Merhaba Değerli Okurlar
Bu yazımızdaki konumuzmirasçısı olduğunuz malvarlıklarıdır. Geçen haftaki yazımızda reddi miras alt soy üst soy miras ilişkisine ilişkin konulara değinmiştik. Bu yazımızda ise için miras kalan malvarlıklarına ilişkin tapuda yapılması gereken işlemlerden bahsedeceğiz.
Konuyu biraz daha açmak gerekirse;

RAHMETLİ ANNEMDEN BİRÇOK GAYRİMENKUL KALDI.BU MİRAS BİZE KENDİLİĞİNDEN GEÇER Mİ?
TMK Madde 599-Mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanırlar. Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklı kalmak üzere mirasçılar, mirasbırakanın aynî haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve mirasbırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu olurlar.
Atanmış mirasçılar da mirası, mirasbırakanın ölümü ile kazanırlar. Yasal mirasçılar, atanmış mirasçılara düşen mirası onlara zilyetlik hükümleri uyarınca teslim etmekle yükümlüdürler.
Yani kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere bir kişi öldüğünde mirası geride kalan mirasçılara kendiliğinden geçer.
Mirasçıların Miras Üzerindeki Mülkiyeti Elbirliğiyle Mülkiyet Halidir.
Elbirliğiyle mülkiyet halinde mirasçıların malvarlığı üzerinde belirli payları olmayıp her biri mirasın tamamı üzerinde hakka sahiptir.
TMK gereğince;
A. Mirasın geçmesinin sonucu
I. Miras ortaklığı
Madde 640- Birden çok mirasçı bulunması halinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya
kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir. Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da
yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler.


Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir.
Mirasçılardan her biri, terekedeki hakların korunmasını isteyebilir. Sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanır.
Bir mirasçı ödemeden aciz halinde ise, mirasın açılması üzerine diğer mirasçılar, haklarının korunması için gerekli önlemlerin gecikmeksizin alınmasını sulh mahkemesinden isteyebilirler.

MİRAS KALAN TAŞINMAZIN TAPUDA MİRASÇILARA İNTİKAL ETMESİ
Öncelikli olarak mirasçıların veraset ilamı(mirasçılık belgesi alması gerekmektedir.) Mirasçılık belgesi, yasal ve atanmış mirasçıların murisin terekesi üzerinde mirasçılık sıfatı ve miras paylarını gösteren belgedir.
Veraset ilamı bu işlemler için ön şarttır.
Emlak Rayiç Değeri Belgesinin alınması (vergi borcu olup olmadığının kontrolü gerekmektedir)
Tüm bu işlemler ve belgeler hazırlandıktan sonra tapu senedini de hazır ederek Veraset ve İntikal Vergi Beyannamesi verilmelidir.
Vergi dairesi taşınmazın intikalinde veya devrinde bir engel bulunmadığına dair imzalı ve kaşeli yazıyı size verecektir.

VERGİ DAİRESİNDEKİ İŞLEMLERİ TAMAMLADIKTAN SONRA TAPU DAİRESİ SÜRECİ
Vergi dairesinden aldığınız yazıyla birlikte tapuya giderek(tapu dairesinin de istediği belirli evrakları fotoğraf, kimlik belgesi, dask) intikal işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tapu kadastro genel müdürlüğünün sayfasından ilgili evraklarının detayını bulabilirsiniz.

BU SÜREÇTE EVRAKLAR EKSİKSİZ OLMALI
Bu işlemleri olabildiğince açık bahsettik fakat bu işlemler yazıldığı kadar kolay olmamakla birlikte kurumların evrak süreçleri ve evrakları düzgün tamamlamak çok önemlidir. En ufak bir evrak eksikliğinde tapu dairesi işlemi yapmamakla birlikte doğru evraklarla birlikte işlem yapmaktadır.

TAPU İNTİKAL İŞLEMLERİ MASRAFLARI
Tapu intikal işlemlerinde harç yatırılmaz. Tapu Müdürlüklerince taşınmazların bulunduğu İl ve ilçelere göre farklılıklar gösteren Döner sermaye ücreti tahsil edilir.
Ayrıca tapu işlemlerini gerçekleştirebilmek için mirasçılardan herhangi birisi yukarıdaki belgeleri tamamladıktan sonra web tapudan randevu alması gerekmektedir. Tapuda işlemler randevuyla yapılmaktadır. Web tapudan varislerden biri tarafından başvuru yapılıp, Tapu Müdürlüğünce Döner Sermaye ücreti sms olarak bildirilecek, ücret yatırıldıktan sonra, Tapu Müdürlüğünce verilen randevu saatinde, ilgili tapu müdürlüğüne gidilerek imza aşaması tamamlanıp işlem gerçekleştirilecektir.
* Son olarak şunu söylememiz gerekir ki tapu intikal işlemlerindeki evraklar titizlikle toplanmalı ve hukuka uygun şekilde olmalıdır. Bu işlem önemli ve titizlik arz eden bir konudur.

HAFTAYA GÖRUŞMEK ÜZERE