Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın birlikte çalışması sonucunda, 75 maddeden oluşan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı hazırlandı. Söz konusu plan doğrultusunda imzalanan Kadının Güçlenmesi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi, İş Birliği ve Eşgüdümün Artırılmasına Dair Protokol ve İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge gereği toplumsal farkındalığın artırılması, koordinasyon ve iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla 81 ilde eş zamanlı yapılan toplantı Valilik Yunus Emre Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya; Vali Yardımcısı İsmail Soykan, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ercan Atasoy, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Beytullah Tarhan ve ilgililer katıldı.

ŞİDDETE HAYIR
Koordinasyon ve iş birliğinin güçlendirilmesi ve alınacak tedbirlerin değerlendirilmesi amacıyla yapılan toplantının 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlendiğini hatırlatan Vali Ayyıldız, 'Aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede; ilimizde etkinliğin en üst noktaya çıkarılmasını hedefliyoruz. Millî ve manevi değerlerimiz ile asla bağdaşmayan kadına yönelik şiddeti, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadeleriyle bir insanlık suçu olarak görüyor ve ilimizde yaşayan tüm vatandaşlarımızla birlikte Eskişehir Valiliği ve paydaşlarımızla tek yürek halinde kadına şiddete hayır diyor; her türlü şiddet, istismar, taciz ve ayrımcılığa karşı sıfır tolerans uygulanacağını özellikle belirtmek istiyoruz. Söz konusu şiddetse asla 'kol kırılıp yen içinde' kalmayacaktır. Bu bakımdan şiddetin sadece fiziksel yönüyle değil, ekonomik ve psikolojik yönleriyle de bütünleyici olarak ele alınması gerektiğinden hareketle ekonomik, sosyal, psikolojik, kültürel vs. risk artırıcı faktörlere karşı tedbirlerin yüksek önem arz ettiğine inanıyoruz. Eskişehir Valiliği olarak şiddetin önüne geçilmesinde, yine şiddet mağduru kadınların korunması ve desteklenmesine yönelik kurumsal mekanizmaların güçlendirilmesinde gerekli çalışmaları azim ve gayretle yürütüyoruz. Bu meselede devletimizin ortaya koyduğu gayret ve oluşan toplumsal hassasiyet yerindedir. Özellikle emniyet birimleriyle irtibat kurmanın, şikayet ve takip mekanizmalarını işletmenin çok olumlu sonuçlar verdiği görülmektedir. İnsanlığın kara lekesi olan şiddeti, toplumun her kesimiyle el birliğiyle tamamen silene kadar mücadelemiz bitmeyecektir' diye konuştu.
FAİLLER YAKIN
Daha sonra Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü psikologu Onur Çalışkan sunum gerçekleştirdi. Çalışkan, 2020 yılında 4 bin 472 koruyucu tedbir 5 bin 627 ise önleyici tedbir kararı çıktığını söyledi. Eskişehir'de 5 yıl içinde 9 kadının hayatını kaybettiğini belirten Çalışkan, faillerin daha çok sabıkasız ve yakın kişilerden uygulandığını belirtti. MERT ERGENÇ