Kayıt Dışı Finansman
Ekonomide ödemeler dengesi tablolarında kaynağı belirlenemeyen, diğer bir ifadeyle kayıt dışı para girişi ve çıkışı 'Net Hata ve Noksan'' olarak ifade edilir. Bu ifade aslında kaynağı bilinmeyen, belirlenemeyen veya kayıtlara geçirilmek istenmeyen paraların ekonomi literatüründeki kibarca ifadesidir. Net hata olarak ifade edilen kayıt dışı paraların normalde sıfıra yakın olması gerekir. Mutlaka her ekonomide kayıt dışı para girişi çıkışı oluyor. Ama bu genelde küçük ve önemsiz miktarlarda oluyor. Sonrasında da bu net hatanın kaynağı bulunup düzelterek kayıt altına alınıyor. Normal işleyiş bu şekilde.
Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara sosyal medyada paylaştığı tablolarla Türkiye'ye sadece 2022 yılında neredeyse 20 milyar dolarlık kayıt dışı para girişi olduğunu ifade etti. Kayıt dışı kalemine yazmak için gerçekten inanılmaz büyük bir para bu. Bu sadece 2022 yılı. 2010'dan bu yana Türkiye'ye giren kayıt dışı para ise yaklaşık 70 milyar dolar.

Türkiye'nin Kredi Notu Bir Kez Daha Düştü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moddy's Türkiye'nin kredi notunu bir kez daha düşürerek B2'den B3'e çekti. Ekonominin mevcut durumunu ve gidişatını ifade eden kredi notu çok önemli bir göstergedir. Hem yerli hem de yabancı yatırımcılar bu notları dikkate alarak yatırım yapmaya veya yapmamaya karar verir. Notlar düştükçe bırakın yeni yatırım gelmesini; var olan yatırımcılar da mevcut para ve varlıklarını ülkeden çekip ekonomisi daha canlı bir ülkeye kaydıracaktır. Zaten Türkiye mevcut durumda bunu fazlasıyla yaşıyor. Moddy's'in ülkelerin ekonomik seviyeleri için notları en iyiden en kötüye şu şekilde sıralanıyor: AAA, Aa1, Aa2, Aa3, A1, A2, A3, Baa1, Baa2, Baa3, Ba1, Ba2, Ba3, B1, B2, B3, Caa1, Caa2, Caa3, Ca, C.
Ba1 ve aşağısında nota sahip ülkeler yatırım yapılamaz ülkeler olarak ifade ediliyor. Maalesef Türkiye'nin notu Ba1'in de çok altında B3'e kadar geriledi ve hatta yakında B sınıfından da düşüp C sınıfı notlar almaya başlayacağız gibi duruyor. Türkiye ekonomisinin aldığı B3 notunun ne anlama geldiğini daha iyi anlatmak gerekirse B3 notuna sahip ülkelerden 3 tane örnek vermek yeterli olacaktır: Nikaragua, Nijer ve Pakistan…

Türk Bayrağı Yakan Suriyeliler
Geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu muhalif olan Suriyeliler ile Esad hükümeti arasında artık bir barış olması gerektiğini açıkladı. Bu açıklama üzerine Özgür Suriye Ordusu ve Türkiye'nin kontrolü altında bulunan Suriye'nin Azez kentinde Türkiye karşıtı protestolar başladı ve daha da ileri giderek Türk bayrağı yakıldı… Türkiye yaklaşık 7 milyon Suriyeliye bakıyor ve Suriye'de şehitler vererek Kuzey Suriye'de terörle mücadele ediyor. Ben zaten yıllardır Suriyelilere yapılan bu yardımların haddinden fazla gereksiz olduğunu düşünüyorum. Son yaşanan olaylar da bu görüşü fazlasıyla haklı çıkarıyor. Uğruna onlarca, belki yüzlerce şehit verdiğimiz, milyonlarca dolar harcadığımız Suriyeliler bir açıklamadan rahatsız olduğu için Türk bayrağını yakıyor… Suriye politikasının ne kadar yanlış olduğunu görmek için daha ne olması lazım?

Kitap Tavsiyesi:Dünya Tarihi 101 (Tom Head)

Haftanın Sözü: En tehlikeli insan tipi, az anlayan, çok inanandır. (Anton Çehov)