu'da yetişip , büyüyen biz Eskişehirlileri düşününce bahar geldiğinde kaçımızın sofrasında kuşkonmazlar ,enginarlar eksik olmuyor? Evet yapılan araştırmalarla da günümüz toplumlarında eski zamanlara göre farklı sebze ve meyvelere yönelme oldukça artmış durumda olsa da bu yararlı otlardan hala yeterince yararlanamadığımız bir gerçek. Özellikle ülkemizin iç kesimlerindeki bölgelerde yaşayan insanlarasokak röportajı yapılsa ve Ege'de yetişen otlar sorulsa birçoğumuz bazılarının adlarını dahi bilemeyektir.
Oysa renkli beslenmek ne kadar önemliyse ve özellikle renkli besinlerin içerisinde yeşil yapraklı bitkiler ne kadar artırılırsa bütünsel sağlığımız için bir o kadar elzemdir.
Bugün yeşil yapraklı ,yumru köklü bir bitki olan kerevizden bahsedeceğim. Toplumumuzda en sevilmeyen, en çok ön yargı ile yaklaşılan sebzelerden bir tanesi fakat farklı tariflerle klasikleşen yemek mantığından uzaklaşarak damak zevkinize göre tariflerle severek tüketmeniz mümkün.
Önce gelin birlikte faydalarına bakalım daha sonra yapabileceğiniz farklı tarifler sıralayayım, en son da kereviz detoksunun vücudumuza ne gibi olumlu etkileri var, bunları inceleyelim.
Kereviz, maydanozgiller familyasından yumru kökleri de yenilebilen bir bitki.Sıcak yemeği yapıldığı gibi soğuk zeytinyağlı, çorba, atıştırmalık cips, meze şeklinde de tüketilmektedir.
-Antioksidan içeriği yüksek ve güçlü antiinflamuvar bir besindir.
-İçerisindeki ftalid adlı madde kan damarlarının genişlemesini ve böylece kan basıncının düşmesini sağlar.Böylecekardiyovasküler hastalık riskini azaltmaktadır.
-Kötü kolesterolü düşürmede olumlu etkileri vardır.
-Bağışıklığı güçlendirmede önemli rol oynar. Soğuk algınlığı gibi durumlarda faydalı olduğu bilinen zencefil kadar etkili olabilmektedir.
-İçeriğindeki yüksek potasyum sayesinde kemik eklem hastalıklarına iyi gelir. Özellikle gut gibi idrarda ürik asit birikmesi sonucu oluşan hastalıklarda idrar söktürücü görev, görerek idrarda ürik asitin azalmasına yardımcı olur ve böylece ödem atılmasına ve guta bağlı şişkinliklerin azalmasına yardımcı olabilmektedir.
-İçeriğindeki apigenin ve luteolin maddeleri sayesinde özellikle meme, bağırsak ve akciğer kanserlerinde önleyici ve tedavide olumlu etkileri vardır.
-İçeriğindeki yüksek lif sayesinde bağırsak hareketlerini artırır ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
Kerevizi Sevdirecek Tarifler
-Portakal Çanağında Yeşil Elmalı, Yoğurtlu Kereviz Salatası
-Fırında Baharatlı Kereviz Çanakları
-Dip Soslu Kereviz Cipsi
-Portakallı Zeytinyağlı Kereviz
-Kereviz Graten
-Beşamel Soslu Kereviz
Kereviz Detoksunun Faydaları
-Ödem söktürmeye yardımcı olur.
-İdrar söktürücüdür
-Özellikle karaciğer temiizliği için oldukça etklidir.
-Antioksidan içeriği yüksektir.
-Vücuttaki iltihaplanmayı giderici antiinflamatuvar etkiye sahiptir.
-Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
-Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
-Kronikleşen cilt sağlığı problemlerinin olumsuz etkilerini gidermeye yardımcı olur.
-Daha arınmış ve zinde hissetmenize yardımcı olur.
Hala mevsimiyken sofralarınızdan kerevizi eksik etmemenizi öneriyor, hepinize sağlıklı günler diliyorum


Kereviz Sapı Suyu Tarifi
 Yaklaşık 2-3 adet kerevizin sapı
 1 tutam maydanoz
 1 adet limonun suyu
 3 su bardağı kadar içme suyu
Blenderdan geçirerek sabahları aç karnına tüketilebilir.
Kereviz detoksu bir uzman eşlliğinde belirli sürelerle yapılmalı uzun süreler yapılmamalıdır.
Kimler Kereviz Tüketmemelidir?
-Düşük tansiyon problemi olanlar
-Kronik hastalığı olanlar ve ilaç kullananlar
-Hamile ve Emzirme Dönemindeki kadınlar
-Küçük çocuklar
Tüketmemeli veya mutlaka hekimleri kontrolünde hekimlerine danışarak tüketmelidirler.