Haftalardır sağlıklı beslenme ve besinler hakkında sizleri naçizane bilgilendirmek için yazıyorum. Bazı haftalar besinleri konu alırken bazı haftalar dönemsel olarak nasıl beslenilmesi gerektiğine dair bilgiler aktarmaya çalışıyorum. Yazılarımda en çok dikkat ediğim konulardan bir tanesi de örneğin iyi olan bir besinden bahsederken kime göre neye göre iyi olduğunu vurgulamak aksi bir durum halinde kimlerin tüketmemesi gerektiğini vurgulamayı da özellikle önemsiyorum.

Çünkü zaman zaman vurguladığım önemli bir nokta var ' Her besin herkes için faydalı olmayabilir hatta öyle ki bir besin bazen hayati olumsuz etkiler yaratabilir, ölümle dahi sonuçlanabilir.'
Bu hafta kimileri için çok faydalı ama kimileri için de tüketilmesi riskli grup besinlerden 'Guatrojenik Besinler' den bahsedeceğim.
Guatrojen, guatra neden olan anlamında özetlenebilir aslında.Guatrojenik besinler, kandaki tiroit hormonunun miktarını azaltarak tiroid besinin daha fazla çalışmasına neden olur. Böylece tiroidin fazla çalışmasından kaynaklı tiroid bezi hastalıklarından bir tanesi olan guatra neden olmaktadır.

Herkes için zararlı mı tabii ki değil. Tiroit hormon işlevlerinde sıkıntı olan bireyler bu besinleri tükettiklerinde olumsuz etkileri yaşamaları ve hastalığa kapı aramaları çok normal fakat yeterli ve dengeli miktarlarda tüketildiklerinde bu besinlerim olumlu yanları ve faydaları da oldukça fazladır.
Pekiguatrojenik besin derken neleri kastediyorum? Gelin birlikte inceleyelim .
Guatrojenik Besinler

Brokoli, Karnabahar, BrüksellLahanası,Kara Lahana, Turp, Şalgam,Ispanak, Soya Ürünleri,Mısır, Şetali, Armut, Çilek, Tatlı Patates, Badem ,Böğürtlen, …
Besinlerde 3 çeşit guatrojen vardır: