Korona virüs salgınıyla beraber dünyada ve ülkemizde gerek günlük yaşamda gerekse iş yaşamında köklü ve radikal değişiklikler yaşandı. Bu değişiklerin birçoğu insanlığa psikolojik ve fiziksel olumsuz etkileri olsa da bazı olumlu etkileri olmadı değil. Olumlu etkilerden en önemlisi esnek çalışma modellerinden biri olan Home Office (uzaktan/evden çalışma), dünyanın dört bir yanındaki şirketler tarafından zorunlu bir çalışma modeli olarak geniş uygulama alanı bulması oldu.
Uzmanlar, bu süreçte çalışanların zaman yönetimi, iş disiplini ve iletişim becerileri ile bu süreci yönetebileceğine, başarılı iş yerlerinin ise uzaktan çalışma koşullarında çalışanları ile iletişim halinde olarak belirli zamanlarda birlikte sosyalleşebilecekleri keyifli olanaklar ve fırsatları sunabileceğine dikkat çekiyor.
Google, Apple, Amazon gibi büyük şirketler uzaktan çalışma planlarını bu yılın sonuna kadar uzatmış durumda. Hatta Facebook, evden çalışmayı kalıcı hale getireceklerini açıkladı. Pandemi ile beraber her geçen gün uzaktan çalışma kavramı hayatımızdaki yerini daha da artırıyor. Artık insanlar yaşadığı şehre bağlı olmak zorunda değil. Dijital fırsatlar kullanılarak dünyanın öbür ucundaki bir firmaya evden hizmet verilebiliyor.
Yapılan birçok araştırma, uzaktan çalışmanın yüz yüze ya da şirketten çalışmaya göre birçok yönden daha avantajlı olduğunu gösteriyor. Virüs salgını ile beraber sektörü ve pozisyonu uzaktan çalışmaya uygun olan kişilerin esnek ve uzaktan çalışma uygulamaları ile iş tatminlerinin ve performanslarının olumlu etkilendiği ortaya konulmuş.
Uzaktan çalışmanın çeşitli avantajları ve rahatlıkları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Eğer çalışanlar evlerinde kendilerine uygun bir çalışma ortamı yaratamazsa, ciddi konsantrasyon problemleri ile karşılaşabilir. Tabi burada şirketlere büyük iş düşünüyor. Şirketlerin, çalışanlarına her açıdan gerekli imkanları sağladıktan sonra uzaktan çalışma modeline geçiş yapmaları gerekiyor.

ONLINE, ŞİRKET İÇİ ETKİNLİKLER
Şirketler için çok değerli olan kurum kültürlerini sadece ofis ortamında değil, uzaktan çalışma ortamında da yaşatabilirler. Bunun için en önemli araç ise şirket içi etkinlikler. Bu etkinlikleri online bir şekilde düzenleyerek çalışanların kaynaşmaları ve şirkete bağlılıkları artırılabilir.
Şirket çalışanlarının birbirinden uzak kalmasının şirket ve kurum bağını eksiltmesi riskine online etkinlikler, pozitif anlamda katkı sağlıyor. Birbirinden uzak çalışan, 'yurt dışında olan veya farklı şehirde olan ekiplerin' tanışmasına ve kaynaşmasına fayda sağlıyor. Şirket içinde mesaj, değer ve görevlerin online olarak paylaşılması, hızlı bir iş dağılımı olması nedeniyle avantaj sağlıyor. Evde olma ve ofise gidememe durumundan ötürü online motivasyon etkinlikleri firmaya olan aidiyet duygusunu arttırmaya da olanak sağlıyor. Firmalar için ise dijital dönüşüme dahil olma, yenilikçi bir şirket olmak için bu trendi yakalama noktasında fayda sağlıyor. Bu tarz online etkinliklerle çalışanların iş hayatlarındaki online ortama da hızlı adaptasyonları sağlanıyor.

İşin özeti: Eğer dünyanın geresinde kalmak istemiyorsak, sektörü ve pozisyonu uzaktan çalışmaya uygun olan şirketlerin uzaktan çalışma modeline uyum sağlamalı. İşverenler şirket ortamlarını buna göre dizayn etmeli. Geleceğin çalışma yönetiminin uzaktan ya da evden çalışma olduğu apaçık ortada.