Geçtiğimiz ay yapılan araştırmaya göre ülkemizde en çok kullanılan şifre '123456'. Bu kadar basit bir şifre sayesinde kişisel bilgilerinize ulaşan bir hacker tüm mal varlığınızı elinizden alabilir hatta sizin hayatınız boyunca ödemeyeceğiniz kadar borca sokabilir. Böyle bir riske girmek aptalca değil mi?
Diyelim ki hatamızı kabuk ettik ve bundan sonra basit şifreler yerine kırılması zor şifreler oluşturacağız. Peki, bunu nasıl yapacağınız? Öncelikle şifre oluştururken altın tek kural var o da şifreniz anlamalı bir kelime olmamalı. Anlamsız olmayan şifreleri aklımızda nasıl tutacağız der gibisiniz. Burada size pratik ve çok işe yarayan birkaç öneride bulunacağım.

ŞİFRELERİNİZİ ÖNEM SIRASINA GÖRE BELİRLEYİN
Öncelikle kullanacağınız yere göre şifrelere güvenlik seviyeleri belirleyerek şifrelerinizi gruplandırabilir ve daha basitleştirebilirsiniz.

1. SEVİYE GÜVENLİK ŞİFRELERİ (ÖNEMSİZLER)
Forum siteleri, geçici hesaplar, misafir oturum gibi hesaplar bu gruba girer. Gün içinde çok kullandığınız ya da bir sefer kullanacağınız ve bu hesabı kaybettiğinizde sorun oluşturmayacak gruptur. Bunlar için tek bir şifre bile belirleyip her yerde bunu kullanabilirsiniz. Kısa olması ise kolayca hatırlanmasını sağlar.
Örnek: ml*8 (Tüm karakterleri içeren), r6s8 (Sadece harfleri ve rakamları içeren), 4512 (Sadece rakamları içeren)

2. SEVİYE GÜVENLİK ŞİFRELERİ (ÖNEMLİ)
Bilgisayar girişi, e-posta hesabı, twitter ya da facebook gibi sizin için kişisel ya da önemli bilgilerin bulunduğu sistemler bu gruba girer. Bunlar için ayrı ayrı şifreler oluşturun. 6 ila 8 karakterden oluşturabilirsiniz. (fazlası size kalmış)
Örnek: r4*6k83 (Tüm karakterleri içeren), r6s88s6r (Sadece harfleri ve rakamları içeren), 45122154 (Sadece rakamları içeren)

3. SEVİYE GÜVENLİK ŞİFRELERİ (ÇOK ÖNEMLİ)
Elektronik kasa, internet bankacılığı gibi sizin için parasal önemi olan ya da çok önemli bilgilerinizin bulunduğu sistemlerin girdiği gruptur. Bu gibi şifrelerin adedi çok fazla olmayacağından ve daha güvenli olması açısından bunlar için ayrı ayrı şifreler oluşturun. Şifre en az 8 karakterden oluşmalı.
Örnek: r6s8*61A=19 (Tüm karakterleri içeren), r6s88SSa26r (Sadece harfleri ve rakamları içeren), 4512882154 (Sadece rakamları içeren)
Kullanım amacımıza göre güvenlik seviyelerini belirledikten sonra şifre oluşturma kısmına geliyoruz. Yukarıda da bahsettiğim gibi şifreleriniz anlamlı kelimelerden oluşmamalı ve hatırlanmakta güçlük çekmeyeceğiniz şeklinde olması gerekiyor. İşte size 3 kategori içinde işinize yarayacak hatırlanması kolay şifreler oluşturmak için birkaç tüyo.

1) Cümlelerin baş harflerini birleştirilebilirsiniz.
Örnek: bir kahvenin kırk yıllık hatırı vardır--> 1K40yhV

2) Kelimelerde bazı harfler yerine benzeyen rakamları tercih edebilirsiniz.
Örnek: Başlangıç kelimesi yerine 8aş1Ang1ç yazabilirsiniz.

3) Hatta bazı harfler yerine özel karakterler bile kullanabilirsiniz.
Örnek: Şifreniz gülsereN15 ise gül yerine ':)' yazarak şifrenizi ':)sereN15' yapabilirsiniz.
Hayat kurtaran tüyolar bunlar. Umarım bu yazı okuduktan sonra şifrelerinizi 12345678 yapmazsınız.
Önemli Not: Şifre oluştururken kesinlikle şifre oluşturma sitelerini kullanmayın.