Şimdiye kadar açılan fuarların içinde en iyisiydi. Katılım beklentilerin üstündeydi.
Katılımcıların içinde önemlisi sayısı 100'ü geçen yerli ve yabancı teknolojik firmalar, belediyeler vardı. En önemli desteği Büyükşehir Belediyesi vermişti.


ESKİŞEHİR KAVŞAK NOKTASI
Raylı sistemlerin ulaşım ağına kazandıran bu devrimi Eskişehir'de gerçekleştiren isim Büyükerşen'dir.ULAŞIMDA demiryolu gerçeğini dile getiren sık sık belediye meclislerinde hatırlatandır..
Büyükerşen bunları 1992 yılında Eskişehir Yunusemre kültür merkezinde düzenlenen 2000' li yıllara doğru Eskişehir 'sempozyumun' da söylemişti. Fikir adamı dediğimiz aslında çözümleri ile birlikte Vizyonunu ortaya koyar...
Aradan 30 yıl geçmiş. Kent Vizyonu dediğimiz böyle bir şey. Her gün kendisini yenileyen, değişiklikleri adapte eden ve kentin gelişmesini sağlayacak ve önünü açacak eylemleri gerçekleştirmek.
Bu vizyonu oluşturmak bilgi, deneyim ister. Onları uygulanmak, perspektifi oluşturmak stratejik planları hazırlamakla olur. Bu planlar, bir felsefi sanatsal bakış ister.
Bilge kişilik dediğimiz işte budur.
Yaşamı nasıl yaşanacağını öğretmek, öğretmek.
Kim ne derse desin bu vizyonu Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen koymuştur.
Gerisi teferruattır.
Cak,cak tır.

****
Birçok projelerin en önemlisi Hidro-Terapi merkezine nasıl karşı çıktığını en azından ben bilirim.
Bu günlerde kameralar önlerinde pozometrik fotoğraflar veren, beklentileri yüksek olan potansiyel yerel politikacıların bunlardan sanmıyorum ki haberleri olsun!
Onların dertleri başka. Süslü laflarla kent yönetimlerinde koltuk sahibi olmak. O günkü yapılan çalışmaların, araştırmaların, yayımlanan belgelerin basımı, yazılan kitapları okumuşlar mıdır acaba!. İmar planları ilgili yapılan çalışmaları, fizibilite raporlarından haberleri olmuş mudur?
Hiç sanmıyorum!.

****
Böyle fuarlarda açılış seremoni ile başlar..
Bıktım bu klasik uzun uzun en derin, kalbi selamlamalardan, konuşmalardan. Beni çok rahatsız ediyor. Bu sunumları, kaybedilen zamanlar olarak düşünmeye başladım.
Hep aynı yüzlerin birbirlerine hoş geldin. beş gittin tel maşa lafları..

****
Mesela Cer atölyesini bilmeyen, ray nasıl döşenir, mühendislikleri, üretim bandında işçilerin çalıştığı torna, CNN tezgahların arasında dolaşmak, Dökümhanedeki fırınlardaki korları, metalin kalıplara dökülüşünü görmek, nasıldır diyerek merak etmek bunları bilmek. Cer atölyesinde dolaşmak. O atölye ortamının kokusunu akciğerlerine çekmek. Sizleri millileştirir, vatansever yapar. İşçilerin makine başındaki tezgahlarda çalışmaları sizleri bir ülküyü hatırlatır.
Türküm, doğruyum çalışkanım. Vatanımı, milletimi özümden çok sevmektir. Sabah borusu haydi iş başına. O muhteşem boru bizlere 'her şey vatan içini' çınlatır kulaklarımızda!..

****
Çıraklık tekamül kurslarından, DDY meslek okullarına geçiş dönemi.
ELMS geçiş. Sonra, TÜLOMSAŞ ve elveda.
100 motor... Kutlamaları. Ne gururdu Eskişehir için.
Bir zamanlar,işçilerin bisikletlerle işlerine gittiğinde, bir kalkınma yarışı vardı ülkemizde. Bir heyecan. Atatürk'ün koyduğu hedefleri gerçekleştirmek ülküsü.
1986-2020 arası faaliyet gösteren lokomotif üreticisi TÜLOMSAŞ. Anonim şirketi olarak faaliyet gösterdiği dönemde TCDD'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere lokomotif, demiryolu bakım aracı, bojili yük vagonu, çeşitli tipte dizel motor, alternatör ve cer motoru gibi parçaları üretmiştir. 3 Mart 2020 Cumhurbaşkanı kararıyla kurulan TÜRASAŞ bünyesine, TCDD'nin diğer şirketleri TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ' la beraber dahil edilerek tüzel kişiliğine son verilmişti.

****
TÜRASAŞ'I canlandırın demiş mış, mış..ötesi yok...Sahip çıkmamamız gerekiyor. Olmalı, yapmalı, falan. Ya gelecek zamanlı, ya da geniş zamanlı tümceler.
Defalarca dinlediğimiz aynı nakaratlar. Nedense işimize böyle geliyor.
50 yıl önceleri hikayelerinin Modifiye edilmiş lafları. Pratik sonucu karşılığı var mı? Yok. Eskişehir iktidar tarafından çoktan gözden çıkartılmış?
Farkında mısınız!


TÜLOMSAŞ ELİNDEN ALINDI..
Bütün gözler Yılmaz hocada..
Acaba ne söyleyecek?
Benim için çok önemli. Öğrenmeye çalışmak artı sonsuza gidiş yolculuklar gibi. Farkındalıkların farkına varabilmek.
Bir yönetim virtüözü.
Sanat gözüyle şehre bakabilmek, ışıklar vermek..
Söylediği her söz beni düşündürür bir o ışık gibi yolumuzu aydınlatır.

****
Fuarının açılışında katılımcılara hitap eden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, katılımcılara, Osmanlı Devleti döneminde Eskişehirli çiftçiler ve Bursalı ticaret erbaplarının Eskişehir'de yarım kalan elektrik dağıtım ve tramvay yapım şirketi kurma serüvenini anlattı.
Bizlere anlattıklarının üzerinden tam 32 yıl geçmiş.
Vay be dedim, zaman ne kadar çabuk geçiyor..

****
'1894 yılında İstanbul-Hicaz demiryolu hattında çalışacak trenlerin bakım ve onarımlarının yapılması için kurulan Eskişehir Cer Atölyesi, ilerleyen süreçte TÜLOMSAŞ olarak faaliyet göstermiştir. Ama ne yazık ki TÜLOMSAŞ gibi dev bir kuruluş, Eskişehir'in elinden alınmış, merkezi Ankara'da olan TÜRASAŞ'ın şubesi yapılmıştır. Belki böyle bir zamanda bunu söylememem gerekirdi, ancak bunu ifade etmezsem Eskişehirlilerin bana sürekli yapmış oldukları uyarılara da cevap vermemiş olurum. Bu sözleri tüm Eskişehirlilerin ortak üzüntüsü olduğu için, Eskişehir'in Büyükşehir Belediye Başkanı olarak söylemeyi kendim için bir görev addediyorum. Fuarın şehrimize faydalı olacağına inanıyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum' dedi.
****
-Oh be hocam vallahi 'dilimin şişi' indi. İçimden ha şimdi söyleyecek diye sabırsızlıkla beklediğim andı.
-Millik böyle bir şey. Bu hatırlatmasından katılımcılar inşallah bir şey öğrenirler.
-Bir hatırlatmada da bulunayım. ELMS' de TÜLOMSAŞ' dan önceki adıydı.Allah aşkına milletvekillerini konuşturmayın yada konuşmasınlar birader. Bomboş konuşmalar. Mükerrer baskı gibi beylik laflar sıkıyor.
-Eskişehir için 20 senedir iktidarsınız yapsaydınız? Sahip çıksaydınız. Elinizi tutan mı vardı?

ESKİŞEHİR'DE YERLİLİK SIFIR..
Avcı konuşuyor. TÜLOMSAŞ ihaleye girsin. Demek istiyor ki şartnameyi yeniden düzenleyin. Tülomsaş çoktan tarih oldu. Yerlilik oranındaki malzeme, yedek parça detaylarını bir incelesinler. Malzemelerin temini ve imalat safhalarında neler oluyor.

Konu çok teknik. Raylı sistemler mühendisliği, Teknik bilgi ve konusunda detay bilgilendirilmesi onun açısından daha iyi olacaktır.

Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen defalarca zamanında TÜLOMSAŞ' ın kapısını çalmış onlar bunu yapamayacaklarını söylemişlerdir.. Bu durum belgelidir.
Özellikle 'raylı sistemler mühendisleri' bu konuda kendisini daha iyi anlatır.



BÜYÜKERŞEN,ZEYDAN KARALAR'I AĞIRLADI
Açılış sonrası Başkan Büyükerşen, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve beraberindeki heyet ESTRAM, Adana, İzmir ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin stantları başta olmak üzere katılımcı özel firmaların da stantlarını birlikte ziyaret ettiler. Oturdular. Birlikte fotoğraf çektirdiler. Yuvarlak masada Adana Büyükşehir belediye Başkanı Zeydan KARALAR, Ahmet Ataç, Ayşe Ünlüce, Kazım KURT, Recep Taşel, Cemalettin Kesikbaş oturup sohbet ettiler. Zeydanlar bir ara teknolojik bir standın önünde metaverse gözlüğü takarak sörf yaptı..
ORTAK ÜZÜNTÜMÜZ.
Aklımda kalan YILMAZ Hocamızın sözleri. 'TÜLOMSAŞ gibi bir devin Eskişehir'in elinden alınması Eskişehirlilerin ortak üzüntüsüdür' diye konuşmuş ve güne damgasını vurdu...


Foto şaka.



Zeydan: Yine ceketi taktırdık bir yerlere.

Yılmaz Büyükerşen: Bak kızım Emine hocam. Beni iyi dinlersen işi garantilersin. Dinlemeyenlerin halini anlatmışlardır sana. TÜLOMSAŞ çoktan uçtu. Mavi de sana çok yakışmış.

Nabi hoca: Yahu TÜLOMSAŞ ne ara gitti. Bende anlamdım. Boşa mı konuşuyoruz yoksa.

Metin Güler: İyi ki fuar merkezini yapmışız baksana konuşma fırsatı buluyoruz. Hocamdan feyz alıyoruz.

Arslan Kabukçuoğlu: Kulakta kabarttık ama herhalde 2023 adaylığı konuşuluyordur?