Şener Çetin

Hafta başından bu yana partilerdeki durum değerlendirmesi ile yola çıktık. Şöyle bir baktım da Türkiye'de 70 den fazla parti bulunuyor. Her 30 üyeyi bulan, parti çatısı altında bir araya gelmiş. Çok partili hayat elbette demokrasinin geleneği açısından, insanların fikir ve düşüncelerini savunabilmesi açısından önemli. Yalnız biraz da suyu çıkmış gibi geldi bana. Yıl bitmeden yenilerinin de ekleneceğini hatırlatalım. Neyse, biz asıl konumuza devam edelim. Son olarak İyi Parti'den dem vurmuştuk. Şimdi ise özellikle şehrimizde oldukça faal olan iki partiyi daha ele alalım istedim. Saadet ve Demokrat Parti... Her iki parti de Türk siyasal hayatında önemli rol üstlendi. Demokrat Parti'nin 70 yılı aşan, Saadet Partisinin 50 yıla yakın mazisi bulunuyor. Yıllar sonra her iki parti de, son seçimlerde ittifakın da rolüyle TBMM'ye vekil gönderebildi. Saadet Partisi 2 milletvekili ile temsil edilirken, Demokrat Parti de 1 milletvekili ile mecliste yerini aldı. Tabi millet ittifakı içinde yer alan iki partinin almış olduğu oranlar bazı illerde CHP'nin vekil çıkarmasına da yaradı. Hasılı, Ülkede kök salan SP-DP meclise adım atmış oldu. Sonraki dönemlerde vekil sayısı artar mı, ya da olan vekillerde meclisin havasını soluyup geri çıkar mı bilinmez. Lakin mecliste seslerinin yükseldiğini de görmekteyiz.
SP ve DP şehrimizde oldukça faal demiştik. İlk olarak SP ile girizgah yapalım. Milli Görüşün temsilcisi ve kendilerini de her platformda tüm İslam aleminin yegane umudu olarak tanımlayan SP'liler kentin nerede sorunu var orada bitiyor. Kimi zaman sıkıntıyı yerinde takip ediyorlar, erişemedikleri yerlerde de açıklamalarıyla yetkilileri göreve davet ediyorlar. Hafta içerisinde Çarşamba ve Pazar günleri düzenli olarak gerçekleştirdikleri toplantılarla basın mensupları ile buluşuyor. Ülke ve yerel gündem değerlendirmesi yapıyorlar. Yeri geldiği vakit sorunların çözümünü paylaşıyor, destek olmanın da sözünü veriyorlar.
Demokrat Parti'de de yaklaşık iki hafta evvelinde Ankara'da temsilciler toplantısı gerçekleştirildi. 4 bin den fazla kişinin katılımı olduğu ifade ediliyor. Toplantıda elbette alınan kararlar da var. Partide erkek kolları yoksa kadın kolları da olmasın diyerek, kadın kollarının kapatıldığını işittik. Parti logosunda da değişikliğe gidildiğini ifade edelim. Demokrat Parti bu süre içerisinde özellikle gençlere ulaşmayı hedefliyor. Eskişehir'de de bununla ilgili çalışmalar başladı. Yine hafta başından bu yana kentte STK'lardan başlanarak, gezmedik kapı bırakılmayacağı ifade ediliyor. Ayrıca DP'de hedef muhalefetin merkezinde olmak imiş...
Noktalamadan şunu da eklemeliyim ki, 6 yılı aşkın Eskişehir hayatımda hiç ara vermeden muntazam bir şekilde gündemde kalan ve bir hafta dahi ara verilse eksikliğini hissettiğim partiler olduğunu söylemeliyim...
Not: Kentimizde BBP, DSP ve EMEP'in de kamuoyunu oluşturduğunu ifade edelim. SP ve DP'yi gündemde daha çok kaldıkları için naçizane değerlendirmiş olduk.