Depremlerden sonra yeniden gündeme sismik deprem izolatörler geldi. Bu isim ESTÜ'den Prof. Dr. Gökhan Özdemir.
Ekranların aranan ismi oldu..
Kübra PAR'ın açık ve net deprem özel programına katılmıştı. Sismik deprem izolatörleri ve kullanma biçimleri, sistemin nasıl çalıştığını slaytlar üzerinden anlatmıştı. Medyanın gündeme oturuverdi.
Bir anda popüler isimlerden biri oldu. Onunla birlikte ESTÜ'de gündeme gelmiş oldu.
Yani ODTÜ, İTÜ, BOĞAZİÇİ varken hepsini geride bıraktı.
*****
Geçenlerde, Yılmaz Büyükerşen, (ESTÜ) ziyaret etmiş... Büyükerşen, ESQUAKE Sismik İzolatör Test Laboratuvarında yapılan çalışmaları incelemiş. Sorular sormuş.
Prof. Dr. Gökhan Özdemir tarafından laboratuvar ve çalışma sistemi hakkında detaylı bir bilgilendirme yapmış.

Yılmaz hocaya çalışma sistemini anlatıyor..
DÜNYADAKİ 8 TEST LABARATUARDAN BİRİ..
Şu anda Gökhan Özdemir ESTÜ'nün gözde hocalarından… bu laboratuvardan dünyada 8 tane varmış. Burada, özel sektörce üretilen numunesi alınan sismik deprem izolatörlerin testleri yapılıyor.
Türkiye'deki tek sismik izolatör test merkezi
Peki, bu hikaye nasıl başlamış.
Her üniversitenin bir iddiası vardır…Üniversitelerin bölümleri projeler hazırlarlar.. Bunları yönetimlere sunarlar. Teknik üniversiteler biraz farklıdır. Çünkü pozitif bilimle uğraşırlar.

ANADOLU üniversitesinin iki eylül kampüsünde toplanan, şimdiki adıyla ETÜ olan, öncü fikrin babası YILMAZ BÜYÜKERŞEN'İN vizyonunu hatırlatmadan geçemeyeceğim.
Hava alanı, havacılık meslek yüksekokulu, uzay mühendisliği ve ilgili bölümleri kurulmasında öncülük yapmıştır. Arkasından gelenlerde bu MİSYONU taşımışlar..
Eskişehir'in sosyal gelişmişliğin altında bu öncü fikirler ve bu fikirleri bayrak gibi taşıyan akademisyenlervardır.
****
Nabi AVCI TEKNOLOJİ üniversitesi müjdesi vermişti. Olmadı… Teknik üniversite ile teknoloji üniversitesi arasındaki farkları anlatmayalım.
En iyisini teknik akademisyenler bilir.

Aslında ilk önceleri 'teknoloji üniversitesi' olarak düşünülüyordu. Daha ARGE ve araştırma ağırlıklı bir üniversite.
Fakat bunun içeriği çok farklıydı. Yani, TÜBİTAK gibi. Projeye ve inovasyona dayalı bir uygulamalı en üst düzeyde bir bilimsel eğitim ve teknoloji geliştirme kurumu.
Olsun. Teknik bölümler en azından bir arada toplandı..

Sonrasında ANADOLU üniversitesini ikiye ayırarak şark kurnazlığı ileadına ETÜ denildi.
Alt yapı teknik desteğini zaten Anadolu üniversitesinin o zamanki rektörü Naci Gündoğan veriyordu.
****
NACİ GÜNDOĞAN dönemi..
Rektörlüğü döneminde teknik ekiplere çok önem veriyordu. Yardımcılarını hep fen bilimleri temel eğitimi almış mühendislerden seçmişti...
İlgili bölümler,bilimsel projeler hazırlar ve bunlar havuza toplanır.
Üniversitenin döner sermayesi vardır. Projelerden Topluma faydası,
çevreye faydası, farkındalığı, ekonomiye katkısı ve realize olabilecekleri öncelikler verilir. Yani istişare yapılır,değerlendirilir ve proje seçilir.

Naci Gündoğan kısaca anlattı. İşte bu projelerden biride sismik deprem izolatör projesi. Proje İnşaat mühendisliği tarafından hazırlanmış. O zamanlar doçent olan Gökhan Özdemir geldi proje konusunda detayları ile anlattı.
Kendisi Amerika'da deprem izolatörleri konusunda doktorasını yapmıştı. İstekleri rektörüm arkamızda durun ve bizleri destekleyin…
Bende ikna oldum ve bunu farkındalığı olan bir proje olduğu için sonuna kadar destekledim.

Kolay değildi. Arkadaşlar ilk defa böyle bir şartnameyi hazırladılar. Çünkü başka bir örnek yoktu. İhaleye çıktık. Fakat Türkiye'de bir ilk… İhaleye usulüne göre yapıldı. İhaleye itiraz geldi.
O günkü YÖK bizlere hakkımızda soruşturma açtı.
Çünkü ilk defa böyle bir proje gerçekleştiriliyordu. Öyle ya… Onca teknik üniversite var ama siz bunu ilk fark etmişsiniz. Engellemeleri zor olsa da aştık uzun bir süreç.
YÖK' e projeyi detaylı bir, bir anlattım.
İzolatör test merkezi inşaatı… Kolay değildi. Öyle büyük bir parada değidldi.10 milyon TL civarında..
Binanın inşaatına başladık ve 2018 de bitirdik. Sonra bunu sağlık bakanlığına projeyi anlattık… Yeni yapılacak Hastanelerin projelerinde kullanılması lazım.

İşte bu test merkezi o dönemde açıldı. Açıldı açılmasına da Naci Gündoğan bu merkezi açmak için YÖK'ü nasıl ikna etti. Hatta bir ara soruşturma bile açıldı hakkında.

Naci Gündoğan; 'İyiki de riski' almışız diyor.
Uzak görüşlülük. Çalışma ekibine desteklerini verdi proje gerçekleştirildi. Şimdi burada en iyibilgiyi üretiyor, en iyi üniversitelerden bir adım önde gidiyor.
Anlayın ne kadar kıymetli bir şey yaptıklarını. Bu destekler önemli. Naci Gündoğan maddi manevi hiç esirgememiş.Bazen bu tarz yatırımların gerçekleşebilmesi için sadece devletin değil, özel sektöründe maddi olarak desteğe ihtiyacınız olur.

Şu an Türkiye'de tek olma özelliğini taşıyor ve hem yabancı hem de yerli üreticilerin projelerinde kullanılanizolatörler test ediyor ve onaylıyor.
Türkiye de 100' e yakın binada kullanılmış..