Merhaba Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz hafta ölünceye kadar bakma sözleşmesini kanunlar ve kararlar çerçevesinde incelemiştik. Bu hafta ise çok özel ve önemli bir konuya değinerek Kadına Karşı Şiddet Konusunda bize yardımcı olacak pratik bilgilere göz atacağız, kanunlar ve kararlar çerçevesinde…

ŞİDDET GÖREN KADINLAR NE YAPABİLİR?
Öncelikli olarak 6284 sayılı 08.03.2012 tarihli 'Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un'hükümlerine dayanarak koruma tedbir kararı aldırabiliriz.

KORUMA KARARI KİMLER İÇİN VERİLİR?
Fiziksel veya psikolojik şiddet gören veya şiddet görme ihtimali olan herkese verilir.

PEKİ KORUMA KARARI NEREDEN ALDIRILIR?
6284 sayılı kanunun 8.maddesinin 1.fıkrası uyarınca 'Tedbir kararları en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer hakiminden, mülkî amirden ya da kolluk biriminden talep edilebilir.' Yani koruma kararını polis merkezinden, jandarma karakolundan, mülki amirlerden(vali,kaymakam gibi)veya Aile Mahkemesi'nden talep edebilirsiniz. Fakat polis merkezlerinden verilen koruma kararları genellikle 1 ay süreli, Aile Mahkemesi tarafından verilen koruma kararları ise en fazla 6 ay süreli olmaktadır. Bu nedenle bir avukat aracılığıyla yapılabilen hukuki işlemlerdir.

KORUMA KARARI NASIL ALDIRILIR, DELİLE İHTİYACIM VAR MI?
6284 sayılı kanunun 8.maddesinin 3.fıkrası uyarınca 'Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için, şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmaz. Önleyici tedbir kararı, geciktirilmeksizin verilir.' Yani herhangi bir kanıta ihtiyacınız yoktur, başvurunuz en kısa sürede sonuçlandırılır.


KARŞI TARAF KORUMA KARARINI İHLAL EDERSE NE OLUR?
Kişi aşamalı bir şekilde tazyik hapsiyle cezalandırılır ve bu şekilde tedbire uyması sağlanmaya çalışılır. Bu kararın verilebilmesi için de şiddet uygulayan kişinin tedbir kararını ne zaman ve nasıl ihlal ettiğinin kolluk kuvvetlerine bildirilmesi gerekir. Buna ilişkin deliller mevcutsa onların da usulüne uygun şekilde sunulması gerekir. Bunun yanında bir dilekçeyle savcılığa veya mahkemeye başvurmak da alternatif bir yoldur.

KORUMA KARARI BİTİNCE NE OLUR?
Süresi biten koruma kararı artık geçerliliğini yitirmiştir. Fakat mağduriyetiniz devam ediyorsa Aile Mahkemesine başvurularak tedbir kararının süresinin uzatılması talep edilebilmektedir.
Tekrardan hatırlatmak gerekirse 6284 sayılı kanun'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'dur. Kanunun amacı şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama tehlikesi olan, tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması için tedbirler almak ve bu durumları önlemektir. Ayrıca kanunda ev içi şiddet tanımlanmıştır.
Herhangi bir şiddet anında bu kanunun sunduğu tedbirlerin uygulanmasını gerekli mercilerden istemeyi unutmayalım…


HAFTAYA GÖRÜŞMEK ÜZERE
HUKUKLU GÜNLER