Değerli Okuyucular! Allah Teala; İnsanı farklı özelliklerde yaratmıştır. İnsan iyi, kötü, hayır, şer, sevap, günah gibi pek çok davranışları ortaya koyabilecek şekilde bir vasıfta yaratılmıştır. İnsan dünyaya elbette günahsız gelir, buluğ çağından sonra gerek nefsi arzuları ve gerekse şeytan vesilesiyle günah işleyebilir.

Resul-i Ekrem efendimiz; 'Ademoğullarının hepsi günahkardır' (ibn Mace Zuhd 30) buyurmuştur. Yani insan günah işleyen bir varlıktır, demektir. Fakat Allah (cc) tövbe kapısını açık tutmuştur. Her insanın işlediği günah sebebiyle tövbe etmeye ihtiyacı vardır. Önemli olan günahta ısrar etmemektir.
Yine Peygamberimiz şöyle buyurur 'Günahkarların en hayırlısı tövbe edenlerdir.' (İbn. Mace, Zühd 30 No 4251) Bu açıdan bakıldığında müslümanın hayatında tövbe dini bir görev olarak algılanmaktadır. Öyleyse Müslüman, hayatı boyunca işlediği veya işleyebileceği günahlardan dolayı her daim tövbe etmelidir. Aslolan, işlediği bir günahtan dolayı tövbe etmişse bir daha o günaha dönmemelidir. Tövbe ; dönmek, vazgeçmek anlamındadır. Bu açıdan Allah'a yönelmeyi, ifade eder. Tövbe eden insan günahın ağırlığından kurtularak, Allah'ın af dairesi içerisine girmiş olur.
Allah (cc) Kur'an-ı Kerim'de ve Resul-i Ekrem (sav)'de bir çok hadis-i şeriflerinde tövbe etmemizi emretmiş ve istemiştir. Yüce Allah (cc) 'Ey Mü'minler! Hepiniz Allah'a tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz' (Nur 31)
başka bir ayette ise; 'Kim tövbe etmezse, işte onlar zalimlerin ta kendileridir. (Hucurat, 11) buyurarak insanları ikaz etmektedir.
Hz. Peygamber (sav)' ise 'Ey insanlar! Allah'a tövbe edip O'ndan af dileyiniz. Zira ben O'na günde yüz defa tövbe ediyorum' (Buhari, De'avat, II.V.145) şeklinde ifade etmektedir.

İşte tüm bu mesajlar bize, tövbenin müslümanın hayatında ne derece öneme haiz olduğunu göstermektedir. Kaynaklara baktığımızda tövbe konusu işlenirken bir takım hususlardan bahsedilir.
Bu hususlar şu üç şekilde ifade edilir.
1-Tövbe etmeyi gerektiren günah 2- Günaha tövbe eden insan 3- Tövbeyi kabul eden Allah (cc).
Elbette tövbe etmek için, işlenmiş bir günahın olması gerekir. Günah; Kur'an-ı Kerimde 'Büyük günah' ve 'Küçük günah' olarak zikredildiğini görürüz. Allah (cc), (Nisa suresi 31.) ayette 'Eğer siz, size yasaklanan günahların büyüklerinden kaçınırsanız sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir yere (Cennete) koyarız şeklinde buyurmaktadır. Müslüman şayet büyük günah işlemişse, örneğin; hırsızlık etmek, yalan söylemek, iftira etmek, zina yapmak, namaz kılmamak, oruç tutmamak, vb. ile Allah ve Peygamberin kesin emir ve yasaklarına uymamak, haram kıldığı şeyleri yapmak gibi bir günah işlemişse mutlaka tövbe etmelidir. Bununla birlikte küçük günahlardan da uzak durmalıdır. İnsan küçük günah işlemeye devam ettiği takdirde, bu günahları büyük günahlara evrilebilir.
Değerli kardeşlerim; Burada şunu da ifade etmekte yarar vardır. Makul bir tövbe şartlarına riayet edilerek yapılan tövbedir. Allah (cc) Kur'an-ı Kerimde Tevbe-i nasuhtan bahseder. 'Ey iman edenler! Allah'a içtenlikle tövbe edin' (Tahrim, 8)
Tövbe-i Nasuh; ' Samimi, içten yapılan tövbedir. Bir daha o günah'a dönmemek üzere yapılan tövbedir. İnsan halini tamamen düzeltir ve o günaha bir daha asla dönmez.' Hz. Ömer, Muaz b. Cebel, Nasuh tövbesini; sütün memeye dönmediği kişinin tövbe ettiği günaha dönmemesidir. (Bağavı, Hüseyin b. Mesud, Mealimü't-tenzil,VIII)

Netice olarak, günah işleyen insan ya Allah hakkını ihlal etmiş olur veya kul hakkını ihlal etmiş olur. Şayet kul hakkını ihlal etmiş ise tövbe ile birlikte hakkını ihlal ettiği kuldan da helallik alması gerekir. Tövbe aracıya ihtiyaç olmadan doğrudan Allah'a yapılır. Tövbe etmek için özel bir zamana ve mekana ihtiyaç yoktur. Her türlü günah için şartlarına uyarak insan tövbe ederse tövbesi kabul edilir, geçerlidir.
İçinde bulunduğumuz ramazan ayı; Tövbe, arınma, afv ve mağfiret ayıdır elbette bu fırsatı da Müslümanın iyi değerlendirmesi gerekir. Fakat son nefeste yapılan tövbeler geçerli olmaz. Bu sebeple Müslüman tövbesini ertelememelidir. Bir kusuru, bir eksiği, bir günahı olmuşsa hemen Allah'a yönelmeli ve tövbe etmelidir. Çünkü günahları sadece ve sadece Allah bağışlamaktadır. Rabbim tuttuğumuz oruçlarımızı, yaptığımız tövbelerimizi kabul eylesin..
MEAL OKUYORUM

İçinizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir.
(Âl-i İmran, 3/104)

GÜNÜN DUASI

Allah'ım! Seni her türlü noksan sıfatlardan tenzih ve hamdinle tesbih ederim. Senden başka ilah olmadığına kesinlikle şehadet ederim. Senden bağışlanmamı diler ve sana tövbe ederim.' (Tirmizî, De'avat 38)
HER GÜNE BİR HADİS

'Dört özellik vardır ki bunlar sende varsa dünyada elde edemediklerine üzülme:
Emaneti korumak, doğru sözlü olmak, güzel ahlak ve helal rızıkla beslenmek.'
(İbn Hanbel, II, 177)
BİR SORU-BİR CEVAP

Ticaret malının zekatı kendi cinsinden ödenebilir mi?
Ticaret mallarının zekatı, malın değeri üzerinden hesaplanıp parayla verilebileceği gibi, malın kendi cinsinden de verilebilir (Fetvalar,DİB Yay.syf.239)