Mevlit programına Gümüşhaneliler Derneği üyeleri başta olmak üzere Eskişehir Karadenizliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Kılıç, Bayburtlular Derneği Başkanı Muammer Arduç, ile Eskişehirli vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Saat:15.30'da Kuran tilaveti ile başlayan program okunan ilahi ve kasidelerle devam etti. Yaklaşık bir saat süren mevlitte ara duayı aslen Gümüşhaneli olan Tepebaşı Müftülüğünde uzman vaiz olarak görev yapan Abdülvahap Teker yaparken, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları İslam Tarihi Anabilim Dalı Bölümü Öğretim Üyelerinden Doc.Dr. Adil Şen ise kısa bir konuşma yaparak ardından mevlit duasını yaptı.

105 YIL ÖNCE HARŞİT VE PORSUK ÇAYLARI KAN AĞLIYORDU
Gümüşhaneliler Derneği üyesi olan Doc.Dr. Adil Şen konuşmasında özetle şunları dile getirdi: 'Bugün ülkemizin Doğu Karadeniz'inde bulunan güzel bir vilayetimiz Gümüşhane, Rus işgalinden kurtuluşunun 105.yıl dönümü münasebetiyle buradayız. Coğrafyayı vatan yapan, toprağı vatan yapan o toprak uğruna gösterilen gayrettir. Bu güzel vatanın bir bedeli vardır. Bundan 105 yıl önce Gümüşhane'nin ortasından geçen Harşit Çayı o zaman akarken kan ağlıyordu. Aynı anda Eskişehir'imizin ortasından geçen Porsuk çayı da kan ağlıyordu. Halkımızın tabiriyle Gümüşhane'de urum (Rus) işgali, Eskişehir'de urum (Yunan) işgali ve mezalimi vardı.

BİR İŞGAL UNUTULDUĞU ZAMAN ASIL İŞGALDİR
Kadınımızla, erkeğimizle en küçük neferimizden en büyük mareşalimize kadar tek vücud, tek ruh olarak mücadele ettik. İstiklal şairimiz merhum Mehmet Akif'in deyimiyle 'Canı, cananı, bütün varımı alsın da hüda, Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.' Bu ruhla memleketin hem doğusunu hem de batısını düşman işgalinden kurtardık. Bosna Hersek'in 1991 yılı işgalinden sonra ilk Cumhurbaşkanı olan Aliye İzzet Begoviç'in çok güzel bir sözü var.diyor ki 'Bir işgal unutulduğu zaman asıl işgaldir.'O sebeple işgalleri, mezalimleri hiç unutmayacağız. Günü geldiğinde yad edeceğiz.' Dedi.

BİZ BU RUHUN EVLATLARIYIZ
Konuşmasında ülkemizin yaşadığı deprem felaketine de değinen Doc.Dr. Adil Şen sözlerini şöyle sürdürdü: 'Ülkemizin bir köşesi, Dicle ve Frat'ın kan ağladığı bir coğrafya, bir büyük zelzele olmuş deprem olmuş, binlerce kardeşimiz hayatını kaybetmiş, binlerce kardeşimizde yaralı bir şekilde bizlerden yardım ve medet ummaktadır. Elbette ki hem dualarımızla, hem dilek ve temennilerimizle hem de aynı ve nakdi yardımlarımızla hem de bir fiil gidip o bölgede çalışmalarımızla o kardeşlerimizin akan kanına, acıyan canına bir nebze ferahlatacak bir merhem olabiliyorsak ne mutlu bize. Elhamdülillah biz bu ruhu taşıyoruz. Bir akademisyen arkadaşımız söyledi. Malatya Üniversitesi Kampüsüne depremin ilk günü 200 Tırdan fazla yardım giriyor. Aynı şekilde Erzurum'un Narman İlçesinde bir nene hatun 16 yıldır biriktirmiş olduğu Umre parasını getirip AFAD'a teslim ediyor. Biz bu ruhun evlatlarıyız. Bu milletin fertleriyiz. Bugünde tek vücut olup bu afetinde üstesinden geleceğiz.' Dedi.
Mevlit programına katılan dinleyiciler cami çıkışında Gümüşhaneliler Derneğine böyle bir anlamlı program yaptıkları için teşekkür ettiler.
Program Doc.Dr.Adil Şen'in yaptığı kapsamlı ve güzel dua ile sona erdi. Mevlide katılan cemaate Gümüşhane'den getirilen yöresel ürün pestil-köme ikramında bulunuldu. HM