Ramazan ayı süresince normalden farklı olarak beslenmenin, temede 2 ana öğüne geçmenin, vücudumuza ne gibi etkileri olduğuna bir önceki yazılarımda yer vermiştim.
Azalan su tüketimiyle birlikte konstipasyon (kabızlık) problemi beraberinde gelebiliyor. Hatta özellikle iftarla birlikte normalden fazla yemek, tüm yemekleri hızlı ve arka arkaya yemek , ağır yağlı veya şerbetli yemekler ve tatlılar yemek mide bağırsak problemlerine başlıca da hazımsızlık, gaz ve şişkinlik problemlerine neden olabiliyor.
E konumuz sindirim problemleri olunca probiyotik ve prebiyotiklerin gücü yadsınamaz. Tabii ki her şeyin önce en doğalını seçmeyi ve ' Besiner ilacınız, ilacınız besinler olsun' diyen Hipokrat'ın bu sözünü kulağımıza küpe etmeyi ihmal etmiyoruz ve ramazan ayı süresince özellikle oruç tutuyorsak ev yapımı yoğurt, kefir, turşu gibi besinleri soframızdan eksik etmeyelim fakat bu besinlerin bağırsaktaki yararlı bakteri sayısını korumaya tek başına yetmediklerinden kaliteli bir probiyotik takviyesini günlük olarak beslenme programımıza eklemekte fayda var.
Bu ay süresince oruç tutarken probiyotik takviyesi almak hazımsızlık, kabızlık, gaz veya şişkinlik gibi problemleri gidermede iyi bir alternatiftir. Probiyotik kullanımında önemli olan sindirim probleminize en uygun bakteri çeşidini seçmenizdir. Örneğin lactobasillus rhamnosus diyare ( ishal ) tedavisinde kullanılan bir probiyotik türü iken kabızlık probleminiz için kullandığında o kadar etkili olmayabilir.
Probiyotik takviyesini sahurda mı iftarda mı kullanalım ?
Probiyotik takviyesini sahur yaptıktan sonra almanız gün içerisinde bağırsak floranızı korumaya yardımcı olacak ve vücuda probiyotiklerin etkisini azaltacak herhangi bir besin girişi olmadığından yararlı bakteriler daha uzun süre bağırsaklarınızda korunabilecektir. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise probyotik takviyesi kullanılırken probiyotiklerin besin kaynağı olan 'prebiyotikler'den yararlanmak olmalı. Probiyotikler ve prebiyotiklerin vücudumuzdaki etkisini anahtar kilit uyumuna benzetebiliriz. Bu nedenle probiyotik besinlerin yanına prebiyotik besinleri eklemeyi de lütfen ihmal etmeyelim.
Probiyotik ve prebiyotik kaynaklarının neler olduğuna ve probiyotik takviyesi kullanırken başka nelere dikkat edilmesi gerektiğine 'PROBİYOTİK KULLANANLAR DİKKAT' başlıklı geçtiğimiz haftalardaki köşe yazımda yer vermiştim. Eğer probiyotik kullanıyor veya kullanacaksanız mutlaka okuyun derim.
Sağlıklı günler,
Hayırlı Ramazanlar diliyorum.