Serdar Taci Zengin

Özel Okullarda eğitim görmek isteyen şartları uygun öğrencilere M.E.B. belirli oranda teşvik veriyor.
2019-2020 eğitim öğretim yılından başlamak üzere teşvik uygulamasına son verildi.
Eğitim ve öğretim desteği (teşvik) ; yörenin kalkınmada öncelik derecesi ve gelişmişlik durumu, öğrencinin ailesinin gelir düzeyi, eğitim bölgesinin öğrenci sayısı, desteklenen öğrenci ve öğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri ile öncelikli öğrenciler gibi ölçütler ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınarak veriliyordu.
İllere göre eğitim ve öğretim desteği verilecek okul kademe ve türleri, öğrenci sayısı, öğrenci ve okul seçilmesine ilişkin ölçütler ile diğer ilgili hususlar Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirleniyordu.
MEB tarafından alınan kararla 2019 – 2020 yılından başlamak üzere teşvik kaldırıldı.
Halbuki, bir çok ülkede teşvikler devam etmektedir.

Teşviğin gerekçesi; 'Özel okulların yagınlaşmasını sağlamak' gibi bir nedene bağlanmaya çalışmış olsa da, 'zorunlu eğitime' alınan öğrencilerden özel okulları tercih edenler, devlet okullarına gitmediğinden öğrenciler için devletin herhangi bir ödeme yapmak zorunda kalmaması, teşviğin gerçek nedenidir.

Anayasamızda belirlenen Sosyal Devlet anlayışına göre 'zorunlu eğitim' ücretsizdir.
Yani okulların tüm masrafları devlet tarafından karşılanmak zorundadır.
Sosyal devlet ilkesine göre, adalet, sağlık, eğitim konularında çalışan özel kurumlara devlet teşvik vermek zorundadır.
Zira sosyal devlet konularında hizmet, özel kurumlar tarafından veriliyorsa;
Bu teşvik, devletin herhangi bir vatandaşa kamu kurumlarında yapacağı ortama harcama kadar olmalıdır.
Bu konu ülkemizde henüz olması gerektiği gibi değildir.
Örneğin vatandaş, devletin görevi olmasına rağmen yaptığı özel sağlık veya özel eğitim harcaması üzerinden KDV bile ödemek zorunda kalmaktadır.
Alınan vergilerin de 'sosyal devletin görevine' giren konularda alınması da doğru değildir, zira bu hizmetleri devlet, her vatandaşı için 'ücretsiz' vermek zorundadır
Bu kurumlar yasaya göre gelirlerini sadece kar elde etmek için kullanmazlar, eğitimin geliştirilmesi koşuluyla, her türlü vergiden muaf olmalıdır.

2018-2019 öğretim yılı için özel okullarda eğitim gören, ekonomik durumları yeterli olmayan öğrencilerden bir kısmı (bakanlığın onayladığı) için devlet teşvik vermişti;
Bu teşvik bir öğrencinin devlet okulunda okuduğunda kendisi için devlet tarafından yıllık yapılan harcamanın tutarıydı.
İlkokul öğrencileri için; 3.960 TL
Ortaokul öğrencileri için; 4.610 TL
Lise öğrencileri için; 4.610 TL
2019-2020 yılı, eskiden gelen teşvikleri devam eden öğrenciler için, devletin özel okullara ödemesi gereken teşviklerin birinci taksidi her yıl Kasım ayında ödeniyordu.
Bu yıl Kasım ayı geçmesine rağmen birinci taksit okullara ödenmedi.
Bu, teşviğe göre bütçesini düzenlemiş özel okullardan bir kısmını etkilemiş olacak ki bir bir kısmının maddi sıkıntıya girdiğini medyaya yansıyan heberlerden öğreniyoruz.
Sevgiyle kalın