2021 yılı video oyun sektörü açısından diğer yıllara göre biraz daha sönük geçti diyebiliriz. Tabi bunun birinci nedenini pandemi ve bunun etkileri olarak düşünebiliriz. Şirket çalışanlarının uzaktan çalışmaya başlaması, bu sürece adapte olmak oyunların çıkış tarihlerini ve kalitesini etkilediğini düşünüyorum. Nitekim çıkış yapacağı duyurulan birçok oyundan az ya da çok ertelenme haberleri aldık.
Bununla beraber bu hafta video oyun dünyasının en prestijli etkinliklerinden The Game Awards'de 2021 yılının oyun ödülleri sahibini buldu. 30 kategoride ödüllerin dağıtıldığı etkinlikle yılın oyunu da belli oldu. Yılın oyunu, It Takes Two seçilirken, en iyi bağımsız yapımcı oyunu Kena: Bridge of Spirits oldu. Etkinliğe damga vuran bir başka detay ise taciz skandallarıyla anılan Activision Blizzard oyunlarının aday listelerde yer almaması oldu. Etkinlik organizatörlerinin bu tavrı alkışlanmayı hak ediyor.
Etkinlikte aday olan ve ödül kazanan tüm oyunların listesine buradan bakabilirsiniz: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Game_Awards_2021
The Game Awards oyun ödüllerini bir kenara bırakalım, gelin benim biraz daha farklı kategorilerimin olduğu yılın oyunlarına bir göz atalım.
Öncelikle yılın oyunu…

Yılın Oyunu: Deathloop
Bu kategoride The Game Awards ile aynı düşünmüyorum. It Takes Two gerçekten çok güzel bir oyun ve kazanmasına da şaşırmadım ama benim için yılın oyunu Arkane stüdyosunun imzasını taşıyan Deathloop. Son dönemin en orijinal yapımlarından biri olan Deathloop, adından da anlaşılacağı gibi bir döngü içerisinde doğru zaman aralığında doğru yerde olarak tüm düşmanlarımızı alt etmeye çalışıyoruz. Tabi bunu yaparken bu döngü boyunca defalarca nalları dikiyor ve her defasında bir nevi daha da güçlenmiş ve kendinden emin bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Kendine has oyun sunumu olan ve döngü mekaniğini oyuncuları sıkmadan yediren yapım kalem kağıtsız oynanmaması gerekiyor.

Yılın Hüsranı: GTA Trilogy Definitive Edition
Rockstar Games'in neden böyle bir adım attığı anlaşılamayan oyun GTA Trilogy Definitive Edition, çıkışından itibaren ağır eleştirilerin odağı oldu. Bilmeyenler için GTA Trilogy Definitive Edition ne olduğunu açıklayayım. GTA serisinin eski oyunları GTA 3, GTA Vice City ve GTA San Andreas'ın elden geçirilmiş versiyonlarını içeren bir paket.
Çıkışıyla birlikte bitmeyen bug'ları eski yapımlarına göre kaplama dışında hiçbir farkı olmayan oyun üçlemesi Rockstar Games'in imajına ağır bir almasına neden oldu. Metacritic'deki skoru 49 olan GTA Trilogy Definitive Edition, GTA serisinin en düşük notunu alan oyunu oldu. Oyuncuların ağır eleştirileri sonrası özür dilen Rockstar Games, umarım iyi bir ders almıştır ve aynı hataları tekrarlamaz.

Beklentilerin Üzerine Çıkan Oyun: Tales of Arise
Açıkçası Tales of Arise ilk duyurulduğunda benim pek bir beklentim yoktu, ancak beni şaşırttı ve bu yıl oynarken en çok keyif aldığım oyunlardan oldu. Tales of Arise, aslında bir oyun serisi ve 1995 yılından beridir oyun dünyasında olan seri JRPG türünde. Tales of Arise'ın hikayesi Dahna ve Rena isimli ikiz gezegenlerin bulunduğu evrende geçiyor. Uzun yıllar birlikte varoluşlarını sürdüren iki gezegen arasındaki düzen, Rena'nın gelişmiş teknolojisi ile Dahna'yı ele geçirmesi sonucu bozuluyor. Dahna halkı köle haline getirilerek Rena adına çalışmaya zorlanıyor. Biz de bir Dahna'lı köle olarak düzene baş kaldırmaya başlıyoruz. Tales of Arise görsel açıdan tatmin edici, düzgün yazılmış hikayesi ve kendini sevdiren karakterleri ile başarılı bir JRPG oyunu. Geliştirilmiş oynanış sistemi sayesinde seriye aşina olanların yanı sıra yeni oyuncular için de harika bir başlangıç oyunu.

Beklentilerin Altında Kalan Oyun: 12 Minutes
Bu yılın bir başka loop mekaniğiyle karşımıza çıkan yapımı 12 Minutes, maalesef benim beklentilerimin oldukça altında kaldı. Bu mekaniğin pratikte ne kadar zor olduğunu gösteren oyunu birçok oyuncu birkaç saatin ardından benim gibi sıkılarak bıraktı. Bazı şeyleri tekrar tekrar yapmak bir yerden sonra bayıyor. Oyunda tıkandığınız zaman oyun bir anda işkence haline geliyor. Tabi oyunu zevkle oynayıp bitiren de mutlaka vardır. Ancak oyunun oyuncuların yapacak yeni bir şey bulamadığında o sıkıcı loop'tan çıkarabilecek bir şey sunamaması oyunun en büyük eksilerinden.

Parasının Hakkını Fazlasıyla Veren Oyun: Kena: Bridge of Spirits
Yılın en iyi bağımsız yapımcı oyunu ödülünü de kazanan Kena: Bridge of Spirits, Epic Store'daki 69 liralık çıkış fiyatıyla tam bir oyuncu dostu oyun. Kena, farklı oyunlardan önemli dinamikleri içerisinde barındıran bir yapım. Kimi zaman Ori, kimi zaman Zelda kimi zaman da Pikmin gibi oyunlardan esinlenen dinamikler ile karşılaşıyorsunuz. Oyunun şirin karakter tasarımları dışında en sevdiğim yanı kesinlikle dünyası ve atmosferi oldu. Oyunun dünyası çok güzel bir şekilde tasarlanmış ve bu dünya farklı bir sunum, ışık oyunları ile zenginleştirilmiş. Bu fiyata bu kalitede başka bir oyun bulmamanız çok zor hatta şu sıralar indirim ile 48 TL'den alabilirisiniz, şiddetle tavsiye edilir.

Yılın En Kötü Oyun Şirketi: Rockstar Games
GTA Trilogy Definitive Edition oyuncuları hayal kırıklığına uğratan Rockstar Games, sadece bu oyun serisi ile değil yeni oyununu satmak için eski versiyonlarını satıştan kaldırmasıyla da yılın en kötü oyun şirketi unvanını almasına neden oldu. Rockstar Games'in bu yılki yaptığı hamleler Dan Houser'ın ayrılığından sonra şirketin nasıl kabuk değiştirdiğini gösteriyor. Maalesef Rockstar Games daha çok para odaklı işler yapması, beklenen GTA 6'nın duyurusunun gecikmesi bunun en bariz örneklerinden.

İnsanları Araf'ta Bırakan Oyun: Cyberpunk 2077
Çok büyük ihtimal Rockstar Games, GTA Trilogy'i duyurmasaydı yılın hüsranının en büyük adayı Cyberpunk 2077 olacaktı. Ertelemeli çıkışında bile PS4, Xbox One ve bazı bilgisayarlarda sorun çıkaran Cyberpunk 2077, gelen birçok güncellemeyle beraber belini doğrultmuş durumda. Her ne kadar oyun 2020 yılında çıkış yapsa da ben bu oyunu 2021 oyunu olarak değerlendireceğim. Cyberpunk 2077'in PS 4 Metacritic notu 57 iken PC sürümünün notu 86. Bu anlamda oyuncuları en çok bölen oyun olduğunu söyleyebiliriz. CD Projekt hepimizin gözünde artık küçük bir firma değil büyüklere kafa tutan, o seviyelerde iş çıkarabilen bir firma. Umarım gelecek yeni oyunları daha iyi olur. Türkçe dil desteği ve yerel fiyatlandırma politikası bizim için ayrıca önemli bir firma konumuna getiriyor CD Projekt'ti.

Yılın Oyuncu Dostu Şirketi: Microsoft
Duyurduğu aylık oyun abonelik sistemi Xbox Game Pass ile oyuna erişimi gittikçe zorlaşan bizim gibi ülkeler için ilaç olan Microsoft, bu yılın oyuncu dostu şirketi unvanının sahibi oluyor. Ultimate sürümde var olan, bu yıl PC sürümüne de EA Play'i dahil eden Microsoft'tun, oyun kütüphanesi her geçen gün büyüyor. Artan döviz kuruna rağmen fiyatlarında değişikliğe gitmeyen firma, dünyanın en ucuz Xbox Game Pass hizmetini ülkemizde sunuyor. Bu bile yılın oyuncu dostu şirketi ödülünü almasına fazlasıyla yeter.