Teknoloji devi Microsoft'un oyun sektörünün en büyük şirketlerinden Activision Blizzard'ı tamamı tamına 68,7 milyar dolara satın alacağının haberi gündeme bomba gibi düştü. Haberi okuyan herkes Activision Blizzard oyunlarının ne zaman Xbox Game Pass'e geleceğini de konuşmaya başladı. Haberden çok kısa bir süre sonra gelen resmi açıklamayla Microsoft, bu satın alımı doğruladı ve en kısa sürede Activision Blizzard oyunlarının da Game Pass'e entegre edileceğini açıkladı.
Overwatch, Call of Duty, World of Warcraft ve Diablo gibi oyunlarla hatırlanan Activision Blizzard, King çatısı altında yer alan Candy and Crush gibi mobil oyunları da bünyesinde bulunduruyor. Bu satın alım resmi olarak gerçekleştiğinde bu tüm oyunlar artık birer Microsoft oyunu olacak.
Bu satın alımın hem olumlu hem olumsuz tarafları var.
***

Öncelikle olumlu tarafından bahsedecek olursak…
Bizim gibi oyunlara erişim imkanının maddi anlamda kısıtlı olduğu ülkelerde Game Pass, oyun oynamayı sevenlere can damarı olmuştu. Microsoft aynı duyuruda Xbox Game Pass abone sayısının da 25 milyonu geçtiğini açıkladı. Bu da sistemin ne kadar başarılı olduğunu gözler önüne seriyor. Activision Blizzard oyunlarının Game Pass'e gelmesiyle bilirlikte de bu sistem büyümeye devam edecek. Daha fazla oyunun yanı sıra daha kaliteli oyunları da bu abonelik sistemi sayesinde daha uyguna oynama fırsatı yakalayacağız.
Ekstra bu abonelik sisteminin başarılı olduğunu gören diğer oyun firmaları da abonelik sistemlerine olan ilgisini artıracaktır ve Xbox Game Pass'e benzer sistemler geliştirmeye başlayacaklardır. Oluşan rekabet ortamı sayesinde ise oyuncular karlı çıkacaklardır. Nitekim Sony'nin, Microsoft'un Xbox Game Pass'ine benzer bir abonelik sistemi üzerinde çalıştığı yönünde haberler çıkmıştı. Tabi bu noktada Sony nasıl bir abonelik sistemi çıkartır ve sisteme hangi oyunlarını dahil eder orası muamma.
Activision Blizzard'ı sadece oyun geliştiricisi olarak görmemek lazım. Aynı zamanda Activision Blizzard, Sekiro: Shadows Die Twice gibi farklı firmaların geliştirdiği yüzlerce oyunun yayıncılığını da üstleniyor. Bu da aslında Microsoft'un bu oyunları da zaman içerisinde Game Pass'e dahil edebileceği anlamına geliyor.
***

Gelelim işin olumsuz olabilecek tarafına…
68,7 milyar dolar oyun dünyası için çok büyük bir rakam. Rakamın büyüklüğünü şöyle anlatmak gerekirse, geçtiğimiz hafta Take-Two'nun Zynga'yı 12,7 milyar dolara alması oyun dünyasındaki o zamana kadarki en büyük satın alımıydı. Ancak Microsoft daha bir hafta geçmeden bu rekoru 5'e katlayarak kırmış oldu. Microsoft, aynı zamanda bu satın alım ile beraber oyun dünyası içerisindeki gelirine göre sıralandığında Tencent ve Sony'nin ardından en büyük 3. firma haline geldi.
Oyun dünyasındaki en büyük 3. firma haline gelmesi ve diğer oyun firmalarına nazaran elindeki imkanların daha fazla olması Microsoft'un adım adım tekleşmesine neden olabilir. Tekelleşme her zaman kullanıcının aleyhine olmuştur. Özellikle Xbox ya da oyun PC'si olmayan Playstation kullanıcıları bu durumdan olumsuz anlamda etkilenebilir.
Bundan sonra Microsoft çatısı altında geliştirilecek yeni Activision Blizzard oyunları sadece Xbox ve PC'ye özel olarak çıkabilir. Nitekim ilk oyunu hem PC ve Xbox'a hem de PlayStation'a çıkan Hellblade oyunun geliştiricisi olan Ninja Theory'in Windows'a satılmasıyla beraber geliştirilen devam oyunu Senua's Saga: Hellblade, PC ve Xbox'a özel olarak çıkacak.
Size ilginç bir bilgi daha vereyim. 1996 yılında PlayStation'a özel olarak Naughty Dog tarafından geliştirilen Crash Bandicoot, yıllar içerisinde çeşitli oyun firmaları tarafından satın alındıktan sonra son olarak 2008 yılında Activision çatısı altına girmişti. Microsft'un Activision Blizzard'ı satın almasıyla beraber bu oyunda Microsoft'un olacak. Yani önümüzdeki yıllarda çıkacak yeni Crash Bandicoot oyunu sadece Xbox'a ya da sadece Xbox ve PC'ye çıkabilir. Bu da PlayStation'a özel olarak geliştirilen bir oyunun yıllar sonra PlayStation'a çıkmaması demek olur. Eğer bu senaryo gerçekleşirse oyun dünyasında bir ilk olacak. Ki Crash Bandicoot serisinin hiçbir oyunu PC'ye çıkmadı.

Teknoloji Dünyasından Haberler