İKİ YILDA BİR DÜZENLENİYOR
TMMOB Mimarlar Odası tarafından 26-27 Kasım 2021 tarihlerinde Mimarlık Eğitim Kurultayı düzenlendi. Kurultay hakkında değerlendirmelerde bulunan Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Didar Duygu Altuntaş, kurultayda hem mimarlık öğrencilerinin hem de akademisyenlerin yaşadığı sorunların konuşulduğunu ifade etti. Mimarlık Eğitim Kurultayı'nın iki yılda bir düzenlendiğini belirten Altundaş, 'Düzenlediğimiz kurultay mimarlık eğitim kurultayıydı. Türkiye geneli katılım sağlanıyor. Tüm Türkiye'deki üniversite dekanları, akademisyenler, şube yöneticilerimiz, üyelerimiz, öğrencilerimiz geliyor. İki ayağı var aslında. İlk ayağını İzmir'de gerçekleştirdik. Orada öğrenciler kendi sorunlarını, sıkıntılarını dile getirdiler. Bunlar daha sonra metin haline getirildi' dedi.

MİMARLIK YASASI DÜZENLEMESİ
Mimarlık yasası düzenlemeye yönelik çalışmalar yaptıklarını söyleyen Altuntaş, 'Biz bu kurultayların sonunda hazırladığımız raporlarla, geri bildirimlerle aynı zamanda mimarlık yasasını düzenlemeye yönelik çalışmalara giriyoruz. Böyle büyük katılımlı bir organizasyon olunca bizim için de çok değerliydi. Kıbrıs Mimarlar Odası'nda da katılımcılar vardı. Eksiklerimiz, sorunlarımız, sıkıntılarımız neler bunu öğrenciden akademisyenine kadar hangi ayağında neleri yaşıyoruz bunları tartıştık. Hem de mesleki anlamda birbirimizle bir araya geldik. Birbirimizle dayanışmayı sağladık' şeklinde konuştu.

ÖZGÜRCE KONUŞULDU
Altuntaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 'Eğitimdeki sorunları ele aldık. En çok onu konuştuk. Hocalar anlattı. Özellikle kontenjanların artması nedeniyle üniversitelerin fiziki ortamının yetersiz olması konuşuldu. Eskiden 40 kişi alan bölümler şimdi 120, 150 öğrenciye yetişmeye çalışıyor.Çocuklar da o öğrencilere yetişemiyor. Maddi,ekonomik sıkıntılar da her meslekte olduğu gibi tartışıldı. Mezun olduktan sonra ne yapacak, iş bulabilecek mi, bu çocuklar için neler yapabiliriz bunları masaya yatırdık. Tabi bunların çözümünü bir kurultayda bulmak zor ama bunların tartışılıyor olması özgürce orada öğrencilerin, hocaların, meslektaşlarımızın dile getiriyor olması ve bunlarla ilgili daha sonra takiplerin yapılacak olması çok değerliydi bizim için.' HM