Sony, Microsoft'un aylık abonelik sistemi Game Pass'e rakip olması beklenen PS Plus'ın yeni servis sistemini duyurdu. Bu duyurudan çok kısa bir süre sonra da PS Plus servisinin Türkiye fiyatları açıklandı. Paketlerin fiyatlarına geçmeden önce PS Plus nasıl bir servis, paket içerikleri neler, Game Pass'in gerçekten rakibi mi? Bunları bir cevaplayayım.

PS PLUS, NASIL BİR SERVİS?
PS Plus, Sony'nin kendi konsollarına PlayStation Plus adıyla hizmet verdiği servisin yenilenmiş ve daha gelişmiş bir hali. Bu servisin içerisinde üç farklı abonelik planı bulunuyor. Bunlar; PS Plus Essential, PS Plus Extra ve PS Plus Deluxe.
PS Plus Essential, oyunları çevrimiçi oynama imkanının yanı sıra her ay iki PS4 ve bir PS5 oyununa erişim imkanı sağlıyor. Bu paketi geçmişteki PlayStation Plus olarak düşünebilirsiniz. PS Plus abonelik planlarının en temeli. Hedef kitlesi ise PlayStation'ında devamlı oynadıkları temel bir iki oyun dışında ara sıra farklı oyunları deneyimlemek isteyenler. Bu planın Türkiye fiyatı ise; bir aylık üyelik ücreti 40 TL iken üç aylık olanı 100 TL, 12 aylık olanı ise 240 TL.
Türkiye'deki oyuncuları en çok ilgilendiren paket ise PS Plus Extra. Bu pakette hem tüm PlayStation Plus Essential avantajlarını hem de yüzlerce indirilebilir PS4 ve PS5 oyununun yer aldığı oyun kütüphanesini içerisinde barındırıyor.
Bu paketi doğrudan Türkiye'deki Game Pass'e rakip olarak düşünebilirsiniz. Ancak burada Game Pass'in hem Windows bilgisayarlara hem de kendi konsollarına hizmet verdiğini unutmayın. PlayStation Plus Essential'In oyun kütüphanesine erişebilmeniz için PS4 veya PS5 konsoluna sahip olmanız gerekiyor.
Oyun kütüphanesinin içerisinde tam olarak hangi oyunlar yer alacak belli değil. Ancak Sony'nin PlayStation Studios ile geliştirdiği kendi oyunlarının yanı sıra yayıncılığını üstlendiği üçüncü taraf geliştiricilere ait oyunlarda bu kütüphanede bulacak.
Sony, kütüphanesinde yüzlerce oyunun olacağını söyledi. Ben yine de Sony'nin, kendi oyunlarını piyasaya çıkar çıkmaz kütüphaneye koyacağını düşünmüyorum. Bu konuda Microsoft'tan daha farklı bir yol izleyecektir. Nitekim Sony halen daha oyun satma konusunda oldukça başarılı bir firma. Yani Sony'nin bu sene çıkan ya da çıkacak olan oyunları Horizon Forbidden West, God of War: Ragnarök ve Gran Turismo 7'i bu kütüphanede görmeyi beklemiyorum.
PS Plus Extra'nın Türkiye fiyatı ise; 1 aylık 60 TL, 3 aylık 165 TL, 12 aylık 400 TL olacak.
Gelelim servisin en kapsamlı ve bir o kadarda kafa karıştırıcı paketi olan PS Plus Deluxe. Neden kafa karıştırıcı olduğunu hemen açıklayayım.
Şimdi bu paket içerisinde PS Plus Essential ve PS Plus Extra'nın sağladığı tüm ayrıcalıklar bulunuyor. Bu ayrıcalıklarının yanı sıra eski PS3 oyunlarına da erişim sağlayabiliyorsunuz. Ancak burada şöyle bir sıkıntı var. PlayStation geçmiş yıllarda piyasaya çıkan bu kült oyunları kendi bulut servisi üzerinden erişime açacak ve Türkiye'de PlayStation'nın bulut servisi aktif değil. Yani bu paketi Türkiye'den satın alırsanız bu oyunlara erişemezsiniz. Paketiniz her ne kadar PS Plus Deluxe olsa da PS Plus Extra'dan pek bir farkı olmayacak.
Tüm bunlara rağmen PlayStation Türkiye'nin PS Plus Deluxe için de fiyatlarını açıklaması kafalarda soru işareti bıraktı. Çoğu insan PS Plus'ın Türkiye'de aktif olmasıyla beraber bulut sisteminin de açılacağını düşünüyor. Ancak ben onlar kadar iyimser değilim ve yakın zamanda PlayStation bulut servisinin Türkiye gelmesinin zor olduğunu düşünenlerdenim. Böyle bir gelişme olursa çok şaşırırım.
PS Plus Deluxe'nun Türkiye fiyatı ise; 1 aylık 70 TL, 3 aylık 190 TL, 12 aylık 460 TL olacak.

FİYATLAR NASIL, DEĞER Mİ?
Açıkçası Türkiye fiyatları beklediğimden daha uygun. ABD'de 15 dolar olarak duyurulan PS Plus Extra'nın bir aylık ücreti Türkiye'de 60 TL olması beklediğim bir şey değildi. Türkiye'de yerel fiyatlandırmaya gidilmesinde Türkiye'deki Microsoft'un tavrı ve Game Pass'deki kullanıcı sayısının etkili olduğunu düşünüyorum. Xbox'ın çok uzun süredir yükselen döviz kuruna rağmen abonelik servis hizmetinin fiyatını artırmaması ve buna karşılık Game Pass'deki Türk kullanıcı sayısının giderek artması Sony Türkiye'nin de dikkatini çekmiştir.
Tabii ki de bu fiyatlar elbet bir noktada artacak. Hele ülke ekonomisi bu şekilde dibe doğru gitmeye devam ederse. Bu noktada eğer bir PlayStation kullanıcısıysanız ve uzun bir süre daha tek oyun oynama kaynağınız bu konsol olacaksa size uygun olan PS Plus Essential veya PS Plus Extra paketlerinden birini yıllık olarak almanız daha mantıklı olacaktır.
Son olarak Sony, PS Plus servisinin Avrupa için 22 Haziran'da çıkış yaptığı duyurdu. Buradan Türkiye'ye de servisin bu tarihte açılacağını düşünebilirsiniz.